Κολοκυθόπιτα (γλυκιά και αλμυρή)

Κολοκυθόπιτα (γλυκιά και αλμυρή)

Αυτή η συνταγή για κολοκυθόπιτα είναι εύκολη και… ευμετάβλητη, αφού με δύο-τρεις απλές κινήσεις μπορεί να γίνει γλυκιά ή αλμυρή, ανάλογα με το γούστο μας και τη διάθεση της στιγμής.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
30′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Κομμάτια: περίπου 40

Για γλυκιά γέμιση

Για αλμυρή γέμιση

Διαδικασία

  1. Τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη την ψίχα από τη γλυκιά κολοκύθα, την αλατίζουμε, τρίβουμε με τα χέρια να βγάλει τα περιττά υγρά της, τη στύβουμε καλά και τη βάζουμε σε μια λεκάνη.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Για γλυκιά κολοκυθόπιτα

  1. Αν θέλουμε να φτιάξουμε γλυκιά κολοκυθόπιτα, προσθέτουμε στην κολοκύθα τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την κανέλα και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Για αλμυρή κολοκυθόπιτα

  1. Αν φτιάξουμε αλμυρή κολοκυθόπιτα, προσθέτουμε στη στυμμένη κολοκύθα, τη φέτα, την πάπρικα και αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση

  1. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και στρώνουμε μέσα τα φύλλα, βουτυρωμένα ή λαδωμένα ένα-ένα, σκορπίζοντας ανάμεσά τους μικρές δόσεις από το μείγμα της γέμισης που επιλέξαμε. Κάθε φύλλο που στρώνουμε, αφήνουμε τις άκρες του να κρέμονται προς τα έξω. Σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο και το λαδώνουμε ή το βουτυρώνουμε. Πιάνουμε όλες μαζί τις άκρες των φύλλων και τις τυλίγουμε προς τα μέσα, φτιάχνοντας έναν κόθρο γύρω γύρω στο ταψί.
  2. Χαράσσουμε την κολοκυθόπιτα σε μικρά κομμάτια, βουτυρώνουμε την επιφάνειά της και ψήνουμε για 50 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή