ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Ψηφιακές στιγμές τέχνης

000_1ok523

Αυτή τη φορά δεν θα χρειαστεί να βάλετε σακάκι για να απολαύσετε τον σερ Σάιμον Ρατλ να διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου. Αντιθέτως, έχετε την ευκαιρία να ακούσετε την ιστορική ορχήστρα –έτος ιδρύσεως 1882– ντυμένοι χαλαρά, γιατί όχι κρατώντας και το ποτό σας στο χέρι. Μέχρι το τέλος Απριλίου, το μουσικό σύνολο σας προσφέρει δωρεάν ψηφιακές συναυλίες, όπου μεταξύ άλλων θα σας συστήσει και τον νέο του διευθυντή ορχήστρας, Κίριλ Πετρένκολ. (www.digitalconcerthall.com)

Η Όπερα του Παρισιού μάς προσκαλεί στο «σπίτι» της, το κτίριο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1861, με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια του 32χρονου τότε Σαρλ Γκαρνιέ. Μέχρι τις 3 Μαΐου, δεν χρειάζεται να κλείσουμε κάποια από τις 1.979 θέσεις του θεάτρου, χάρη σ’ ένα εναλλασσόμενο δωρεάν ψηφιακό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την όπερα «Μανόν» του Ζιλ Μασνέ. Ακολουθούν ακόμα 6 παραγωγές, μεταξύ των οποίων και «Η Λίμνη των Κύκνων», παραγωγή του 2019. (www.operadeparis.fr)

psifiakes-stigmes-technis0

Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ έχει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Ολλανδού Βίνσεντ βαν Γκογκ στον κόσμο. Πολλοί γνωρίζουμε τα έργα του, αλλά τι ξέρουμε για τις γυναίκες που αγάπησε; Όπως την ξαδέρφη του και χήρα Kee Vos-Stricker ή ακόμα τη Μάργκο, την κόρη των γειτόνων στο πατρικό του; (https://vangoghmuseum.nl/en/stories)

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης γιορτάζει φέτος 150 χρόνια. Ανάμεσα στο πλούσιο διαδικτυακό υλικό που μοιράζεται με το διεθνές κοινό του, το μουσείο μάς συστήνει τον Κιθ Κρίστιανσεν, διευθυντή του τμήματος ευρωπαϊκών πινάκων, ο οποίος αναλαμβάνει να μας εξηγήσει τη σημασία του φυσικού φωτός στη δημιουργία, αλλά και στην παρατήρηση έργων τέχνης. (www.metmuseum.org/about-the-met)