Φασολάδα με πολλούς τρόπους: 21 συνταγές αξεπέραστης νοστιμιάς

Φασολάδα με πολλούς τρόπους: 21 συνταγές αξεπέραστης νοστιμιάς

Δυο δεκάδες και βάλε συνταγές για φασολάδα έχουμε εδώ, φτιαγμένες με τις συνήθειες και τα υλικά του τόπου μας. Κόκκινες και λευκές, με λαχανικά, με χόρτα, με λουκάνικα, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θερμαντική, νόστιμη και θρεπτική, μια φασολάδα μαλακώνει το μέσα μας. Αλλά δεν είναι μία η φασολάδα, είναι πολλές. Κάθε τόπος της προσθέτει κάτι. Της δίνει άλλα προικιά. Κι έτσι βλέπεις πολλές ωραίες πλευρές της λαϊκής μας γαστρονομίας, απλωμένες σε όλη την Ελλάδα. Στην Κίμωλο στη φασολάδα βάζουν κουλουρίδι (χυλοπίτα) ή ρύζι, στον Έβρο σουτζούκι, στην Κέρκυρα πετσαλίνα χοιρινή και στο Πήλιο καυτερή πιπερίτσα, πράσο και χωριάτικα λουκάνικα. Το παστιρμαλί κουρού φασουλιέ, που θα βρείτε παρακάτω, είναι μια σμυρναίικη παραλλαγή με προσθήκη παστουρμά, κι είναι εξόχως μερακλίδικη.

Ηπειρώτικη φασολάδα με δυόσμο και ρίγανη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Η κλασική συνταγή για το εθνικό μας φαγητό θέλει καρότο, σέλινο, ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Καμιά φορά όμως η ντομάτα εξορίζεται και τη θέση της παίρνει το λεμόνι. Στη φασολάδα μπορούν να μπουν χόρτα, πικρούτσικα ή πιο γλυκά και πολλών λογιών μυρωδικά. Οι σεφ του Γαστρονόμου μας έχουν δώσει συνταγές για φασολάδα με κολοκύθα και κυδώνι, με λιαστές ντομάτες και πορτοκάλι, ακόμη και καρύδια, που προσφέρουν ποικιλία και ένταση στο φαγητό που μας μεγάλωσε. Τον τελευταίο καιρό πολλά εστιατόρια έχουν αρχίσει να παίζουν με την ιδέα της φασολάδας, που την είχαν αφήσει για καιρό στην άκρη, κι αυτό είναι κάτι που μας αρέσει πολύ. Σε μια εποχή που αναδιατάσσει τις γαστρονομικές μας συνήθειες, η φασολάδα αναγυρίζει. Επιστρέφει δυναμικά. Πάρτε λοιπόν φασόλια ποιοτικά –φασόλια ιδανικά για φασολάδα καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως η Καστοριά, η Χρυσούπολη, ο Φενεός, ο Δομοκός και η Πρέβεζα–, είτε κλασικά λευκά, είτε φίνες βανίλιες, είτε μαυρομάτικα, είτε κάποια πιο σπάνια, αν πέσουν στα χέρια σας, και ξεκινήστε.

Δείτε εδώ 21 συνταγές για κλασικές και τοπικές φασολάδες και μερικές ακόμη που εμπνεύστηκαν οι σεφ του Γαστρονόμου από τα υλικά του τόπου μας

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή