Suzanna: Για ιτσλί κεφτέδες, λαχματζούν και χειροποίητο ντονέρ

Suzanna: Για ιτσλί κεφτέδες, λαχματζούν και χειροποίητο ντονέρ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεκτές νοστιμιές από την Πόλη και την εγγύς ανατολή στο Παλαιό Φάληρο.

Η θέση: Γωνία Ορφέως και Χαρίτων, στο Παλαιό Φάληρο, μια ανάσα δρόμος από την Ποσειδώνος, τη Συγγρού και την Αμφιθέας. Έξτρα τιπ για τους γλυκατζήδες: ένα τετράγωνο από το εστιατόριο, γωνία Αγ. Αλεξάνδρου και Ζησιμοπούλου, βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο «Κοσμικόν» με το περίφημο γαλακτομπούρεκο.

 

Η ατμόσφαιρα: Στη μικρή εσωτερική σάλα, οι επενδεδυμένοι ως τη μέση με ξύλο τοίχοι προσδίδουν ζεστασιά και μιαν αίσθηση σπιτικής τραπεζαρίας. Οι πολυέλαιοι φωτίζουν με έντονο κίτρινο φως, που όμως δεν ενοχλεί, αντιθέτως διευκολύνει την οπτική επαφή με το φαγητό και την παρέα. Το καλοκαίρι, προτιμήστε την πιο χαμηλά φωτισμένη αυλή, περιστοιχισμένη από πρασινάδες και λουλούδια. Στο μαγαζί συχνάζουν κυρίως παρέες μεσηλίκων, γείτονες και άλλοι, που ταξίδεψαν ώς εδώ για τη νόστιμη ανατολίτικη κουζίνα. Το εστιατόριο προτιμούν πολλοί Κωνσταντινουπολίτες. Το προσωπικό είναι ευγενικό – σε ώρες αιχμής μπορεί να περιμένετε λίγο.

Suzanna: Για ιτσλί κεφτέδες, λαχματζούν και χειροποίητο ντονέρ-1

Το φαγητό: Για να ξεμπερδεύουμε από την αρχή: τα φαγητά στη Suzanna είναι καλοφτιαγμένα, νόστιμα τα περισσότερα, κάποια πεντανόστιμα. Ακόμα κι αν δεν είναι κάτι του γούστου σου, σίγουρα διακρίνεις ότι έχει γίνει με μεράκι και καλές πρώτες ύλες. Και να αναφέρω και το εξής: έχω μπει από λάθος σε ένα δωματιάκι δίπλα στη σάλα όπου παρασκευάζονται οι πίτες και τα ψωμάκια του καταλόγου – πεντακάθαρος χώρος και αξιοζήλευτη νοικοκυροσύνη. Επίσης, έχω γίνει μάρτυρας της παρασκευής των ιτσλί κεφτέδων – ναι, είναι όντως χειροποίητα.

Σεφ είναι ο Χρήστος Στικόπουλος, ο οποίος έχει φτιάξει ένα σφιχτό μενού με πολίτικες, λιβανέζικες και γενικώς ανατολίτικες νοστιμιές. Ευπειθώς αναφέρω τα πάμπολλα πιάτα που πήραμε την τελευταία φορά. Ξεκινήσαμε με τη σαλάτα φατούς, δηλαδή αγγουροντοματοπιπεριές σε κύβους με δυόσμο, λαδολέμονο και κομματάκια αραβικής πίτας. Δροσερή και ζουμερή, ιδανική για να βουτήξετε τα χειροποίητα ψωμάκια-πιταρούδια που έρχονται ζεστά στο τραπέζι. Συνεχίσαμε με τρία αλείμματα: καπνιστή μελιτζανοσαλάτα δουλεμένη με ταχίνι, σκόρδο και λεμόνι (διάβαζε μπαμπαγκανούς), ένα συμπαθητικό χούμους σερβιρισμένο με καβουρδισμένο κουκουνάρι και μια γλυκοπικάντικη καρυδοαλοιφή με κύμινο και πάπρικα – τούρμπο!

Ακολούθησαν μεζεκλίκια, το ισχυρό χαρτί του εστιατορίου: λεπτεπίλεπτο, τραγανό λαχματζούν με κιμά και μπαχάρια, ιτσλί κεφτέδες (ήτοι κιμάς καβουρδισμένος με «γλυκά» μπαχαρικά και κρεμμύδι σε «ντύμα» από πλιγούρι), μουτζεβέρ (κολοκυθοκεφτέδες με άνηθο και φέτα), παστουρμαδοπιτάκια με ντομάτα και πιπεριά σε φύλλο γιουφκά και μίνι πιροσκάκια. Οι μεζέδες είναι καλοφτιαγμένοι και τα τηγανητά καλοτηγανισμένα και ανάλαφρα, όμως, προσέξτε, θέλει μέτρο και σύνεση στο σχεδιασμό του μενού σας για να μη φύγετε με βαρύ στομάχι!

Suzanna: Για ιτσλί κεφτέδες, λαχματζούν και χειροποίητο ντονέρ-2

Στα κύρια, αξίζουν το χιουνκιάρ μπεγεντί, με πυκνή κρέμα μελιτζάνας, το φίνο ισκεντέρ (μοσχαρίσιος γύρος με ντοματόσαλτσα, πίτα και γιαούρτι) και τα φαλάφελ με σος ταχινιού, γιαούρτι και τουρσί, μέσα σε «πακετάκια» αραβικής πίτας. Υπάρχουν και άλλες επιλογές λίγο πιο άτονες αλλά απολύτως ταιριαστές με το λιτό γούστο των παιδιών, π.χ. σουβλάκι κοτόπουλου συνοδεία λευκού πιλαφιού.

Στα επιδόρπια, το βουτυράτο κιουνεφέ (κανταΐφι με τυρί) ψημένο άμα τη παραγγελία και συνοδευμένο με παγωτό καϊμάκι είναι εξαιρετικό, από τα καλύτερα που θα βρείτε στην Αθήνα, όμως δεν ταιριάζει για το κλείσιμο γεύματος. Προτιμώ το δροσερό μουχαλεμπί με ζελέ μάνγκο.

 

Το μενού είναι ίδιο χειμώνα-καλοκαίρι. Καλό θα ήταν, θεωρώ, να ξεχωρίσουν κάπως οι εποχές και, επίσης, το καλοκαίρι να υπάρχουν μερικά πιο ελαφριά πιάτα, ακόμα και στους μεζέδες – τόσα και τόσα έχει η πολίτικη κουζίνα (π.χ. γιαλαντζί ντολαμδάκια, μύδια γεμιστά κ.λπ.).

Ο λογαριασμός: Από 15 έως (το πολύ) 25 ευρώ το άτομο, ανάλογα με το πόσα πιάτα θα πάρετε.

 

Η κάβα: Λίγα κρασιά, κυρίως ελληνικά – θέλει λίγη δουλειά ο σχεδιασμός της λίστας κρασιών. Επίσης, κρασί από ασκό (συμπαθητικό) και τρία ιταλικά αφρώδη. Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό με αϊράνι, δροσιστικό ρόφημα από γιαούρτι χτυπημένο με κρύο νερό και λίγο αλάτι, ιδανικό για ένα ανατολίτικο γεύμα.

 

Επιπλέον πληροφορίες:  Το πάρκινγκ στην περιοχή είναι σχετικά εύκολο, ακόμα και τα Σαββατόβραδα. Το εστιατόριο κάνει και ντελίβερι στις κοντινές περιοχές, με τιμές ελαφρώς χαμηλότερες από ό,τι εντός. Ανοιχτά Τρίτη-Παρασκευή 6 μ.μ. – 1 π.μ., Σάββατο 12 μ.μ. – 1 π.μ., Κυριακή μόνο μεσημέρι, Δευτέρα κλειστά.

Suzanna

Ορφέως & Χαρίτων 5, Παλαιό Φάληρο,

Τηλ: 2109428129

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή