Φασόλια με τα λάχανα: ηπειρώτικη οσπριάδα με χόρτα εποχής και λαχανικά

Φασόλια με τα λάχανα: ηπειρώτικη οσπριάδα με χόρτα εποχής και λαχανικά

Στην Ήπειρο «λάχανα» λένε τα χόρτα – εξου και τη χορτόπιτα τη λένε λαχανόπιτα. Το φαγητό αυτό, λοιπόν, είναι φασόλια με ανάμεικτα ανοιξιάτικα λαχανικά και χόρτα.Ο συνδυασμός των δύο είναι πρωτότυπος και αναπάντεχα νόστιμος.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ήπειρο «λάχανα» λένε τα χόρτα – εξου και τη χορτόπιτα τη λένε λαχανόπιτα. Το φαγητό αυτό, λοιπόν, είναι φασόλια με ανάμεικτα ανοιξιάτικα λαχανικά και χόρτα.Ο συνδυασμός των δύο είναι πρωτότυπος και αναπάντεχα νόστιμος.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  250 γρ. φασόλια μέτρια λευκά (μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς)
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  •  1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  •  100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 μικρό πράσο, λεπτοκομμένο
  •  1 πατάτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
  •  1 καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  •  1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  •  1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  1 κιλό χόρτα εποχής (σέσκουλα, ραδίκια, ζοχοί κ.ά.), καθαρισμένα
  •  1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα φασόλια με τα λάχανα – ηπειρώτικη οσπριάδα με χόρτα εποχής και λαχανικά σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια και νερό που να τα καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναρίχνουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, τη δάφνη και το θυμάρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια, χωρίς όμως να λιώσουν.
  4. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
  5. Στραγγίζουμε τα φασόλια, αλλά κρατάμε στην άκρη το ζουμί στο οποί- ο τα βράσαμε.
  6. Παίρνουμε 2-3 κουτ. σούπας από τα βρασμένα φασόλια και τα λιώνουμε στον πολυκόφτη.
  7. Τα κρατάμε στην άκρη για να «δέσουμε» το φαγητό στο τέλος.
  8. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το πράσο για περίπου 2 λεπτά.
  9. Προσθέτουμε την πατάτα, το καρότο, το σέλερι και τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  10. Ρίχνουμε τόσο ζουμί από τα φασόλια ώστε να καλύψουμε τα λαχανικά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
  11. Προσθέτουμε τα χόρτα και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.
  12. Ρίχνουμε τα βρασμένα φασόλια, τα πολτοποιημένα και τόσο ζωμό από αυτόν που κρατήσαμε στην άκρη ώστε να αποκτήσει το φαγητό την πυκνότητα που επιθυμούμε.
  13. Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή