Δαμάσκηνο σημαίνει γιορτή: 18 συνταγές γεμάτες χρώμα κι άρωμα

Δαμάσκηνο σημαίνει γιορτή: 18 συνταγές γεμάτες χρώμα κι άρωμα

Θαυμάσια δίπλα στο χοιρινό, το μοσχάρι ή στο κοτόπουλο, μπαίνουν σε σάλτσες, σε γεμίσεις, σε τάρτες, σε σούπες… Τα ξερά δαμάσκηνα είναι το τέλειο υλικό για τα κυριακάτικα και τα γιορτινά τραπέζια

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολλά τα ωραία μαγειρέματα με αποξηραμένα δαμάσκηνα. Δίνουν στα πιάτα χρώμα, άρωμα και αίσθηση γιορτινή. Τι δαμάσκηνα όμως; Στην αγορά βρίσκουμε ποικιλίες γλυκές και πιο ξινές. Οσον αφορά τα γλυκά, κάποια έρχονται από το εξωτερικό, από τη Γαλλία κυρίως, αλλά και από τη Χιλή, ενώ από τα ντόπια συναντάμε δαμάσκηνα από την Εδεσσα, την Καβάλα και τη Σκόπελο. Η τελευταία έχει και μια ιδιαίτερη ποικιλία αυτοφυή στο νησί, με φρούτα ξινά, καφετιά-κεραμιδί, λιγότερο σαρκώδη, πιο στεγνά, που σε κάποιες συνταγές χρησιμοποιούνται αντί για λεμόνι ή ξίδι – είναι πολύ ωραία! Ολα τα παραπάνω, καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δίνουν τον τόνο σε πιάτα πλούσια, με γλυκές ή γλυκόξινες νότες. Δαμάσκηνα με χοιρινό είναι αξεπέραστος συνδυασμός, αλλά και με μοσχάρι, με αρνί, με πιο άπαχο κοτόπουλο ή κουνέλι ταιριάζουν εξαιρετικά. Τα βάζουμε σε σάλτσες και σε ριζότι, σε γεμίσεις, για πολλών λογιών ρολά, σε συνοδευτικά, ακόμα και σε σούπες – όπως η «πειραγμένη» μπορστ με παντζάρια και δαμάσκηνα στις συνταγές παρακάτω, η οποία ανοίγει τέλεια ένα καλό τραπέζι στο σπίτι.

Μοσχάρι με κυδώνια, δαμάσκηνα και πράσα
Μοσχάρι με κυδώνια, δαμάσκηνα και πράσα. Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Τι να λέμε, μελωμένα στο ταψί, στη γάστρα ή την κατσαρόλα, τα δαμάσκηνα είναι εγγύηση νοστιμιάς. Και συνδυάζονται εξαιρετικά με ένα σωρό υλικά. Τα μαγειρεύουμε παρέα με πράσα, με κάστανα, με καρότα αλλά και με άλλα φρούτα, άλλοτε φρέσκα, όπως το πορτοκάλι, άλλοτε ξερά. Τόσο με τα αποξηραμένα βερίκοκα όσο και με τα σύκα παντρεύονται σε πολλά, πλούσια σε γεύση πιάτα.

Δείτε τις συνταγές στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή