ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Με τη δύναμη της ομορφιάς

Με τη δύναμη της ομορφιάς

Την απόλυτα μυθιστορηματική ζωή της γυναίκας στην οποία ο Ζαν Κοκτό αναφερόταν ως «η αυτοκράτειρα της ομορφιάς» εξιστορεί μια έκθεση στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Ιουδαϊσμού στο Παρίσι. Η «Περιπέτεια της ομορφιάς» παρουσιάζει τη διαδρομή της πρωτοπόρου Χελένα Ρουμπινστάιν (1872-1965) μέσα από την προσωπική της συλλογή αντικειμένων, ενδυμάτων, βιβλίων και έργων τέχνης. 

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου, αποτυπώνεται το μεγάλο ταξίδι της, που ξεκίνησε από την εβραϊκή γειτονιά της Κρακοβίας (όπου γεννήθηκε) και συνεχίστηκε στη Βιέννη, στην Αυστραλία (όπου έφτιαξε την πρώτη της κρέμα, Valaze, και άνοιξε το πρώτο ινστιτούτο αισθητικής), στο Λονδίνο, στο Παρίσι (όπου στις αρχές του 1930 οι κρέμες της παράγονταν σε εργοστάσιο), στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Τελ Αβίβ. 

Η Χελένα, η μεγαλύτερη από τις οκτώ κόρες μιας οικογένειας ορθόδοξων Εβραίων, μεγάλωσε με το όνειρο να σπουδάσει Ιατρική. Στα δεκαπέντε της αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο, για να βοηθήσει τον πατέρα της στο οικογενειακό παντοπωλείο. Η ομορφιά είχε ήδη μπει στη ζωή της, μέσω της μητέρας της, που μοιραζόταν ενυδατικές κρέμες με τις κόρες της, ενώ η δουλειά στο παντοπωλείο τής χάρισε ένα δυνατό επιχειρηματικό πνεύμα. 

Χρόνια αργότερα, ως επιχειρηματίας της ομορφιάς, η Ρουμπινστάιν θα γινόταν συλλέκτρια έργων του Πάμπλο Πικάσο, του Φερνάν Λεζέ και του Ζορζ Μπρακ, και θα ντυνόταν στα ατελιέ του Πολ Πουαρέ, του Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγκα, της Κοκό Σανέλ και του Κριστιάν Ντιόρ.

Η συλλογή της Ρουμπινστάιν δείχνει ότι η ομορφιά αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα της ζωής της, ενώ όχημα για την ανάπτυξη της δικής της φιλοσοφίας, και εν τέλει «αυτοκρατορίας», ήταν η προσήλωσή της σε μια πρωτοποριακή δράση, βασισμένη σε επιστημονικές μεθόδους. Πάνω απ’ όλα, η έκθεση υπενθυμίζει ότι η ομορφιά αποτελεί και δύναμη. Τη δύναμη εκείνη που μέσα από τη δική της «περιπέτεια» θέλησε να μοιραστεί με τις γυναίκες.  ■