ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Παντοπωλείο Ρόκα: Φέτα Βέροιας, γάλα μοραΐτικο

pantopoleio-roka-feta-veroias-gala-mora-tiko-2114426

Το παντοπωλείο «Ρόκα» είναι ένας «νόστιμος» λόγος να επισκεφθεί κανείς τον Κορυδαλλό.

Στη «Ρόκα» πήγα συστημένη πρώτη φορά πέρυσι τα Χριστούγεννα. «Θα βρεις εκεί την έκτακτη φέτα Βέροιας του τυροκομείου Φαρμάκη, αλλά ρίξε μια ματιά στα ράφια γιατί ο Σπύρος φέρνει και άλλες διαλεχτές λιχουδιές», με είχε παροτρύνει τότε η Πολίτισσα μαγείρισσα του «Γαστρονόμου», η Νίκη Χρυσανθίδου. Βρήκα, λοιπόν, τη φέτα του Φαρμάκη – όντως εξαιρετική-, όπως και το εξαίσιο κασέρι και το κεφαλοτύρι του ίδιου παραγωγού, μαζί και πολλά ελληνικά προϊόντα που δεν γνώριζα.

Το κατάστημα είναι μοντέρνο, με μια αρκετά «προχωρημένη», σαν μαυροπίνακα, πρόσοψη και με την ασυνήθιστη «λεζάντα» «Η παράδοση στην πρίζα». Η εξήγηση απλή: ο ιδιοκτήτης Σπύρος Τσακιρίδης, εκτός από… συλλέκτης καλών προϊόντων, είναι και μουσικός. Μεγάλωσε με ανάμεικτα ακούσματα, από ροκ μέχρι ρεμπέτικα, και ο «υπότιτλος» είναι από ένα CD με παραδοσιακά τραγούδια σε μοντέρνα βερσιόν. Στο μαγαζί θα ακούσετε τζαζ, μπλουζ, ρεμπέτικα, σμυρναίικα, ανάλογα με τα κέφια της ημέρας.

pantopoleio-roka-feta-veroias-gala-mora-tiko0

Στα ράφια ο Σπύρος έχει βάλει μόνο δοκιμασμένα τρόφιμα, γι’ αυτό κι έχει άποψη για τα πάντα. «Φέρνω φανταστικές χυλοπίτες και τραχανά με αυγά και γάλα από το Μαίναλο, και τον ωραιότερο καφέ από τον Κρητικό Δανδάλη. Θεωρώ κορυφαία τα μέλια από πεύκο και δασύανθο από το κτήμα Χρόνη στη Φλώρινα και εγγυημένα νέας εσοδείας φασόλια και ελέφαντες Πρεσπών από τον παραγωγό Βασίλη Χάμο», λέει ο ίδιος. Μικρό το ψυγείο του, αλλά με αξιόλογα τυριά: γαλομυζήθρα και 12μηνη γραβιέρα του Ηλιάκη, σκορδοτύρι και αρσενικό του Κουφόπουλου, μανούρι Βερμίου του Ρίζου κ.ά.

Αξίζει να φτάσει κανείς έως τον Κορυδαλλό για να γεμίσει το καλάθι του με μερικά ξεχωριστά άγνωστα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα φυλλωτά Λαχανά, τις ζυμωμένες με ελιά παξιμαδόκουπες του Αυγενάκη, τα σύκα και τις ελιές Καλαμών από την εταιρεία Elaiorama, τα αυγά ελευθέρας βοσκής από ένα κτήμα σε υψόμετρο 700 μέτρων στον Βαρνάβα, το γάλα του Μοριά, το ελαιόλαδο από το κτήμα Βασιλάκη, που δικαίως ο Σπύρος λέει πως «αυτό το λάδι το πίνεις, δεν το μαγειρεύεις». Στη «Ρόκα» θα βρούμε επίσης μια μεγαλούτσικη επιλογή από βιολογικά προϊόντα, που είναι και αυτά διαλεγμένα με σχολαστικότητα.

Πού βρίσκεται
Ταξιαρχών 97, Κορυδαλλός,
τηλ. 210-54.41.385