Konos: Βραβείο ελαιολάδου σε ένα κτήμα του Έβρου που επλήγη από τις φωτιές του καλοκαιριού

Konos: Βραβείο ελαιολάδου σε ένα κτήμα του Έβρου που επλήγη από τις φωτιές του καλοκαιριού

Το Konos – Κτήμα Μιχελή βγήκε πρώτο στην τυφλή γευσιγνωσία του περιοδικού και πήρε το βραβείο ελαιολάδου, αλλά ο ελαιώνας του κάηκε σχεδόν ολοσχερώς στην πυρκαγιά του Αυγούστου στον Έβρο. Οι παραγωγοί υποσχέθηκαν ότι η ιστορία τους δεν τελειώνει εδώ.

5' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση να βραβεύσουμε το Ελαιοτριβείο Konos – Κτήμα Μιχελή ελήφθη εν μέσω συναισθηματικής φόρτισης: από τη μια είχαμε στα χέρια μας ένα από τα εκπληκτικότερα ελαιόλαδα που έχουμε δοκιμάσει τόσο εμείς όσο και οι μετέχοντες στην τυφλή δοκιμή που διοργανώσαμε με το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγει μία εκ των παλαιότερων ελαιοπαραγωγών οικογενειών στην Ελλάδα, το οποίο μάλιστα έχει λάβει κορυφαίες διακρίσεις σε απαιτητικούς διεθνείς διαγωνισμούς.

Konos: Βραβείο ελαιολάδου σε ένα κτήμα του Έβρου που επλήγη από τις φωτιές του καλοκαιριού-1
Το premium ελαιόλαδο του κτήματος Μιχελή/ Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Από την άλλη μεριά, αυτό το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας Konos δεν ξέρουμε πότε θα παραχθούν ξανά! Δεν είναι διόλου υπερβολή: Η πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, που κατέκαψε σχεδόν τη μισή έκταση του Νομού Έβρου, κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς τον ιδιόκτητο ελαιώνα του Κτήματος Μιχελή, που απλωνόταν στον λόφο Κώνο, στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης. Κάηκαν αμέτρητα ελαιόδεντρα, πολλά από τα οποία ηλικίας άνω των 200 ετών, όλα της εξαίρετης γηγενούς ποικιλίας Μάκρης, αλλά και γεωργικός εξοπλισμός αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το πλήγμα ήταν σφοδρό, όχι μόνο σε επίπεδο πρακτικό, αλλά και συναισθηματικό, αφού έφτασε μόλις μία μέρα για να καταστραφεί ο οικογενειακός ελαιώνας που είχε ιστορία 90 χρόνων. Οι κόποι και οι προσπάθειες τεσσάρων γενεών της οικογένειας Μιχελή έγιναν στάχτη. Με τι κουράγιο να συνεχίσει κανείς τις προσπάθειες ανάκαμψης, ουσιαστικά ξεκινώντας από το μηδέν;

Konos: Βραβείο ελαιολάδου σε ένα κτήμα του Έβρου που επλήγη από τις φωτιές του καλοκαιριού-2
Τα προϊόντα του κτήματος Μιχελή/ Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Είμαστε σίγουροι ότι ένας καθοριστικός παράγοντας που έδωσε σημαντικό κίνητρο στην τέταρτη γενιά της οικογένειας, τον γεωπόνο Δημήτρη Αδαμίδη και τον αδερφό του Βασίλη, ήταν ακριβώς αυτή η μακρά ιστορία της οικογένειας που ενώνει τις γενιές της κάτω από την κοινή αντίληψη της αφοσίωσης σε ένα θαυμαστό έργο. Η ιστορία έχει ως εξής: Το 1935, ο Λαμιώτης στην καταγωγή Ιωάννης Μιχελής φτάνει στην Αλεξανδρούπολη με την οικογένειά του και δημιουργεί τον πρώτο ελαιώνα κυρίως με αγριελιές, μπολιασμένες με τη γηγενή ποικιλία της Μάκρης. Η επόμενη γενιά, ο Δημήτρης Μιχελής, ξεκινά τις καινοτομίες, με κυριότερη το πρωτοποριακό για την εποχή σύστημα στάγδην άρδευσης των ελαιόδεντρων, διαμορφώνοντας τον ελαιώνα ολοκληρωμένης διαχείρισης του Κτήματος, που στο μεταξύ αυξάνεται σταδιακά σε έκταση. Κάθε γενιά της οικογένειας βάζει το δικό της λιθαράκι στην εξέλιξη, με τη Μαρία Μιχελή, τρίτη πλέον γενιά, να επενδύει σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό για το ελαιοτριβείο τους, στο οποίο εφαρμόζει τη μέθοδο ψυχρής έκθλιψης για να αποδώσει το βέλτιστο του καρπού. Τονίζουμε εδώ πως η συγκεκριμένη μέθοδος που εφαρμόζει η Konos δεν είναι το πρεσάρισμα του καρπού, αλλά η θραύση του, κατά την οποία δεν λιώνει ο πυρήνας, αλλά μόνο η σάρκα της ελιάς, προσδίδοντας κορυφαία αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο. Όσο για τη συγκομιδή, η οποία ξεκινούσε στα τέλη Σεπτεμβρίου και έληγε τον Νοέμβριο, γινόταν με ειδικό μηχάνημα που «αγκαλιάζει» τον κορμό κάθε δέντρου με τρόπο κατάλληλο, ανάλογα με το πάχος και την κλίση του, και ασκώντας δόνηση προκαλεί την πτώση των καρπών στα λιόπανα. Η δε ελαιοποίηση κάθε παρτίδας γινόταν την ίδια ημέρα με τη συγκομιδή της.

Konos: Βραβείο ελαιολάδου σε ένα κτήμα του Έβρου που επλήγη από τις φωτιές του καλοκαιριού-3
Το χαρακτηριστικό της ελιάς Μάκρης είναι ο ολοστρόγγυλος καρπός, όπως φαίνεται στη φωτογραφία ακριβώς από πάνω. / Αρχείο Ελαιοτριβείου Konos

Τη φιλοσοφία της διαρκούς εξέλιξης και των τολμηρών καινοτομιών – που αποτυπώνεται και στην ετικέτα κάθε προϊόντος με τη φράση «we dare to differ» (τολμάμε να διαφέρουμε)– η Μαρία Μιχελή τη μετέδωσε και στους γιους της, Δημήτρη και Βασίλη Αδαμίδη, που συνεχίζουν ακολουθώντας πιστά τις μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης, από το στάδιο της καλλιέργειας και το φυτικό κεφάλαιο μέχρι το τελικό προϊόν, το ελαιόλαδο, το οποίο προέρχεται από 100% ελιές ποικιλία Μάκρης και είναι πιστοποιημένο ΠΟΠ. Το Κτήμα Μιχελή γίνεται η πρώτη εταιρεία που τυποποιεί και την επιτραπέζια ελιά Μάκρης και κατέχει παμπάλαια γνώση των διαφόρων επεξεργασιών της, ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης του καρπού. Οι «Βυζαντινές Ελιές», για παράδειγμα, ένα μοναδικό στον κόσμο, σύνθετο κοντιμέντο, που γεννήθηκε από τους ανθρώπους της Konos σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και την πρόεδρό του, Αγγελική Γιαννακίδου, είναι ένα προϊόν που προέκυψε μετά από δύο χρόνια πειραματισμών και έρευνας: ελιές Μάκρης σε τέσσερις διαφορετικές μεταποιήσεις, άγουρες και ώριμες, άλλες αφυδατωμένες σαν θρούμπες και άλλες «πατητές», δηλαδή με άσκηση πίεσης της ώριμης ελιάς ανάμεσα σε στρώσεις αλατιού ως μεθόδου ήπιας εκπίκρισης.

Οι γνώσεις της οικογένειας πάνω στο γευστικό και αρωματικό προφίλ της ποικιλίας Μάκρης ξεδιπλώνονται και στην γκάμα ελαιολάδων τους: το Νocturnal Harvest από ελιές που συγκομίστηκαν βράδυ, με την πρώτη πανσέληνο του Οκτωβρίου, το Filoso, αλλά και το Premium Edition με την ετικέτα σε απαλό σιέλ χρώμα με σκούρα στίγματα, που αναπαριστά το χρώμα στο κέλυφος των αυγών των κορακιών, που εφορμούσαν άλλοτε στον ελαιώνα μετά το λιομάζωμα για να τραφούν με τα περισσεύματα της συγκομιδής – μια βαθιά συναισθηματική εικόνα που χάθηκε μετά την καταστροφική φωτιά.

Konos: Βραβείο ελαιολάδου σε ένα κτήμα του Έβρου που επλήγη από τις φωτιές του καλοκαιριού-4
Το T-shirt που σχεδίασαν από κοινού οι τρεις οικογενειακές επιχειρήσεις του Έβρου που υπέστησαν ολική καταστροφή από τις φωτιές του Αυγούστου: η Konos – Kτήμα Μιχελή, η μελισσοκομική εταιρεία Got To Bee της οικογένειας Καραφυλλίδη και ο αμπελώνας Χατζησάββα. Είναι μια πρωτοβουλία οικονομικής ενίσχυσης αλλά και αφύπνισης. / Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Τι τραγική ειρωνεία! Μια γκάμα τόσο κορυφαίων προϊόντων να είναι άγνωστο πότε και αν θα φτάσει πάλι σε εμάς. Φέτος, η οικογένεια θα ασχολείται αποκλειστικά με τη «θεραπεία» του ελαιώνα, με τη φροντίδα των λιγοστών δέντρων που δεν κάηκαν ολοσχερώς και με την ανάκαμψή τους, ώστε τα επόμενα χρόνια να ξεκινήσουν και πάλι τη σταδιακή επάνοδο στην παραγωγή ελαιολάδου. Γι’ αυτό ακριβώς αποφασίσαμε στον Γαστρονόμο να βραβεύσουμε την Konos – Κτήμα Μιχελή. Η διάκριση αυτή, πέρα από μία ακόμη επιβεβαίωση της ανώτερης ποιότητας τωνν προϊόντων Konos, είναι ένα μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης προς τους ανθρώπους του Κτήματος και ίσως δώσει μια μικρή ώθηση στον Δημήτρη και στον Βασίλη Αδαμίδη να συνεχίσουν, να παλέψουν ώστε τα κορυφαία ελαιόλαδά τους να βρεθούν κάποια στιγμή και πάλι στην αγορά.

Ανεβαίνοντας στο βήμα για να παραλάβουν το βραβείο τους, οι ίδιοι δήλωσαν: «Είμαστε καλλιεργητές και παραγωγοί και θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο ανεξαρτήτως συνθηκών και δυσκολιών. Μια φράση που μας αντιπροσωπεύει είναι: “Η μαγεία που ψάχνουμε βρίσκεται στην εργασία που αποφεύγουμε”. Και γι’ αυτό εμείς δεν αποφεύγουμε ποτέ το έργο που πρέπει να γίνει. Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε σύντομα».

Konos – Κτήμα Μιχελή: 6ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Μάκρης, Αλεξανδρούπολη, Έβρος, Τ/6973-743.365 & 6982-169.711

Πού θα τα βρούμε: Φέτος, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχει παραγωγή. Η ποσότητα των επιτραπέζιων ελιών και των ελαιολάδων της περσινής συγκομιδής είναι ελάχιστη, αλλά εκλεκτή, και θα τη βρούμε στa: Maison d’ Olive, Olicatessen, Εδώδιμον delicatessen.  Για περισσότερες πληροφορίες και για παραγγελίες απευθείας από το Κτήμα Μιχελή μέσω e-shop: www.konoshill.com

Δείτε εδώ το βίντεο από τη βράβευση του Γαστρονόμου

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή