Τα κοκτέιλ που αξίζει να βγεις για να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα

Τα κοκτέιλ που αξίζει να βγεις για να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα

Αφορμή για έξοδο είναι αυτά τα χειμωνιάτικα, γιορτινά κοκτέιλ που σερβίρονται τώρα στα μπαρ και τα εστιατόρια της Αθήνας

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι γίνεται τώρα στις μπάρες της πόλης; Οι γιορτές είναι μια καλή αφορμή για να βγούμε με την παρέα και να δοκιμάσουμε τα γιορτινά κοκτέιλ που έχουν ετοιμάσει για εμάς οι Αθηναίοι bartenders. Από καλοφτιαγμένα Negroni και ενδιαφέρουσες παραλλαγές του Martini μέχρι κοκτέιλ με βάση το ουίσκι και το ρούμι, αυτά είναι τα ποτά για τα οποία αξίζει να βγεις απόψε.

Martini με ταχίνι στο Λοκάλι

Σε κερδίζει πριν ακόμα το δοκιμάσεις, από τη μυρωδιά. Στο Λοκάλι αυτή την εποχή φτιάχνουν μια γιορτινή παραλλαγή του Martini με πολύπλοκο γευστικό προφίλ και υπέροχο άρωμα, που οφείλονται κυρίως στην επαναπόσταξη του τζιν με ταχίνι ολικής άλεσης (το τελευταίο το προμηθεύονται από τον Αχιλαδέλλη, εξαιρετικό παραγωγό από τη Λήμνο). Στη μύτη ίσως σας θυμίσει κακάο και μπαχαρικά αλλά στο στόμα το Martini παραμένει αιχμηρό και κομψό. Για γαρνιτούρα: ποπ κορν με καραμελωμένο, τριμμένο κάσιους και έλαια πορτοκαλιού. Γ.Π.

Λοκάλι, Σαρρή 44, Ψυρρή, Τ/690-61.03.005

Μπέρμπον-σοκολάτα (ή αλλιώς Hans Landa) στο Gorlomi

Φτιαγμένα στη λογική του απεριτίφ, τα κοκτέιλ στο Gorlomi είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν ορεκτικά, καθώς σερβίρονται συνήθως πριν το δείπνο με τα πλούσια ιταλικά πιάτα του μενού. Σε αυτή τη λογική είναι επιλεγμένα και ορισμένα κλασικά σε πολύ καλές εκτελέσεις, ενώ η κατηγορία των απεριτίβο περιλαμβάνει τέσσερις δυνατές προτάσεις από την ομάδα των bartenders, των οποίων ηγείται ο Άγγελος Παπαδόπουλος. Από τα signatures του Gorlomi, πολύ ενδιαφέρον έχουν το άκρως θερμαντικό Enzo Gorlomi με μεσκάλ, τεκίλα, σιρόπι μελιού και πιπεριές χαλαπένιο, το πολύ χειμωνιάτικο Hans Landa με μπέρμπον ουίσκι, λικέρ πικρής σοκολάτας και orange bitters, ενώ από τα απεριτίβο απολαύσαμε το νόστιμο Mathilda με Bracchetto d’ Acqui, Aperol και cordial με φρούτα του δάσους. Ν.Μ.

Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι, Τ/210-72.51.855

Καπνιστή Μαργαρίτα στο Barro Negro

Στο μπαρ του κέντρου που είναι αφιερωμένο στα πιο διάσημα αποστάγματα του Μεξικoύ φτιάχνουν εξαιρετική Μαργαρίτα με την κλασική συνταγή, αλλά και μια πολύ νόστιμη παραλλαγή της. H Smoky Margarita έχει στη βάση της έναν συνδυασμό από τεκίλα και μεσκάλ, σιρόπι αγαύης στη θέση του λικέρ πορτοκαλιού και καπνιστό αλάτι στο χείλος του ποτηριού – υλικά που της δίνουν έναν πιο στιβαρό, καπνιστό χαρακτήρα. Γ.Π.

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Σύνταγμα, Τ/210-01.07.618

Martini με «καμένα» λεμόνια στο Proveleggios

Μείγμα από διαφορετικά τζιν, βερμούτ που έχει «μαγειρευτεί» με σέλερι και, αντί ελιάς, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο αρωματισμένο με «καμμένα» λεμόνια. Και μόνο για αυτή την παραλλαγή του Martini αξίζει να πάει κανείς στο Proveleggios. Προτείνουμε να συνοδεύσετε με αυτό κάποιο από τα ωμά του εστιατορίου. Για την παρασκευή του, οι λεμονόκουπες που περισσεύουν από το μπαρ μπαίνουν στον φούρνο, ψήνονται μέχρι να μαυρίσουν τελείως, σχεδόν να καούν, και έπειτα αναμειγνύονται με κρητικό ελαιόλαδο. Πέρα από τη γεύση του, ενδιαφέρον σε αυτό το κοκτέιλ έχει και το «παιχνίδι» με το ελαιόλαδο: ο γυαλιστερός, μυρωδάτος δίσκος από ελαιόλαδο πλέει στην επιφάνεια και, όσο προσπαθεί κανείς να τον συμπεριλάβει στη γουλιά, τόσο αυτός ξεφεύγει και το Martini κατεβαίνει όλο και πιο γρήγορα. Γ.Π.

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός, Αθήνα, Τ/210-52.34.749

Baba au Rum: Ένα εξελιγμένο Ti’ Punch

Την τελευταία φορά είχα εκτιμήσει την κόκκινη Anti-Novel Μargarita. Αυτή τη φορά aπό τα κοκτέιλ στο γαλάζιο βιβλιαράκι-λίστα του Baba au Rum, πολλά από τα οποία εμπνέονται από ριζοσπαστικούς καλλιτέχνες και κινήματα τέχνης, διάλεξα το Supremus No 58 – παίρνει το όνομά του από έναν πίνακα του Μάλεβιτς. Για τον σουπρεμισμό δεν μπορώ να πω πολλά (it’s complicated). Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το Ti’ Punch, το εθνικό κοκτέιλ της Μαρτινίκας και της Γουαδελούπης ο Θάνος Προυναρούς και η ομάδα του το ξαναφτιάχνουν προσθέτοντας σε ένα πολύ καλό ρούμι agricole από τη Μαρτινίκα ένα cordial από λευκό τσάι με νότες πυρινόκαρπων και τροπικών φρούτων, ένα απόσταγμα του δικού τους falernum και μια δόση ρουμιού Equiano από τον Μαυρίκιο και το Μπαρμπέιντος. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά κομψό και ντελικάτο κοκτέιλ με σώμα και λεπτά αρώματα φρούτων και μπαχαρικών. Α.Σ.

Βaba au Rum, Κλειτίου 6, Αθήνα, Τ/ 211-71.09.140

Bless me father: Σαν Νegroni… και καλύτερο

Τη λίστα με τα signature κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος bartender Αλέξανδρος Γκικόπουλος. Το Amazing Grace είναι μια παραλλαγή του κλασικού Negroni, με πλούσια γεύση και έντονη πικράδα. Η προετοιμασία γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο, κομματάκι υπερβολικό, που του δίνει γιορτινό τόνο. Το ποτήρι με το ποτό καπνίζεται για λίγα λεπτά μέσα σε ένα ειδικό δοχείο με λιβάνι και παίρνει τα αρώματά του. Μαζί με τα κοκτέιλ εδώ τσιμπάμε bar food, ωμά, κάποια τηγανητά, φρέσκες σαλάτες, burgers και ένα κοτόπουλο νόστιμο και έξτρα τραγανό. Μ.Π.

Πλατεία Καρύτση 2, Αθήνα, Τ/698-8011.323

42 Shades of Red στο 42 Βarstronomy

Θα συναντήσετε και άλλα ενδιαφέροντα καινούργια κοκτέιλ στη λίστα του 42 Βarstronomy, που έχει βάλει αυτές τις μέρες τα (κόκκινα) χριστουγεννιάτικά του. Το όμορφα ισορροπημένο 42 Shades of Red όμως, μια παραλλαγή στο Negroni, που μας έφτιαξε ο Πάνος Κανατσούλης, μαζί με κάποιες άλλα νεοαφιχθέντα, για να πάρουμε μια πρώτη γεύση, το ξεχωρίζω. Είναι πλούσιο σε γεύση χάρη σε ένα μπλεντ από παλαιωμένα βερμούτ και φρουτώδες ξίδι από σέρι Pedro Ximénez, το οποίο μαγειρεύεται με ξύσμα από περγαμόντο, ντοματίνια και άνηθο – του δίνει μια ευχάριστη φρεσκάδα. Α.Σ.

Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα, Τ/213-00.52.153

Στο Jazz in jazz για κλασικό Boulevardier με μαρασκίνο

Στο Jazz in Jazz ακούς σχεδόν αποκλειστικά τζαζ μουσική, σπανιότερα και μπλουζ ή κλασική, ενώ κάποιες ιδιαίτερες βραδιές βάζουν και το γραμμόφωνο να παίζει. Η ποικιλία τους σε ουίσκι είναι εντυπωσιακή. Στην κάβα τους βρίσκουμε γύρω στις 150 ετικέτες από όλον τον κόσμο, που σερβίρονται σκέτα ή προστίθενται σε καλοφτιαγμένα κλασικά κοκτέιλ. Το Boulevardier με μπέρμπον, Campari και βερμούτ που δοκίμασα τελευταία μου άρεσε πολύ. Η ισορροπία στη γεύση, τα αρώματα, το λεπτεπίλεπτο ποτήρι και το γλυκόξινο μαρασκίνο για γαρνιτούρα με κέρδισαν! Μ.Π.

Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.25.246

CV Distiller: Κοκτέιλ με γαρνιτούρα ένα φυλλαράκι δάφνης

Σε έναν εντυπωσιακό χώρο με ημικυκλικό μπαρ και ένα υπόγειο, ατμοσφαιρικό «κρυφό» κελάρι, βρίσκεται το πιο ενημερωμένο whisky bar της πόλης, που προσφέρει και νόστιμα κοκτέιλ. Το νέο κοκτέιλ μενού του CV που υπογράφει η ομάδα του μαγαζιού έχει signature επιλογές για όλα τα γούστα. Ξεχώρισα το Saratoga, ένα φινετσάτο κοκτέιλ με πλούσια γεύση, ήπια γλυκό, με την πιο cool γαρνιτούρα που είδα τελευταία, ένα φυλλαράκι δάφνης που εκτός από λεπτεπίλεπτο χαρακτήρα του δίνει και φίνο άρωμα. Το κοκτέιλ έχει βάση το ουίσκι και το μπλέκει ιδανικά με κονιάκ, κρασί Vinsanto και bitters. Ισορροπημένο ποτό, έντονο και γιορτινό. Μ.Π.

Χατζηγιάννη Μέξη 7, Ιλίσσια, T/210-72.31.767

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή