Τραχανάς παραδοσιακός: η απόλυτη συνταγή

Τραχανάς παραδοσιακός: η απόλυτη συνταγή

Ένα αχνιστό πιάτο με τραχανά ξινό αλευρένιο, φρέσκο κατσικίσιο γάλα και βουτυράτη φέτα. Το comfort food στα ελληνικά.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να αλλοιώσει το γευστικό αποτέλεσμα του κλασικού τραχανά, χωρίς να δυσκολέψει τη διαδικασία και τη ζωή μας, δουλεύοντας πάνω στον παραδοσιακό κώδικα, η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου μάς παραδίδει μια κορυφαία, απλούστατη εκδοχή για τη λευκή σούπα τραχανά με φέτα που έθρεψε γενιές και γενιές, βάζοντας δυο τρεις πινελιές που αναβαθμίζουν το σύνολο, ιδίως αν δεν έχουμε έναν πλούσιο, χειροποίητο τραχανά. Αν έχουμε καλό χωριάτικο τραχανά, τότε η συνταγή αυτή του δίνει έξτρα πόντους νοστιμιάς.

Τι κάνουμε; Κατ’ αρχάς, σοτάρουμε ελαφρά λίγο ξερό κρεμμύδι σε αιγοπρόβειο βούτυρο (αυτό στο βάζο), κάτι που θα δώσει μια ήπια γλύκα στη σούπα. Το βούτυρο θα ενισχύσει το ρουστίκ άρωμα του φαγητού και είναι τόσο που δεν θα τη βαρύνει ιδιαίτερα. Ενισχυτικά θα λειτουργήσει και η προσθήκη ενός φλιτζανιού κατσικίσιου γάλακτος – μην το φοβηθείτε, θα κάνει γαλακτερό και πεντανόστιμο τον ζωμό.

Η αναλογία τραχανά-υγρού είναι μελετημένη, ο χρόνος όμως εξαρτάται από το είδος του τραχανά, το στέγνωμά του, το μέγεθός του. Παρακολουθούμε το μαγείρεμα μέχρι να μάθουμε τα χούγια του. Την επόμενη φορά θα είμαστε εξοικειωμένοι.

Στο τελείωμα, λίγο αιγοπρόβειο βούτυρο επιπλέον για έξτρα γεύση, πικάντικη, βαρελίσια φέτα χοντροτριμμένη (σκληρή, αν θέλουμε να τη νιώθουμε στο δόντι, ή μαλακιά αν θέλουμε να λιώσει) και μπόλικο πιπέρι, όσο αντέχουμε, και προτιμότερο φρεσκοτριμμένο και χοντρό να σκάει απολαυστικά στο μάσημα. Εναλλακτικά, καυτερό ή γλυκό μπούκοβο, το οποίο αν θέλουμε καίμε στο βούτυρο της συνταγής όπως και σε αυτή την παλιά γιαννιώτικη συνταγή. 

Αν πάλι τον προτιμάτε κοκκινιστό, δείτε αυτή τη συνταγή. Για περισσότερες συνταγές για σούπα τραχανά δείτε εδώ.

Υλικά

  •  1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς ξινός, αλευρένιος
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κατσικίσιο γάλα
  •  3 φλιτζ. τσαγιού νερό, καυτό
  •  120 γρ. φέτα χοντροθρυμματισμένη
  •  50 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε παραδοσιακό τραχανά, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και προσθέτουμε το γάλα και το καυτό νερό. Μαγειρεύουμε για 1- 2 λεπτά, μέχρι να κοχλάσουν τα υγρά.
  3. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει.
  4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τη φέτα, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μυστικά

Παραλλαγή: Ένας άλλος τρόπος να ετοιμάσουμε τον τραχανά, είναι να βράσουμε τον τραχανά μαζί με το γάλα, το βούτυρο, αλάτι  και καυτό νερό, για 15 λεπτά μέχρι να χυλώσει. Παράλληλα σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε 30 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε 80 γρ. ξερή μυζήθρα ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το όλον στην κατσαρόλα με τον τραχανά. Ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με λίγο ξερό δυόσμο ή ρίγανη, λίγο ξύσμα λεμονιού και καυτερό μπούκοβο κατά βούληση και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT