Η άλλη όψη του γνώριμου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο του 1963, στη Ρώμη, ο Christo καλύπτει με φύλλα πολυαιθυλενίου ένα αρχαίο ρωμαϊκό έργο τέχνης. «Το άγαλμα λαμβάνει μια αγαπημένη μορφή μυστηρίου», σημειώνει ο καλλιτέχνης, μιλώντας για τη δημιουργική του μεθοδολογία. Μαέστρος της τέχνης που αναπτύσσεται σε δημόσιους χώρους, ο Christo «τυλίγει» το έργο και δίνει την ευκαιρία στον θεατή να το παρατηρήσει διαφορετικά, μέσα από μια εφήμερη διάσταση.

Ο γεννημένος στη Βουλγαρία Κρίστο Βλαντιμίροφ Γιαβάσεφ και η Γαλλίδα σύντροφός του, Jeanne-Claude Denat de Guillebon, έχουν ήδη παρουσιάσει το πρώτο κοινό τους έργο – μια σειρά από καλυμμένα βαρέλια στο λιμάνι της Κολωνίας. Έχουν επίσης ταράξει τα καλλιτεχνικά νερά του Παρισιού με την αποκάλυψη της πρώτης τους εγκατάστασης με «μνημειώδη» χαρακτήρα. Γνωστό ως «Σιδηρούν Παραπέτασμα», το έργο-εγκατάσταση βασίζεται σε «ντυμένα» βαρέλια που έχουν αποκλείσει έναν μικρό δρόμο στο Παρίσι. Χωρίς να έχουν αναζητήσει κάποια ειδική άδεια, το ζευγάρι πείθει τις αστυνομικές δυνάμεις που φτάνουν στην οδό Βισκόντι να αφήσουν το έργο να υπάρξει για λίγες ώρες.

Τα επόμενα χρόνια, ο Christo και η Jeanne-Claude θα αναπτύξουν έργα ανά τον κόσμο –καλύπτοντας μια κοιλάδα στα Βραχώδη Όρη με 400 μέτρα ύφασμα αλλά και «ντύνοντας» το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων–, αναζητώντας πάντα νέους τρόπους για να παρατηρήσουμε εκ νέου το γνώριμο. Το όραμά τους, που βασίζεται στη χαρά, στην ομορφιά και στη θετική αισθητική, θα συνεχίσει εκείνος μετά τον θάνατο εκείνης το 2009. Ο Christo πέθανε στην οικία του στη Νέα Υόρκη στις 31 Μαΐου, σε ηλικία 84 ετών. Ένα ακόμα έργο, το «τύλιγμα» της Αψίδας του Θριάμβου στη γαλλική πρωτεύουσα, αναμένεται να αποκαλυφθεί μετά θάνατον, το 2021.  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή