Γίδα ατζέμ πιλάφι

Με τέσσερα μόνο υλικά (γίδα, ρύζι, φασκόμηλο και λίγο βούτυρο) φτιάχνουμε ένα βαθιάς νοστιμιάς, αξέχαστο πιλάφι.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατζέμ πιλάφι αποκαλούμε το φαγητό όπου το ρύζι μαγειρεύεται μέσα στο ζουμί του κρέατος -σε αυτή τη συνταγή στον συμπυκνωμένο, βαθιάς νοστιμιάς ζωμό της γίδας.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  2 κιλά γίδα από σπάλα, με το κόκαλο, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  •  5 κλωνάρια φρέσκο φασκόμηλο (ή 2 κουτ. σούπας ξερό)
  •  300 γρ. ρύζι νυχάκι ή μπασμάτι
  •  50 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (από βάζο)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γίδα ατζέμ πιλάφι, αρχικά ξεπλένουμε καλά τα κομμάτια της γίδας για να απομακρύνουμε τυχόν μικρά κοκαλάκια από το κόψιμό της.
  2. Έπειτα, βάζουμε τα κομμάτια σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό που να τα σκεπάσει κατά τουλάχιστον 5 εκ.
  3. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά, μέχρι να πάρει βράση το νερό.
  4. Προσθέτουμε το φασκόμηλο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 3 ώρες με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι η γίδα να μαλακώσει καλά.
  5. Στραγγίζουμε τη γίδα και σουρώνουμε τον ζωμό.
  6. Τον βάζουμε ξανά στην (καλά καθαρισμένη) κατσαρόλα και τον βράζουμε μέχρι να μειωθεί στα 600 ml.
  7. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  8. Ξεψαχνίζουμε τη γίδα και κομματιάζουμε το ψαχνό της σε μικρά κομμάτια.
  9. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι για 10 λεπτά.
  • Σβήνουμε με τον μετρημένο ζωμό.
  • Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μελώσει ωραία.
  • Προσθέτουμε τη γίδα και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
  • Συνοδεύουμε, τη γίδα ατζέμ πιλάφι, με σαλάτα από τριμμένα καρότα, χυμό λεμονιού, αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας και φιστίκια Αιγίνης.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT