Κεμπάπ γαλοπούλας γεμάτο με τα πλούσια αρώματα των μπαχαρικών και με την συνοδεία δροσερής σάλτσας γιαουρτιού.
Υλικά
Κομμάτια: 8
Για τα κεμπάπ
- 600 γρ. κιμάς από στήθος γαλοπούλας, περασμένος, χωρίς την πέτσα, μία φορά από το χοντρό κόσκινο *
- 1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
- 60 γρ. παξιμάδι ολικής άλεσης, τριμμένο στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει σκόνη
- 1/2 φλιτζ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 ασπράδι αυγού
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα (σε μπαχαράδικα) ή γλυκιά
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κάρι
- 30 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 180 γρ. γιαούρτι αγελάδας με 2% λιπαρά
- 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- τα φύλλα από 4 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο ή 1 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο, κοπανισμένο
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 8 αραβικές πίτες
- 20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Αν το μείγμα κολλάει στα χέρια μας, προσθέτουμε 4-5 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μακρόστενα κεμπάπ πάχους περίπου 3 εκ. και μήκους 6 εκ.
Ψήσιμο σε ψησταριά
- Λαδώνουμε ελαφρώς τα κεμπάπ και τη σχάρα της ψησταριάς και ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 12 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Η δοκιμή μας
- Ψήσαμε τα κεμπάπ σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα.
- Χρειάστηκαν 6 λεπτά από κάθε πλευρά για να ψηθούν καλά, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού.
- Πάνω σε κάθε αραβική πίτα βάζουμε 1 κεμπάπ και ντοματίνια, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.
Ψήσιμο στον φούρνο
- Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στη δυνατότερη θερμοκρασία.
- Λαδώνουμε πολύ καλά τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε τα κεμπάπ.
- Ψήνουμε στην ψηλότερη σκάλα στο φούρνο για περίπου 10 – 12 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Μυστικά
* Ο κιμάς γαλοπούλας κολλάει στα χέρια, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο κρύος, κατευθείαν από το ψυγείο.
Πηγή: Γαστρονόμος