Ντόνατ, η βασική συνταγή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία – παρασκευή: 1½ ώρα, Αναμονή: 1½ – 2 ώρες

Μεγάλη πέραση έχουν τον τελευταίο καιρό, εξ ου και άπειρα εξειδικευμένα μαγαζιά ξεφυτρώνουν στις γειτονιές. Εμείς σας προτείνουμε τις σπιτικές εκδοχές τους, ώστε να είστε σίγουροι για την ποιότητα του προϊόντος που καταναλώνετε.

Υλικά (για περίπου 15 κομμάτια)

  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • 280 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, χλιαρό
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για πασπάλισμα
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 140 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, χλιαρό
  • 2 αυγά    
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το γλάσο

  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. κακάο
  • 4 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο, πλήρες

Διαδικασία

Διαλύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά στο μισό γάλα. Προσέχουμε ώστε το γάλα, όπως και το βούτυρο, να είναι χλιαρό, όχι καυτό, γιατί διαφορετικά η μαγιά καταστρέφεται και η ζύμη δεν φουσκώνει.

Προσθέτουμε 2 – 3 κουταλιές από το αλεύρι και 1 κουταλιά από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ηλιέλαιο, και ζυμώνουμε με το γάντζο για περίπου 5 λεπτά.

Αν δεν διαθέτουμε μίξερ με γάντζο, ζυμώνουμε με τα χέρια για 10 λεπτά. Αφού ζυμώσουμε λίγο, αν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ ή στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπάτ δίσκους από τη ζύμη και με ένα μικρότερο κόβουμε έναν κύκλο στο κέντρο κάθε δίσκου.

Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε πάνω της τους δίσκους, τους οποίους αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, για 30 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι το περιβάλλον.

Ρίχνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και το τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις κάψει το λάδι, τηγανίζουμε τα ντόνατ και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Γλάσο

Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Βουτάμε την επιφάνεια κάθε ντόνατ στο μείγμα. Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο για περίπου 1 ώρα και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή