Γίγαντες πλακί, γλυκοπικάντικοι

Γίγαντες πλακί, γλυκοπικάντικοι

Με εκείνη την πυκνή, γλυκοπικάντικη σάλτσα που δεν το τσιγκουνεύεται το κρεμμύδι, οι γίγαντες πλακί που φτιάχνουν στην ταβέρνα Τα Γιουβετσάκια, έχουν πολλούς πιστούς.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του πιάτου είναι να βάλεις γίγαντες Πρεσπών ή Καστοριάς φετινής σοδειάς», λέει ο Χάρης Τζίτζης για το ωραίο πλακί που φτιάχνει η Εύα Πασανικολάκη τους χειμώνες στα Γιουβετσάκια. Στο μαγαζί της Γλυφάδας, που μαγειρεύει κλασικά και νόστιμα με εποχικά υλικά, ξεκινούν να το σερβίρουν Οκτώβριο-Νοέμβριο και το κρατάνε μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

20′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 50′

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους γίγαντες πλακί σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο νερό, 1 κουτ. σούπας κοφτό αλάτι και τους γίγαντες και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τους στραγγίζουμε και τους αδειάζουμε σε μέτριο ταψί.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  4. Παράλληλα, σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 500 ml νερό και τον πελτέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  6. Αδειάζουμε στο τηγάνι με το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τις πάπρικες, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα στους γίγαντες.
  8. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  9. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
  10. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα τους.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή