Κορμός λεμονιού

Αξιοποιούμε την έντονη ευωδιά των χειμωνιάτικων λεμονιών στην κρέμα και το σιρόπι, σε έναν κορμό από κέικ που θα συνοδέψει γλυκά τις γιορτές μας!

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας διαφορετικός χριστουγιεννιάτικος κορμός με το δροσερό άρωμα και τη γεύση του λεμονιού. Η βάση του είναι ένα κέικ λεμονιού, φίνο και μαλακό, και η γέμιση μια ντελικάτη κρέμα λεμονιού με αρωματικές νότες από βασιλικό. Η ίδια αυτή κρέμα καλύπτει και την επιφάνεια του κορμού – για πιο όμορφη εμφάνιση χρησιμοποιούμε σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνουμε βουλίτσες με την κρέμα. Εδώ κι εκεί πάνω σε αυτές κολλάμε τραγανές μαρέγκες, που μπορούμε να φτιάξουμε ή να αγοράσουμε έτοιμες. Έτσι, σε κάθε μπουκιά εναλλάσσεται το μαλακό με το τραγανό στοιχείο, μια ωραία έκπληξη στο στόμα!

2 ώρες προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 10

Για το σιρόπι λεμονιού

Για τις τραγανές μαρέγκες

Για την κρέμα λεμονιού

Για την πραλίνα αμυγδάλου

Για το κέικ λεμονιού

Για τη συναρμολόγηση

Διαδικασία

Σιρόπι λεμονιού

  1. Για να φτιάξουμε το κορμό λεμονιού, ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Τραγανές μαρέγκες

  1. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα.
  2. Προσθέτουμε σε δόσεις την άχνη και ομογενοποιούμε απαλά με μια μαρίζ.
  3. Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό και ίσιο (χωρίς δοντάκια) κορνέ και σχηματίζουμε στρογγυλές μαρέγκες πάνω σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 90°C για 75- 90 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος ή μέχρι να γίνουν τραγανές οι μαρέγκες. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Κρέμα λεμονιού

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα και να πάει να βράσει.
  3. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και αλλάζουμε σκεύος.
  4. Προσθέτουμε τις καλά στραγγισμένες ζελατίνες και ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν. Αφαιρούμε τον βασιλικό και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει.
  5. Μόλις τη βγάλουμε, τη χτυπάμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει κρεμώδης.
  6. Ενσωματώνουμε τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ και μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσιο κορνέ. Κρατάμε στο ψυγείο.

Πραλίνα αμυγδάλου

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Στην αρχή τα αμύγδαλα θα ζαχαρώσουν και θα αποκτήσουν ένα λευκό περίβλημα από τη ζάχαρη που θα κολλήσει πάνω τους. Συνεχίζοντας όμως το ανακάτεμα, θα λιώσει η ζάχαρη και θα γίνει καραμέλα. Μόλις καραμελώσουν όλα τα αμύγδαλα, τα αδειάζουμε σε μια λαδόκολλα.
  3. Περιμένουμε να κρυώσουν, τα σπάμε σε κομμάτια και τα αλέθουμε στον πολυκόφτη. Στην αρχή θα θρυμματιστούν και θα γίνουν σαν σκόνη και συνεχίζοντας θα γίνουν πολτός. Αυτός ο πολτός είναι η πραλίνα.

Κέικ λεμονιού

  1. Λιώνουμε το βούτυρο.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει κρεμώδες.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ομογενοποιούμε. Τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ζεστό, και ανακατεύουμε.
  4. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα κορμού (κατά προτίμηση καμπυλωτή) διαστάσεων 35 x 7 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να βάζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ και να βγαίνει στεγνό. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.

Συναρμολόγηση

  1. Κόβουμε το κέικ στη μέση παράλληλα. Σιροπιάζουμε τις εσωτερικές επιφάνειες και των δύο κομματιών.
  2. Απλώνουμε στο κέικ της βάσης 200 γρ. πραλίνα αμυγδάλου και μία στρώση κρέμα λεμονιού.
  3. Βάζουμε από πάνω το άλλο μισό του κέικ. Σιροπιάζουμε και την εξωτερική πλευρά του κέικ.
  4. Καλύπτουμε το κέικ με την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού κάνοντας βούλες σε διάφορα μεγέθη.
  5. Στολίζουμε με τις τραγανές μαρέγκες και πασπαλίζουμε ελαφρά με κακάο σε σκόνη.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή