Όσο καλοκαιριάζει τόσο περισσότερο λαχταράμε έξοδο για κρύες μπίρες και ουζάκια με την παρέα. Όχι όμως ξεροσφύρι. Λοφάκια ολόκληρα από τηγανητά μικρόψαρα που τρώγονται σαν τσιπς, ζουμερά μπαρμπουνάκια, ψητές σαρδέλες που μοσχοβολάνε θάλασσα… τέτοιους μεζέδες θέλουμε! Στις ψαροταβέρνες που ακολουθούν βρίσκουμε ό,τι ψάχνουμε και ακόμα παραπάνω. Από τη Δραπετσώνα και τον Κορυδαλλό μέχρι τις Τζιτζιφιές και τη Βικτώρια, εδώ βγαίνουμε με τους φίλους μας για οικονομική ψαροφαγία.
Ουζερί Κώστας: φρέσκα από τη Χαλκίδα
Κουντουριώτου 7, Κορυδαλλός, Τ/ 210-49.45.102
Στην Αθηνά στην Δραπετσώνα για φρέσκο ψάρι από το καΐκι
Στην κουζίνα βρίσκεται η Λίλη και ό,τι φτιάχνει το κάνει με μεγάλη επιμέλεια. Παίρνει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από καΐκι που έρχεται από το Αγκίστρι. Της αρέσουν οι ντελικάτες γεύσεις, δεν θέλει να φορτώνει τα φαγητά της. Τα κουτσομουράκια που έφερε το πρωί ο ψαράς τα τηγανίζει σωστά, βγαίνουν χρυσαφένια και ζουμερά. Το καταλαβαίνεις από τα βραστά χόρτα το πόσο σέβεται τα υλικά της. Το σταμναγκάθι που μας σέρβιρε ήταν λεπτό και τρυφερό. Δεν το παρακάνει με το μαγείρεμα, τα ζεματίζει ίσα ίσα για να «φυλακίσει» τη νοστιμιά. Βάζει μπόλικο ελαιόλαδο, εξαιρετικό παρθένο με πολύ ωραία γεύση από την Κρήτη. Μ.Π.
Καπετανίδου 71, Δραπετσώνα, Τ/210-46.12.696
Μπαρμπουνοφαγία στη Μαργαρώ
Το μοναδικό τηγανητζίδικο της πόλης, στο τέρμα της λεωφόρου Χατζηκυριακού, αποδεικνύει περίτρανα την αξία της εξειδίκευσης. Το μενού (ίσως πιο σύντομο σε μαγαζί της Αθήνας) έχει μόνο δύο πράγματα: μπαρμπουνάκι ή κουτσομούρα, γαρίδες ή καραβίδες, συν χωριάτικη. Ούτε τηγανητές πατάτες δεν κάνουν. Μόνο την ποσότητα που θα χρειαστεί η παρέα σου χρειάζεται να υπολογίζεις. Έπειτα, όσο απολαμβάνεις τη ατμόσφαιρα που φέρνει λίγο σε νησί, το έμπειρο τηγάνι αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Τα ζουμερά ψαράκια και καλοαλατισμένες γαρίδες που τρώγονται ολόκληρες θα είναι στο τραπέζι σε χρόνο εξπρές. Γ.Π.
Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226
Στην Ψαροκαστέλλα για… ζακετάκια
Μπορεί να είναι κρυμμένη στις ανηφοριές της Καστέλλας άλλα η οικογενειακή ψαροταβέρνα έχει αποκτήσει φανατικούς. Και δικαίως αφού στα τραπέζια της τρώμε λιχουδιές της θάλασσας, ολόφρεσκες και με φιλική τιμολόγηση. Αν έχουν ζακετάκια (ξαδερφάκια της γλώσσας) παραγείλτε τα οπωσδήποτε. Το ίδιο και τις γαρίδες-σπεσιαλιτέ τους, με την αρωματική «μυστική» σάλτσα που θα θέλετε να φάτε με το κουτάλι. Η χειροποίητη ταραμοσαλάτα και το χταπόδι με ημίγλυκο κρασί είναι επίσης πεντανόστιμα ενώ και με κάποιο μεγαλύτερο ψάρι δεν θα πέσετε έξω αφού ξέρουν να τα ψήνουν με μαεστρία. Γ.Π.
Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237
Για σαρδέλα-ποίημα στον Ιωνικό
Αυτός ο Ιωνικός σκοράρει πάντα ψηλά. Η ψαροταβέρνα-διαμαντάκι που βρίσκεται δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου είναι, από τότε που την ανακαλύψαμε, σταθερός προορισμός μας για οικονομική ψαροφαγία. Η ψητή σαρδέλα είναι από μόνη της λόγος να ξεκινήσει κανείς για Νίκαια. Και το τηγάνι του όμως δεν πάει πίσω. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη ζουμερή ψίχα γαρίδας, τα καλαμαράκια και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Γ.Π.
Προύσης 17, Νίκαια, Τ/210-49.20.202
Θεόδωρος και Ελένη Χ 2
Θεόδωρος και Ελένη, Λεωφ. Λεγραινών, Τ/ 22920-51.936 & Το Μικρό: Λεωφόρος Λεγραινών, Λεγραινά, Τ/22920- 51.875
Πεζούλας: εκλεκτή και οικονομική ψαροφαγία
Διατηρεί την απλότητα και την αίσθηση κουτουκιού που μας ταξιδεύει στις εποχές που μαζεύονταν οι μεγάλοι λαϊκοί τραγουδιστές. Στο μενού μπήκαν νέες γεύσεις, αλλά η ψαρόσουπα έχει ακόμη την ψήφο των μερακλήδων και πολλοί έρχονται μόνο και μόνο γι’ αυτήν. Στο μενού έχουν προστεθεί και κάποια πιάτα πιο μοντέρνα, όπως το λαβράκι carpaccio και το ceviche τσιπούρας, που κάπως μας βγάζουν από την ατμόσφαιρα της παραδοσιακής ψαροταβέρνας. Τα ψάρια πάντα ημέρας, (από τη Χαλκίδα, τη Βαρβάκειο, την ψαραγορά του Ρέντη) και πάντα μας καλούν στην κουζίνα για να διαλέξουμε το ψάρι που θέλουμε να μας ψήσουν. Δοκιμάστε τις ψητές καραβίδες, τη φάβα με καπνιστό χέλι, το χταπόδι με σταμναγκάθι και τα τηγανητά μπαρμπουνάκια. Στην κάβα τους έχουν εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά, περίπου 14 ετικέτες. Μ.Π.
Πεισιστράτου 11, Καλλιθέα, Τ/210-94.22.684
Καπηλειό του Ζάχου: τηγανητά ψαράκια και μάγουλα πεσκανδρίτσας
Σβέλτο σέρβις, ατμόσφαιρα παλιού κουτουκιού και φαγητό τίμιο και νόστιμο. Εδώ τρώμε ωραίες, χρυσαφένια τηγανητά μπαρμπουνάκια, φρέσκες καραβίδες και τηγανητά καλαμαράκια, πεσκανδρίτσα ζουμερή ψημένη στον φούρνο, αλλά και μάγουλα πεσκανδρίτσας -ασυνήθιστος μεζές- βραστά λαχανικά και χόρτα, φάβα και πατάτες κομμένες στο χέρι, σε μερίδες τεράστιες. Ο κύριος Θωμάς σερβίρει τους πελάτες του με επαγγελματισμό και φοβερή ευγένεια. Στην κουζίνα μαγειρεύουν και ψήνουν μόνο γυναίκες μαγείρισσες και ό,τι περνάει από τα χέρια τους βγαίνει πεντανόστιμο. Στο τέλος, κερνάνε πάντα ένα γλυκάκι. Μ.Π.
Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/210-48.13.325
Το Ουζερί του Λάκη: αχνιστό σαλάχι και τηγανητά ψαράκια στη Βικτώρια
Είναι ωραία την άνοιξη στο Ουζερί του Λάκη, στο πλάι της πλατείας Βικτωρίας, με ένα καλό ούζο στο ποτήρι –171 ετικέτες αποσταγμάτων έχουν στριμώξει στα ράφια– και στα πιάτα αχνιστό σαλάχι, γαλέο τηγανητό με ντούρα σκορδαλιά και μερικά τηγανητά μπαρμπουνάκια να μυρίζουν θάλασσα. Πριν λίγο καιρό πήραν και τον χώρο απέναντι, που στέγαζε νωρίτερα το Victoria Square Project του Ρικ Λόου, οπότε τώρα είναι δυο μαγαζιά σε ένα, το παλιό και το καινούργιο, με τα τραπέζια να απλώνονται ανάμεσά στους, τριγυρισμένα από δεντράκια, εισόδους πολυκατοικιών και μπουγάδες στα μπαλκόνια. Α.Σ.
Ελπίδος 16, Πλατεία Βικτωρίας, Τ/210-82.13.776
Στο Μπαρμπουνάκι για μπαρμπουνάκια όνειρο
Και τι πειράζει που είναι ένα εστιατόριο αλυσίδας στο οποίο σερβίρεται πάνω κάτω το ίδιο μενού με τα άλλα και η διακόσμηση είναι copy-paste. Το νέο μαγαζί στον ΝΟΒ είναι ίσως η πιο value for money επιλογή μετά το μπάνιο στη Βουλιαγμένη. Έχει απαραμιλλή θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης και τον λόφο της φασκομηλιάς. Το σέρβις είναι γρήγορο και αποτελεσματικό και οι μερίδες γενναίες. Αλμύρα άψογα βρασμένη, φιλεταρισμένα τηγανητά μπαρμπούνια -το signature πιάτο τους- με ωραία τραγανή κρούστα πασπαλισμένα με χοντρό θαλασσινό αλάτι, λιχουδιά. Ωραίο και το μαγειρευτό σαρδελακι με τη σκορδάτη και πικάντικη σάλτσα ντομάτας και οι ζουμερές γαρίδες κοιλάδας ψημένες στα κάρβουνα. Το ψητό ψάρι ημέρας θα ανεβάσει τον λογαριασμό χωρίς να μειώσει την εμπειρία.
Απόλλωνος 41 (Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης), Τ/ 210-26.50.500
Ζαρκαδούλας: για καβουράκια, στης Νίκαιας τα βοτσαλάκια
Ό,τι πιο κοντινό σε νησί μέσα στην πόλη, ο Ζαρκαδούλας απλώνει τραπέζια στα…βοτσαλάκια της Νίκαιας και μας κάνει να λαχταράμε ακόμα πιο πολύ το καλοκαίρι. Η ψαροταβέρνα έχει καλό τηγάνι που βγάζει χρυσαφένια και αλάδωτα τα ψαράκια και τα θαλασσινά. Μην παραλείψετε πάντως και το best seller, τα ψημένα στα κάρβουνα καβουράκια που έρχονται μισοκαθαρισμένα για να μην κάνεις πολύ κόπο. Ζουμερά, με αφράτο ψαχνό και λαδολεμονάτα ζουμιά, μπαίνουν στη μέση σχεδόν κάθε τραπεζιού και ταιριάζουν τέλεια με την σπιρτάδα του ούζου. Γ.Π.
Βιθυνίας 32, Νίκαια, Τ/210-42.52.770
Polpo: το ψαράδικο της Λαχαναγοράς
Η οικογένεια Κατσικάκη συνεργάζεται με καΐκια σε όλη την Ελλάδα και από το δικό της ψαράδικο προμηθεύει καλά εστιατόρια της Αθήνας αλλά και του εξωτερικού. Στο δικό τους μαγαζί, ελάχιστα βήματα από την είσοδο της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη, αφήνουν τη πρώτη ύλη να μιλήσει μόνη της. Τα πιάτα και ο χώρος μοιράζονται την απουσία οποιουδήποτε περιττού στοιχείου. Σε χαλαρό, ανεπιτήδευτο κλίμα, με θέα το πηγαινέλα των φορτηγών στην αγορά, τρώμε ζουμερό φιλεταρισμένο μπαρμπούνι, φρέσκο καλαμάρι όλο γλύκα, μικρόψαρα περασμένα από έμπειρο τηγάνι αλλά και μεγαλύτερα ψάρια, ολόφρεσκα, σωστά ψημένα και με ελκυστική τιμολόγηση. Γ.Π.
Τζων Κέννεντυ 6, Λαχαναγορά Ρέντη, Τ/210-71.04.578
Πηγή: Γαστρονόμος