Η Ιστορία σε μετάξι

Ο οίκος Hermès και το μαντίλι της Ελληνικής Επανάστασης.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο χαρακτηριστικό τετράγωνο σχήμα, η λέξη «ελευθερία» ενώνει τα ελληνικά τοπία που αποτυπώνονται πάνω στο μετάξι. Από την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου, τα καμπαναριά, τα σπίτια, τα λουλούδια, τα περιστύλια και οι γέφυρες συνθέτουν ένα εφευρετικό πανόραμα ιστορίας. Ο οίκος Hermès γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης με μια ειδική, σε περιορισμένη έκδοση, δημιουργία: το μαντίλι «Ελευθερία».

Σε μια εορταστική χρονιά, όπου πολλοί Έλληνες σχεδιαστές και brands επεξεργάζονται την αισθητική κληρονομιά των τελευταίων διακοσίων ετών, ο γαλλικός οίκος συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη Ηλία Καφούρο για τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου ενδυματολογικού αντικειμένου.

Ποια είναι η έννοια της ελευθερίας σήμερα; Γιατί δεν είναι ποτέ δεδομένη; Πόσο αλλάζει η ιδέα της ανεξαρτησίας από το χθες μέχρι το αύριο; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που θέτει ο Καφούρος στον δημιουργικό πάγκο, για να τις απαντήσει με εξαιρετικό χρώμα και λεπτομέρεια.

«Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και, ως Ευρωπαίοι, το πεπρωμένο μας συνδέεται με το πεπρωμένο της Ελλάδας», σημειώνει ο Pierre-Αlexis Dumas, καλλιτεχνικός διευθυντής της Hermès. «Βλέπω το μαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιμαντέρ, σαν μια ιστορία τυπωμένη σε μετάξι».

Η ιστορία των carrés, των μεταξωτών μαντιλιών του Hermès, ξεκινάει το 1937, ακριβώς έναν αιώνα μετά τη γέννηση του οίκου στο Παρίσι. Σήμερα, ο οίκος παραμένει ανεξάρτητος και σε οικογενειακά χέρια και η «Ελευθερία» ανήκει ήδη στην οπτική του ιστορία. Το συλλεκτικό μαντίλι θα είναι διαθέσιμο στο κατάστημα του Hermès στην Αθήνα από τις 26 Μαρτίου. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα δοθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή