Απάκι τηγανητό σε λάδι καυτερής πιπεριάς

Απάκι τηγανητό σε λάδι καυτερής πιπεριάς

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 5΄, Τηγάνισμα: 10΄

Το απάκι είναι εξαιρετικός μεζές της ορεινής κυρίως Κρήτης, που συνοδεύεται έξοχα με παγωμένη μπίρα. Φτιάχνεται από κομμάτια χοιρινού ψαχνού, κυρίως από μπούτι, χωρίς λίπος. Το κρέας κόβεται σε μακρόστενα συνήθως κομμάτια, μαρινάρεται σε δυνατό ξίδι και μετά αργοκαπνίζεται σε κλαδιά φασκόμηλου. Θα το βρούμε σε πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καλά παντοπωλεία και deli και σχεδόν σε όλα τα καταστήματα με κρητικά προϊόντα, είτε συσκευασμένο είτε με το κιλό.

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 1 – 2 φρέσκιες καυτερές πιπερίτσες, πράσινες ή κόκκινες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 300 γρ. απάκι, κομμένο σε κύβους, περίπου 1½ εκ.

Διαδικασία

Κόβουμε τις πιπερίτσες κατά μήκος στη μέση και πετάμε το κοτσάνι. Ανάλογα με το πόσο καυτερό ή όχι θέλουμε το αποτέλεσμα, αφαιρούμε μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητα από τους σπόρους – όσο περισσότερους αφήσουμε, τόσο πιο καυτερό θα γίνει το λάδι.

Ρίχνουμε τις πιπερίτσες και το ελαιόλαδο στον πολτοποιητή (μούλτι) και τα δουλεύουμε για 1 – 2 λεπτά, ώστε να ενωθούν καλά και να προκύψει ένα σχετικά πυκνό λάδι, το οποίο θα έχει απορροφήσει όλη την αψάδα της πιπερίτσας. Το περνάμε από λεπτό σουρωτήρι και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.

Το ζεσταίνουμε στην πιο δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνουμε τους κύβους από απάκι, σε δόσεις, και τους τηγανίζουμε το πολύ για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικό

Μια ωραία ιδέα είναι να τηγανίσουμε μόνο τους μισούς κύβους από απάκι και στο σερβίρισμα να τους αναμείξουμε με τους υπόλοιπους, ωμούς, καθώς και με κύβους κρητικής γραβιέρας ή με «κύβους φέτας πανέ σε πάστα από πιπεριές Φλωρίνης»

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή