Ο Αγγελος Μπακόπουλος μας δείχνει βήμα βήμα πώς να φτιάξουμε νεροκρεμμυδόπιτα με τυρί πρέντζα βήμα βήμα
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Ξεκινάμε με το φύλλο
Στο μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Επειτα ανεβάζουμε ταχύτητα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Στη συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο με λεπτό πλάστη, ρίχνοντας συνεχώς αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας. Ανοίγουμε λεπτά 4 φύλλα με διάμετρο περίπου 35 εκ. και προσπαθούμε να τα στρογγυλοποιούμε με τα χέρια μας.
Σειρά έχει η γέμιση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα νεροκρέμμυδα, το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν και να μαλακώνουν. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το αλεύρι και το καβουρδίζουμε καλά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε με το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα τυριά. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα της γέμισης να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και γεμίζουμε την πίτα.
Η πίτα στο ταψί
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ., στρώνουμε 2 φύλλα στον πάτο του ταψιού καλά λαδωμένα το καθένα ξεχωριστά και αδειάζουμε γέμιση. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε την πίτα τοποθετώντας ακόμη 2 φύλλα από επάνω, επίσης καλά λαδωμένα το καθένα ξεχωριστά. Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια, τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά (αυτό βέβαια μπορείτε να το ρυθμίσετε εσείς, καθώς φούρνος από φούρνο διαφέρει).
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 32 εκ.
Για το φύλλο
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Φύλλο
- Στο μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Επειτα ανεβάζουμε ταχύτητα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο με λεπτό πλάστη, ρίχνοντας συνεχώς αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας.
- Ανοίγουμε λεπτά 4 φύλλα με διάμετρο περίπου 35 εκ. και προσπαθούμε να τα στρογγυλοποιούμε με τα χέρια μας.
Γέμιση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα νεροκρέμμυδα, το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν και να μαλακώνουν.
- Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το αλεύρι και το καβουρδίζουμε καλά στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε με το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα τυριά.
- Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το μείγμα της γέμισης να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και γεμίζουμε την πίτα.
Πίτα
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ., στρώνουμε 2 φύλλα στον πάτο του ταψιού καλά λαδωμένα το καθένα ξεχωριστά και αδειάζουμε γέμιση.
- Τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε την πίτα τοποθετώντας 2 ακόμη φύλλα από επάνω, επίσης καλά λαδωμένα το καθένα ξεχωριστά.
- Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια, τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά (αυτό βέβαια μπορείτε να το ρυθμίσετε εσείς, καθώς φούρνος από φούρνο διαφέρει).
Πηγή: Γαστρονόμος