Σοκολατένιο κέικ με λάδι και κομπόστα

Σοκολατένιο κέικ με λάδι και κομπόστα

Αυτό το σοκολατένιο κέικ με λάδι περιέχει ένα αναπάντεχο υλικό: πολτοποιημένα βερίκοκα ή ροδάκινα κομπόστα που του χαρίζουν μια απίθανη επίγευση φρούτου, ενώ το σοκολατένιο γλάσο το απογειώνει!

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
35′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20′

Υλικά

Μερίδες: 10

Γλάσο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το σοκολατένιο κέικ με λάδι και κομπόστα, πρώτα πολτοποιούμε στο μπλέντερ την κομπόστα μαζί με τα ζουμιά.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αραβοσιτέλαιο και την πολτοποιημένη κομπόστα.
  5. Χαμηλώνουμε περισσότερο την ταχύτητα και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μαζί με το κακάο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  7. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και το ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά.
  8. Δοκιμάζουμε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκι στο κέντρο του – θα πρέπει να βγουν χωρίς υπολείμματα ζύμης κολλημένα πάνω τους.
  9. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Γλάσο

  1. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε να λιώσει μέσα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε μεταλλικό μπολ που έχουμε στερεώσει στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία βράζουμε λίγο νερό.
  2. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε τη βανίλια και το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Συναρμολόγηση

  1. Κόβουμε το κρύο κέικ σε κομμάτια και απλώνουμε πάνω στο καθένα το σοκολατένιο γλάσο. Ή απλώνουμε το γλάσο σε όλο το κέικ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 2.

Πηγή: Γαστρονόμος

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή