Σοκολατόπιτα αγάπη μου! 12 συνταγές για να πάθετε έρωτα

Σοκολατόπιτα αγάπη μου! 12 συνταγές για να πάθετε έρωτα

Δώδεκα διαφορετικοί τρόποι να φτιάξουμε σοκολατόπιτα. Όλες ζουμερές, φουλ σοκολατένιες και με νόστιμα twists.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θέλετε τη σοκολατόπιτά σας; Μαλακή και αφράτη σαν κέικ, σιροπιασμένη με σιρόπι σοκολάτας; Ή μήπως ζουμερή και ρευστή, να την κόβεις και να τρέχει η σοκολάτα σαν αυτά τα πληθωρικά και αμαρτωλά σουφλέ με τη λάβα σοκολάτας στον πυρήνα; Την προτιμάτε ίσως με πηχτό γλάσο που κολλάει στον ουρανίσκο σαν να είναι σοκολατίνα ή με τραγανή κρακελαρισμένη επιφάνεια γεμάτη ρωγμές, που από κάτω κρύβει ένα πληθωρικό μείγμα σαν μπράουνις;

Ας συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει μία σοκολατόπιτα, αλλά χιλιάδες. Είναι ένα γλυκό με πολλά πρόσωπα και αν είστε φίλοι (οπαδοί πες καλύτερα) της σοκολάτας, τότε θα απολαύσετε την πρόκληση να φτιάξετε όσες περισσότερες μπορείτε μέχρι να βρείτε τη δική σας αγαπημένη συνταγή. Πάμε στοίχημα ότι μέχρι να βγει ο χειμώνας θα έχετε ανακαλύψει τις χάρες καθεμιάς από τις σοκολατόπιτες που σας προτείνουμε.

Σοκολατόπιτα κλασική σιροπιαστή
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Σοκολατόπιτα σιροπιαστή με μπαχαρικά
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Να βάλω αλεύρι ή να μη βάλω;

Το μυστικό στη σοκολατόπιτα είναι η πολύ μαλακή, ζουμερή και πλούσια σοκολατένια υφή της. Κάποιες σοκολατόπιτες είναι από τη φύση τους πιο στεγνές και έχουν πιο σταθερή δομή, οπότε για να πετύχουμε τη ζουμερή υφή που θέλουμε, τις σιροπιάζουμε με σιρόπι σοκολάτας και τις καλύπτουμε με γλάσο σοκολάτας. Κάποιες άλλες, όμως, είναι πιο ρευστές και θυμίζουν περισσότερο κρέμες παρά ένα ψητό γλυκό με «σώμα», όπως είναι τα κέικ. Αυτό έχει να κάνει με το αν η συνταγή περιέχει ή όχι αλεύρι. Κατά κανόνα, η κλασική σοκολατόπιτα περιέχει έστω και λίγο αλεύρι. Άλλοι, πάλι, βάζουν στη θέση του αλευριού τριμμένα αμύγδαλα ή φουντούκια ή καρύδια. Υπάρχουν πάντως και συνταγές που δεν έχουν τίποτα από αυτά και τότε η σοκολατόπιτα χρειάζεται οπωσδήποτε αυγά, ώστε να δέσει καλύτερα το μείγμα. Και πάλι, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτή η σοκολατόπιτα θα βγει πολύ ζουμερή. Αναλόγως δε του πόσο θα την ψήσουμε, μπορεί να βγει τόσο μαλακή, υγρή και ρευστή που θα δυσκολευτούμε να την κόψουμε και να τη σερβίρουμε, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Μπορεί να έχουν αυτή τη δυσκολία, όμως οι σοκολατόπιτες χωρίς αλεύρι είναι πραγματικά κόλαση σε γεύση. Κι έχουν κι άλλο ένα πλεονέκτημα: είναι χωρίς γλουτένη!​

Προσοχή στους χρόνους ψησίματος

Στη σοκολατόπιτα το κόλπο με το μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί το γλυκό δεν πιάνει. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες δεν πήζουν και δεν σταθεροποιούνται εντελώς κατά το ψήσιμο, γιατί όπως είπαμε, δεν έχουν πολύ αλεύρι. Τηρούμε λοιπόν όσο το δυνατόν τους χρόνους ψησίματος κάθε συνταγής, λαμβάνοντας υπόψη και τον φούρνο μας. Αν ψήνει πολύ δυνατά, ίσως είναι καλύτερα να μειώσουμε λίγο τη θερμοκρασία εξαρχής ή να σκεπάσουμε το γλυκό με αλουμινόχαρτο για να μην «αρπάξει».

Δείτε στον Γαστρονόμο 12 συνταγές για σοκολατόπιτα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή