Είναι μικρές, μαύρες, ευκολόβραστες, με γεμάτη γεύση και εδώ και 2 χρόνια είναι και ελληνικές. Η οικογένεια Κουρούσια στον Φενεό Κορινθίας καλλιεργεί βιολογικά όσπρια και κάνει προσπάθειες για ποιοτικές σοδειές και νέες καλλιέργειες. Ετσι γεννήθηκε και η μαύρη φακή Φενεού, που, αν και με καναδέζικο σπόρο, κατάφερε να εγκλιματιστεί και να αποκτήσει την ποιότητα που χαρακτηρίζει τα όσπρια της περιοχής.
Η παραγωγή είναι μικρή: δεν ξεπερνά τους 10 τόνους. Τη βρήκαμε συσκευασμένη από την εταιρεία Βιοβλαστός, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων (π.χ. Βιοφώς, Bioway, Gr-eatings. Τηλ. παραγωγού: 694-7300.463).
Η κάπως τσουχτερή τιμή της (γύρω στα 4€ τα 500 γρ.) δικαιολογείται γιατί, σύμφωνα με τον παραγωγό, 1 στρέμμα καλλιέργειας βιολογικής καφέ φακής έχει απόδοση 150 κιλά φακής, ενώ αντίστοιχα η βιολογική μαύρη έχει απόδοση μόνο 75 κιλά!