Στη σκιά της Κορδιλιέρας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάνικα κρασιά στην καρδιά της Αθήνας.

Η ιστορία μου σήμερα αρχίζει με ένα ραντεβού που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, υποχρεώνοντάς με σε ένα περπάτημα στην –για μένα terra incognita– οδό Μιχαλακοπούλου. Περπατώ αφηρημένα και βιαστικά, έως ότου μια επιγραφή αιχμαλωτίζει το βλέμμα μου: «DK Oikos wines-top quality Chilean wines». Δεν χρειάζεται παρά μόνο ένα βήμα για να περάσω το κατώφλι και να βρεθώ στην πιο στενή χώρα του κόσμου, τη Χιλή! 

Κομψό περιβάλλον, προκλητικά ράφια με κρασιά και η ευγενέστατη ιδιοκτήτρια, Δέσποινα Κωνσταντινίδου, που αναλαμβάνει να με «ξεναγήσει» σε μια δραστηριότητα που ξεκίνησε το 2015, όταν εντόπισε «μια αδυναμία στην αγορά, καθώς η εκπροσώπηση της Χιλής ως οινοπαραγωγού χώρας ήταν πολύ περιορισμένη είτε στα πολύ φθηνά κρασιά είτε στα πολύ ακριβά icon. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε το βήμα και να εισαγάγουμε συγκεκριμένα χιλιάνικα οινοποιεία στην Ελλάδα».

Βασικότατο κεφάλαιο σε αυτή την επιχείρηση είναι ο σύζυγος της Δέσποινας, Freddy Grez, Χιλιανός οινολόγος με εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία, που περνάει από οινοποιεία όπως το Château Lafite στη Γαλλία στον Mondavi στις ΗΠΑ και στο project Los Vascos στη Χιλή.

Σήμερα, η Δέσποινα και ο Freddy εκπροσωπούν τέσσερα σημαντικά οινοποιεία της Χιλής (Viu Manent, Santa Rita, Casa del Bosque, San Pedro) και διαθέτουν πάνω από 70 κρασιά, που βρίσκει κανείς στον χώρο τους στη Μιχαλακοπούλου 90, αλλά κυρίως σε μεγάλες κάβες, εστιατόρια και wine bars.

Για τους γνωρίζοντες η Χιλή είναι ένας παράδεισος αμπελοκαλλιέργειας, χάρη στο κλίμα με τους κρύους, βροχερούς χειμώνες και τα πολύ ζεστά καλοκαίρια, αλλά και στον όγκο της Κορδιλιέρας των Άνδεων που προσφέρει άρδευση από τα χιόνια που λιώνουν, καθώς και φυσική προστασία από τις ασθένειες. Τα χιλιάνικα κρασιά έχουν τις ρίζες τους στην περίοδο της αποικιοκρατίας, όταν οι Ισπανοί κατακτητές φύτεψαν τα πρώτα αμπέλια. Εύποροι Χιλιανοί στα μέσα του 19ου αιώνα ταξιδεύουν στην Ευρώπη, αντιγράφουν το γαλλικό μοντέλο και φέρνουν μαζί τους πολλαπλασιαστικό υλικό από τις πιο γνωστές ποικιλίες: Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay κ.ά. Προς το τέλος του 20ού αιώνα, η Χιλή αποκτά ενδιαφέρον για τους «διψασμένους» ανήσυχους ουρανίσκους της υδρογείου, με προσιτά κρασιά, κάνοντας επίσης το ντόπιο Carmenere παγκόσμια γνωστό.

Σήμερα, τα χιλιάνικα κρασιά καλύπτουν έναν ευρύτατο χώρο τόσο ποικιλιακών εκφράσεων όσο και τιμών και είναι πρόκληση να τα ανακαλύψεις. Προσωπικά, κλείνοντας αυτή την ιδιαίτερη ημέρα, άνοιξα ένα icon Cabernet, το Casa Real Santa Rita, που παράγεται μόνο σε χρονιές εξαιρετικού τρύγου. Και αφέθηκα να ταξιδέψω στη Χιλή, διασχίζοντας θάλασσες αρωμάτων, μεταξωτών τανινών και πλούτου γευστικών εμπειριών.■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή