Όταν η Άννα Γουίντουρ κατέκτησε την Αθήνα

Όταν η Άννα Γουίντουρ κατέκτησε την Αθήνα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ωραίο να βλέπεις έναν σύγχρονο θρύλο εν δράσει. Στις 27 Νοεμβρίου, περίπου 2.000 άτομα παρακολούθησαν την πρώτη ομιλία στην Ελλάδα μιας γυναίκας η οποία στη βιομηχανία της μόδας, αλλά και στην ευρύτερη ποπ κουλτούρα, χαρακτηρίζεται ως η πιο επιδραστική.

Η επιβλητική Άννα Γουίντουρ ήταν η κεντρική καλεσμένη της Vogue Greece στο «Change Makers», την πρώτη εκδήλωση του ελληνικού τίτλου και περήφανου μέλους ενός δικτύου 26 διεθνών Vogue εκδόσεων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων της «Καθημερινής». Την πρωτοβουλία της πρόσκλησης είχε η διευθύντρια της Vogue Greece, Θάλεια Καραφυλλίδου.

Η εκδήλωση έγινε καθρέφτης μιας βιομηχανίας της οποίας η ατζέντα σήμερα ξεπερνά τις τάσεις: βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, ενσωμάτωση και γυναικεία ενδυνάμωση ήταν οι κεντρικοί άξονες του «Change Makers», το οποίο παρακολούθησαν άνθρωποι της μόδας, του πολιτισμού και της πολιτικής, αλλά και φοιτητές σχολών μόδας και αρχιτεκτονικής. 

 

Όταν η Άννα Γουίντουρ κατέκτησε την Αθήνα-1

Η Μαρία Ναυπλιώτου στα παρασκήνια, ντυμένη με Ralph Lauren.

 

Οικοδέσποινα της ημερίδας ήταν η χαρισματική Μαρία Ναυπλιώτου. Η Cara Smyth, ιδρύτρια του Fair Fashion Center (FFC), μίλησε για την 2,5 τρις δολαρίων βιομηχανία, που στόχο έχει να φτάσει σε 100% βιώσιμες πηγές πρώτων υλών, μεταξύ άλλων, ενώ η Dana Thomas, συγγραφέας του «εκρηκτικού» «Fashionopolis», ανέφερε ότι η παγκόσμια καταναλωτική κοινωνία αγοράζει σήμερα 80 δις κομμάτια ρουχισμού ετησίως. Μας είναι όλα απαραίτητα; Σε συζήτηση με τη Θάλεια Καραφυλλίδου, η Candice Huffine μίλησε για την επιμονή της να επιβληθεί στον χώρο ως plus-size μοντέλο, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη του δικού της brand, όταν ως μαραθωνοδρόμος δεν έβρισκε τα κατάλληλα ρούχα. 

Σε μια γυναικεία συζήτηση που άγγιξε επαγγελματικές, αλλά και προσωπικές πτυχές, με συντονίστρια την Έμιλι Ζακ, επικεφαλής των Fashion Shows της Vogue International, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι αναφέρθηκε στις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετώπισε με τη συνεταίρο της, Δήμητρα Κολοτούρα, στην ανάπτυξη της made in Greece μάρκας Zeus+Δione, ενώ η Μαρία Λαλαούνη μίλησε για την οικογενειακή παράδοση του heritage brand που ξεκίνησε ο πατέρας της, Ηλίας Λαλαούνης, και την οποία συνεχίζει μαζί με τις τρεις αδελφές της. Στο ίδιο πάνελ, η σχεδιάστρια, με έδρα το Βερολίνο, Ριάννα Κούνου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο δημιουργός να μην αντιγράφει και η Χριστίνα Μαρτίνη, συνιδρύτρια των Ancient Greek Sandals, μίλησε για την παραγωγή των υποδημάτων που γίνεται στην Ελλάδα. Μέσω μιας βιντεοσκοπημένης κουβέντας με τη Θάλεια Καραφυλλίδου απευθύνθηκε στο κοινό η Μαίρη Κατράντζου, ενώ νωρίτερα είχε προβληθεί ένα βίντεο-αφιέρωμα στη Σοφία Κοκοσαλάκη. 

Μπροστά σε ένα θερμότατο κοινό, η Γουίντουρ μίλησε για την Ελλάδα, τις αξίες και τον πολιτισμό της. Αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές, για την κατάρρευση της ιδέας ότι ένα ρούχο δεν μπορεί να φορεθεί πάνω από μία φορά δημοσίως και για την αριστοτεχνία που νικά τον χρόνο. Για πολλούς, ήταν μια πολιτική ομιλία. Σίγουρα ήταν ο λόγος μιας γυναίκας που χρόνια βρίσκεται στην κορυφή μιας βιομηχανίας που τώρα δεσμεύεται. Αλλά και ενός θρύλου που παραμένει άνθρωπος. «Δεν γίνεσαι ηγέτης αν δεν βγεις στην πρώτη γραμμή», μας είπε η Γουίντουρ. «Χρειάζεται θάρρος. Και αυτό καμιά φορά σημαίνει να κάνεις και λάθη». ■

Όταν η Άννα Γουίντουρ κατέκτησε την Αθήνα-2

Η Άννα Γουίντουρ με τον Τιμ Ανανιάδη και τη Χριστίνα Παπαθανασίου του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή