Φοκάτσια με κάστανα

Η φοκάτσια και μόνο με δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι είναι τέλεια. Αλλά αν της προσθέσεις κάστανα και λίγο μπέικον γίνεται λιχουδιά από τις λίγες. Ιδίως αν έχει και λίγο αλεύρι κάστανου στη ζύμη για έξτρα γεύση.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φοκάτσια και μόνο με δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι είναι τέλεια. Αλλά αν της προσθέσεις κάστανα και λίγο μπέικον γίνεται λιχουδιά από τις λίγες. Ιδίως αν έχει και λίγο αλεύρι κάστανου στη ζύμη για έξτρα γεύση.

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 20 x 30 εκ.

  •  400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  100 γρ. αλεύρι κάστανου
  •  1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  14 γρ. ξηρή μαγιά
  •  4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  130 γρ. κάστανα βρασμένα (καθαρό βάρος) – προτιμάμε φρέσκα, καθότι νοστιμότερα. Εν ανάγκη βάζουμε έτοιμα βρασμένα (σε σούπερ μάρκετ)
  •  1 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο
  •  60 γρ. φέτες μπέικον, σε μικρά καρέ
  •  λίγο χοντρό αλάτι, για το πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φοκάτσια με κάστανα, ξεκινάμε ανακατεύοντας στον κάδο του μίξερ πάγκου τα δύο άλευρα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά 300 ml χλιαρό νερό (ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο, γι’ αυτό το ρίχνουμε αργά) και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
  3. Αλείφουμε με το μισό λάδι το ταψί, απλώνουμε τη ζύμη και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να καλύψει ομοιόμορφα τον πάτο. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
  4. Ξεσκεπάζουμε και μισοβυθίζουμε τα κάστανα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Σκεπάζουμε και αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το μπέικον σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, για 4-5 λεπτά, να ροδίσει καλά. Το στραγγίζουμε σε χαρτί – όσο στεγνώνει και κρυώνει, θα γίνεται και τραγανό.
  7. Το σκορπίζουμε στην επιφάνεια της ζύμης, ανάμεσα στα κάστανα, πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι, το δεντρολίβανο και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι.
  8. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι η φοκάτσια να ροδίσει.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT