Κλωστάρι– Κονιτσιώτικος μπακλαβάς

Κλωστάρι– Κονιτσιώτικος μπακλαβάς

Για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα, ετοιμάστε πρώτοι, το περίφημο κλωστάρι, τον Κονιτσιώτικο μπακλαβά, με μπόλικα καρύδια και βούτυρο. Είναι μια μόνο από τις 70 γιορτινές συνταγές που ετοιμάσαμε στην Πίνδο. Στον Χριστουγεννιάτικο Γαστρονόμο, που κυκλοφορεί την Κυριακή 10/12 με την Καθημερινή. Καλές γιορτές!

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτός ο ηπειρώτικος μπακλαβάς θυμίζει πολύ το γνωστό σαραγλί, μόνο που περιέχει περισσότερα φύλλα στο τύλιγμά του, γι’ αυτό και ψήνεται αργά σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να ψηθεί καλά μέχρι μέσα. Συνηθίζεται ιδιαίτερα στην περιοχή της Κόνιτσας, αλλά η συνταγή είναι γνωστή και σε άλλα χωριά, όπως στο Τσεπέλοβο, όπου μας την έδωσε η κ. Κασσιανή Γούση.

20′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Μερίδες: για 3 κλωστάρια

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κλωστάρι– Κονιτσιώτικος μπακλαβάς, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Χωρίζουμε τα φύλλα σε τρεις στοίβες, βουτυρώνοντας καλά κάθε φύλλο. Αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και τα μοιράζουμε στις τρεις στοίβες, κατά μήκος του πάνω φύλλου, στο κέντρο του.
  3. Τυλίγουμε σε ρολό κάθε στοίβα φύλλων, χωρίς να τα κάνουμε πολύ σφιχτά. Αν θέλουμε, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια ματσόβεργα κατά μήκος των φύλλων, παράλληλα με τη γέμιση, για να βοηθηθούμε στο τύλιγμα, και ύστερα, αφού ετοιμάσουμε το κάθε ρολάκι, την τραβάμε και την αφαιρούμε.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τα ρολά, με το σημείο του «κλεισίματος» προς τα κάτω, για να μην ξετυλιχτούν. Τα πιέζουμε ελαφρώς από τις δύο άκρες τους για να σουρώσουν λίγο και να κοντύνουν.
  5. Ψήνουμε τα κλωστάρια στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
  2. Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του σιροπιού, αλλά να παραμένει ζεστό, και σιροπιάζουμε τα κλωστάρια όσο είναι ακόμα ζεστά, αλλά όχι καυτά. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν όλο το σιρόπι και να κρυώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή