Γαρίδες ψητές με ντιπ αβοκάντο και τραγανά τσιπς αραβικής πίτας

Γαρίδες ψητές με ντιπ αβοκάντο και τραγανά τσιπς αραβικής πίτας

Ωραίος μεζές για τα μαζέματα στο σπίτι με τη παρέα, οι γαρίδες και τα χειροποίητα τσιπς ταιριάζουν πολύ με το αβοκάντο, δοκιμάστε το!

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωραίος μεζές για τα μαζέματα στο σπίτι με τη παρέα, οι γαρίδες και τα χειροποίητα τσιπς ταιριάζουν πολύ με το αβοκάντο, δοκιμάστε το!

Υλικά

  •  16 μεγάλες γαρίδες Νο 1 (ή 24 γαρίδες Νο 3), καθαρισμένες από κελύφη και εντεράκι (αφήνουμε την ουρά και το κεφάλι)

Για τη μαρινάδα

  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  •  1/8 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή τσίλι, σε σκόνη
  •  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ντιπ αβοκάντο

  •  1 μεγάλο αβοκάντο, περίπου 250 γρ., ώριμο , καθαρισμένο
  •  1/4 κουτ. γλυκού σκόνη wasabi (πικάντικο και πολύ καυτερό γιαπωνέζικο χρένο, που βρίσκουμε σε μορφή σκόνης ή πάστας σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα, όπως Salamat, Wok shop, Soya Athens), εναλλακτικά, ψιλοκομμένο τσίλι ή πιπέρι καγιέν
  •  10 στήμονες κρόκου Κοζάνης, διαλυμένοι σε 30 ml καυτό νερό
  •  70 ml νερό βρασμένο με τσάι περγαμόντο ή άλλο αρωματικό τσάι της αρεσκείας μας
  •  1 κουτ. σούπας fish sauce (σάλτσα ψαριού, που βρίσκουμε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα) ή, εναλλακτικά,1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
  •  1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι για 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία

Για το σερβίρισμα

  •  1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο ή το πράσινο και τρυφερό μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  •  3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, χοντροκομμένα, ή φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα (με διαφορετικό αποτέλεσμα)
  •  2 μεγάλες αραβικές πίτες (κανονικές ή ολικής άλεσης, κομμένες σε 8 τρίγωνα κομμάτια η καθεμία)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις γαρίδες ψητές με ντιπ αβοκάντο και τραγανά τσιπς αραβικής πίτας, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε ένα μπολ, ρίχνουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστούμε.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
  3. Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά για το ντιπ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  4. Βάζουμε τα κομμάτια της αραβικής πίτας σε μεγάλο ταψί και ψήνουμε για περίπου 10 – 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά.
  5. Ξεφουρνίζουμε και γυρίζουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
  6. Απλώνουμε τις γαρίδες σε μεγάλο ταψί μαζί με τη μαρινάδα και ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. (Ο χρόνος είναι αρκετός για να ψηθούν οι γαρίδες. Αν παραψηθούν, αποκτούν λαστιχένια υφή.)
  7. Τις βγάζουμε σε πιατέλα, μαζί με τα ζουμιά τους.
  8. Ανακατεύουμε το ντιπ αβοκάντο με το σχοινόπρασο και τον κόλιανδρο λίγο πριν από το σερβίρισμα.
  9. Σερβίρουμε τις γαρίδες με το ντιπ και τα τραγανά τσιπς αραβικής πίτας.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή