Με έμπνευση από την Ανατολή, αυτό το ρυζόγαλο έχει την ιδιαιτερότητα ότι ψήνεται εξαρχής στον φούρνο και αποκτά ωραία, ελαφρά καβουρδιστή νοστιμιά και πιο πυκνή υφή. Επιπλέον, δεν έχει ζάχαρη∙ γίνεται με σιρόπι αγαύης.
15′ προετοιμασία, 1 ώρα και 45′ ψήσιμο, 15′ αναμονή, Σύνολο: 2 ώρες και 15′
Υλικά
Μερίδες: 8
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε «ρυζόγαλο» φούρνου με γάλα αμυγδάλου, χουρμάδες και άρωμα τριαντάφυλλο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C, με αέρα.
- Αλείφουμε με λίγο λάδι τον πάτο από ένα τετράγωνο ταψάκι με μήκος πλευράς 20 εκ.
- Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ με βραστό νερό, για 10-15 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.
- Τους στραγγίζουμε καλά, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τους ψιλοκόβουμε. Τους μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα σποράκια βανίλιας και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψάκι, ανακατεύουμε καλά το μείγμα, σκεπάζουμε ξανά με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά.
- Τέλος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το ρυζόγαλο να κρυώσει ελαφρά.
- Το σερβίρουμε με κουτάλι σε πιάτα, περιχύνουμε με λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης και σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα μερικά τριανταφυλλάκια.
Πηγή: gastronomos.gr