ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Ντομάτες με κινόα, φέτα, μαϊντανό και δυόσμο

65100915_8067_salates_me-kinoatyri-fetadyosmo

Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 15΄

Το κινόα είναι ο αποξηραμένος καρπός του ομώνυμου φυτού, έχει υψηλή διατροφική αξία και το βρίσκουμε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα αλλά και σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής. Στις συνταγές μας μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κουσκούς.

Υλικά (για 4 – 6 άτομα)

  • 2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 2 φλιτζ. τσαγιού κινόα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού τυρί φέτα σε κύβους
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα τύπου Ντιζόν
  • 2 βολβοί ραντίτσιο ή φινόκιο

Διαδικασία

Bάζουμε το κινόα σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Μετά το βάζουμε σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε το κινόα να βράσει για 15 λεπτά. Προσοχή, δεν πρέπει να το αφήσουμε να παραβράσει, γιατί θα λασπώσει.

Είναι καλύτερα να το τραβήξουμε νωρίτερα από τη φωτιά και να το σκεπάσουμε με μια βαμβακερή πετσέτα μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Μεταφέρουμε το κινόα σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.

Επειτα προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις ντομάτες, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και στο τέλος ρίχνουμε τη φέτα.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το λάδι με το λεμόνι και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα και σερβίρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα, στην οποία έχουμε απλώσει τα φύλλα του φινόκιο ή του ραντίτσιο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr