Μαυρομάτικα φασόλια τηγανιά, με κάππαρη και καυκαλήθρες

Μαυρομάτικα φασόλια τηγανιά, με κάππαρη και καυκαλήθρες

Και τι δεν έχουν αυτά τα μοσχοβολιστά φασόλια που ξεκινάνε στην κατσαρόλα και τελειώνουν στο τηγάνι: κάππαρη, λιαστή ντομάτα, καυκαλήθρες και ένα σωρό μυριστικά.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλήθος από μυρωδιές που συνδυάζονται σε αυτό το πιάτο το κάνουν ακαταμάχητο. Το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό και το συνοδεύουμε με τουρσί κρίταμο ή τσιτσίραβλα, ψητές γαρίδες ή σουπιές στο τηγάνι με το μελάνι τους.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  350 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  •  1 κουτ. γλυκού ξερό φασκόμηλο, θρυμματισμένο
  •  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  1 κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, κοπανισμένοι στο γουδί
  •  1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου, ολόκληροι
  •  ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
  •  10-12 κλωνάρια καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  •  50 γρ. κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  •  8 λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο, στραγγισμένες, ψιλοκομμένες
  •  5-6 κλωνάρια φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα μαυρομάτικα τηγανιά, με κάππαρη και καυκαλήθρες σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα μαυρομάτικα και άφθονο κρύο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας καλά.
  2. Ρίχνουμε το φασκόμηλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη λιώσουν.
  3. Στα τελευταία 10 λεπτά μαγειρέματος προσθέτουμε και αλάτι.
  4. Στραγγίζουμε τα φασόλια και κρατάμε στην άκρη 2-3 κουτ. σούπας από το νερό τους.
  5. Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά την κατσαρόλα.
  6. Ζεσταίνουμε εκεί το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τους μαραθόσπορους, τους σπόρους κόλιανδρου, αλάτι και πιπέρι σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια και το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμό τους, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, για να σωθούν τα περισσότερα υγρά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε την τηγανιά αμέσως ή όταν γίνει χλιαρή.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή