Η θεσσαλική χορτόπιτα έγινε κις

Η θεσσαλική χορτόπιτα έγινε κις

Μια πολύ ωραία διασκευή της χορτόπιτας που φτιάχνουν στην Θεσσαλία μας έφτιαξε ο σεφ: τη μεταμόρφωσε σε τάρτα και αντί για ρύζι που μπαίνει για να τραβήξει τα υγρά των χόρτων έβαλε κινόα.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
50′ προετοιμασία
45′ μαγείρεμα
30′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5′

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα διαμ. 32 – 34 εκ.

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε την θεσσαλική χορτόπιτα-κις ξεκινάμε με την ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν πρέπει να παραζυμώσουμε το ζυμάρι.
  2. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 ́ να σφίξει.

Γέμιση

  1. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 5 – 6 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 – 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαραθούν.
  4. Προσθέτουμε τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και σοτάρουμε για 4 – 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί μέρος από τα υγρά τους.
  5. Μεταφέρουμε τα χόρτα από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  6. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το κινόα σε άφθονο αλατισμένο νερό για 7 – 8 λεπτά και το στραγγίζουμε.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε -υπομονετικά γιατί θα έχει σφίξει- με τον πλάστη σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
  3. Απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα της ταρτιέρας μας.
  4. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει και την τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι.
  5. Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε φασόλια ή ρύζι (ωμά) – για να μη φουσκώσει η βάση στο ψήσιμο.
  6. Ψήνουμε το κέλυφος της τάρτας για 10 – 15 λεπτά, σε χαμηλό ράφι, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα στις άκρες.
  7. Ξεφουρνίζουμε.
  8. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα χόρτα με το κινόα.
  9. Αδειάζουμε πάνω στην τάρτα και στρώνουμε ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού.
  10. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το τυρί και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα χόρτα.
  11. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σφίξει η γέμιση.
  12. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την θεσσαλική χορτόπιτα να σταθεί λίγο.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή