Γιορτινή μηλόπιτα

Μια ιδιαίτερη μηλόπιτα με κρέμα από αμύγδαλο και καρότο όπως τη φτιάχνουν στις ΗΠΑ για τη μέρα των Ευχαριστιών, μια συνταγή ιδανική για κάθε γιορτινό τραπέζι

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικρατέστερη άποψη για την εφεύρεση της μηλόπιτας τη θέλει να προέρχεται από τη Γηραιά Ήπειρο και συγκεκριμένα από την Αγγλία, με γαστρονομικές επιρροές από τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Χρονολογείται πριν από το 1390, δηλαδή αιώνες πριν οι Προσκυνητές πατήσουν το πόδι τους στον βράχο του Πλίμουθ στη Μασαχουσέτη.

Αυτό προφανώς σημαίνει ότι η πολιτογραφημένη Αμερικανίδα μηλόπιτα, που είναι εξίσου συνώνυμη με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο είναι και ο Μίκυ Μάους και η κόκα κόλα, τελικά προϋπήρχε του νέου κόσμου και μεταφέρθηκε στις αμερικανικές αποικίες από Ευρωπαίους αποίκους. Έκτοτε γενιές και γενιές Αμερικάνων γιορτάζουν τις Ευχαριστίες και την Ημέρα της Ανεξαρτησίας απαραιτήτως με μια οικογενειακή μηλόπιτα στο τραπέζι τους.

1 ώρα προετοιμασία 45′ ψήσιμο 1 ώρα αναμονή Σύνολο: 2 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τη ζύμη

  • 240 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια, κρύο + επιπλέον για τη φόρμα
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 60 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
  • 3 αυγά
  • 470 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα

Για την κρέμα αμυγδάλου-καρότου

  • 180 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 3 αυγά
  • 120 γρ. (καθαρό βάρος) καρότα, τριμμένα στη λεπτή πλευρά του τρίφτη και καλά στυμμένα
  • 30 γρ. κορν φλάουρ

Για τη γέμιση μήλου

  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 800 γρ. πράσινα μήλα, καθαρισμένα, κομμένα σε κυβάκια (τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν)
  • 15 γρ. κορν φλάουρ
  • 30 ml νερό
  • 8 γρ. κανέλα σε σκόνη
  • 50 γρ. ξανθές σταφίδες

Για την επιφάνεια

  • 1 πράσινο μήλο
  • 3 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ή μήλο
  • ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε τη μηλόπιτα, ξεκινάμε ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο γρήγορα, ώστε απλώς να ενωθούν (κι ας έχουν μείνει ορατά κομματάκια βουτύρου).
  2. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.
  3. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, σε λεπτό φύλλο πάχους 4 χλστ.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 20 εκ. και ύψος 5 εκ. Στρώνουμε μέσα τη ζύμη, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και με ένα μαχαιράκι κόβουμε τις άκρες που εξέχουν.

Κρέμα αμυγδάλου-καρότου

  1. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ, με το φτερό, μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη κρέμα.
  2. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, φροντίζοντας να μην ξεπεράσει το 1/3 του ύψους. Αφήνουμε στην άκρη.

Γέμιση μήλου

  1. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε σιγά σιγά την καστανή ζάχαρη, περιμένοντας να λιώσει κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη.
  2. Ανακατεύουμε και, μόλις γίνει μια καραμέλα με σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς με μια μαρίζ, μέχρι να λιώσει.
  3. Προσθέτουμε και τα μήλα και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν για λίγα λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά που θα βγάλουν τα μήλα.
  4. Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό, ανακατεύοντας.
  5. Το αδειάζουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να δέσει. Τέλος, ρίχνουμε την κανέλα και τις σταφίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στην κρέμα αμυγδάλου-καρότου και απλώνουμε ομοιόμορφα.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Καθαρίζουμε και κόβουμε το μήλο σε λεπτές ομοιόμορφες φέτες και τις τακτοποιούμε σαν βεντάλια στην επιφάνεια της τάρτας. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
  3. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει.
  4. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα σε ένα μπρίκι μέχρι να αραιώσει λίγο και, αν χρειαστεί, την πολτοποιούμε. Την αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια της τάρτας με πινέλο, για να γυαλίσουν ωραία οι φέτες του μήλου.
  5. Πασπαλίζουμε περιφερειακά την τάρτα με την κοσκινισμένη άχνη και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή