Καλαμαράκια: 21 κλασικές συνταγές που μας αρέσουν

Καλαμαράκια: 21 κλασικές συνταγές που μας αρέσουν

Καλαμαράκια τηγανητά, γεμιστά ή γιουβέτσι; Αυτές τις συνταγές με τα αγαπημένα θαλασσινά σε πρωταγωνιστικό ρόλο τις φτιάχνουμε ξανά και ξανά. Αξίζει να μπουν στο ρεπερτόριό σας, είτε νηστεύετε είτε όχι.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μας αρέσουν τραγανά και χρυσοτηγανισμένα, μας αρέσουν και στον φούρνο, γεμιστά με ρύζι και κάθε λογής μυρωδικά. Σβησμένα με κρασί γίνονται πεντανόστιμα ενώ ταιριάζουν τέλεια και σε ένα μελωμένο, ντοματένιο γιουβέτσι. Λατρεύουμε τα καλαμαράκια και, ειδικά την περίοδο της Σαρακοστής που έχουν την τιμητική τους, τα μαγειρεύουμε με όλους τους τρόπους. Και έχουμε όλα τα κόλπα για να βγαίνουν πάντα πετυχημένα, από το μυστικό του Μοναχού Επιφάνιου για να γίνουν έξτρα τραγανά στο τηγάνι μέχρι τη σμυρναίικη συνταγή για αξέχαστα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι. Μπορείτε να τα σερβίρετε ως κυρίως πιάτο ή να τα βγάλετε με ούζο ή τσίπουρο, ως μεζέ για την παρέα. Οι περισσότερες από τις παρακάτω συνταγές είναι νηστίσιμες, αλλά μια που δεν νηστεύουν όλοι έχουμε και κάποιες που «λοξοδρομούν» – με λίγη φέτα, ας πούμε, που τους ταιριάζει πολύ.

Πώς ξεχωρίζουμε τα καλαμάρια από τα θράψαλα

Μοιάζουν είναι η αλήθεια. Αλλά το θράψαλο έχει χρώμα καφεκόκκινο και είναι πιο σκούρο από το καλαμάρι. Το καλαμάρι κατά μήκος των πλευρών του έχει δύο τριγωνικά πτερύγια που καλύπτουν περίπου τα 2/3 του συνολικού του μήκους ενώ του θράψαλου είναι εμφανώς μικρότερα και δεν ξεπερνούν το 1/2 του μήκους του. Το καλαμάρι έχει 10 πλοκάμια, από τα οποία τα δύο είναι λεπτότερα και μακρύτερα, ενώ το θράψαλο έχει 10 ισομεγέθη.

Μυστικά μαγειρέματος

Τηγανητά: Κόβουμε το καλαμάρι σε λεπτές ροδέλες ή, αν είναι μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι, σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Αν τα αφήσουμε παραπάνω, θα σκληρύνουν και θα αποκτήσουν «λαστιχένια» υφή.

Σοτέ: Ανοίγουμε το καλαμάρι στα δύο, χαράσσουμε την επιφάνειά του χιαστί και το αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Καίμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το καλαμάρι για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να αρχίσουν να βγαίνουν τα υγρά του. Το ίδιο ισχύει και για το γκριλ. Προσοχή: δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα καλαμαριών, γιατί δεν θα ψηθούν σωστά.

Μαγειρευτά: Στην κατσαρόλα με ντοματένιες σάλτσες ή γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά, το καλαμάρι θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά, ενώ στο φούρνο γύρω στα 50 – 55 λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να βγάλει το θαλασσινό τα υγρά του και να μαλακώσει μέσα σε αυτά, νοστιμίζοντας και όλο το υπόλοιπο φαγητό (τη σάλτσα, το ρύζι κ.λπ.).

Δείτε εδώ 21 κλασικές συνταγές για καλαμαράκια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή