Και τώρα τί διαβάζουμε;

Επισκεφθήκαμε τέσσερα προαστιακά βιβλιοπωλεία που έγιναν στέκια και παίξαμε... πινγκ πονγκ ερωταπαντήσεων με τους ιδιοκτήτες τους.

5' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κατ’εξοχήν ειδικοί μοιράζονται τα αγαπημένα τους

BOOKTALKS – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
Το Booktalks άνοιξε στο Παλαιό Φάληρο τον Δεκέμβριο του 2013 από τη συγγραφέα Κατερίνα Μαλακατέ. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έγινε ένας κλασικός βιβλιοφιλικός χώρος για την πόλη.  Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον σήμερα; Το «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας» (εκδ. Ψυχογιός). Για τον αισιόδοξο-απαισιόδοξο τίτλο στους καιρούς της πανδημίας. Και γιατί πιστεύω πως είναι ένα βιβλίο που δημιουργεί αναγνώστες· αν μπεις στο σύμπαν του, δύσκολα βγαίνεις από τον κόσμο της ανάγνωσης. Ποιος συγγραφέας θα θέλατε να μπει στο βιβλιοπωλείο σας και τι θα του δίνατε να διαβάσει; Ο Κάφκα. Θα του πρότεινα να διαβάσει κάποιον από τους χιλιάδες μιμητές του. Πιστεύω πως μπορεί επιτέλους να του έφτιαχνε το κέφι.  Διαβάσατε περισσότερο όσο τα βιβλιοπωλεία ήταν κλειστά; Τι ξεχωρίσατε; Διάβασα όσο διαβάζω συνήθως. Για μένα η ανάγνωση είναι μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα, δεν αλλάζει κάτι. Μόνο στην πρώτη καραντίνα διάβασα λιγότερο, η ψυχολογία μου ήταν κακή. Από τους φετινούς τίτλους ξεχώρισα τη «Χορτοφάγο» (εκδ. Καστανιώτη) της Χαν Γκανγκ, το «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο» (εκδ. Gutenberg) της Μπερναρντίν Εβαρίστο, τις «Ηθικές επιστήμες» (εκδ. Κίχλη) του Μάρτιν Κόαν και ξαναδιάβασα και τη «Χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις» (εκδ. Καστανιώτη) του Ζοζέ Σαραμάγκου. Αν πουλούσατε μόνο ένα βιβλίο, ποιο θα ήταν αυτό; Tο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» (εκδ. Εστία). Και τους επτά τόμους. Τι σημαίνει ένα μικρό βιβλιοπωλείο για μια γειτονιά; Ένα μικρό βιβλιοπωλείο είναι στέκι. Έχεις προσωπική σχέση με τον βιβλιοπώλη, σχηματίζονται παρέες, γίνονται παρουσιάσεις· αποκτά κοινωνική διάσταση η ανάγνωση. Τι σημαίνει για σας ένα βιβλιοπωλείο; Για μένα τα βιβλιοπωλεία ήταν, είναι και θα είναι ο παράδεισος. Θα τα παρατούσα όλα για χάρη τους. Για την ακρίβεια, τα παράτησα όλα για να ανοίξουμε ένα.—Αρτέμιδος 47, Παλαιό Φάληρο.


QUARK BOOKSHOP – ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Και τώρα τί διαβάζουμε;-1
Η Κατερίνα Χρυσούλη και ο Διαμαντής Κολοβός στο Quark Bookshop.

Η Κατερίνα Χρυσούλη και ο Διαμαντής Κολοβός άνοιξαν το Quark Bookshop στα Βριλήσσια, τον Δεκέμβριο του 2019. «Το βιβλιοπωλείο είναι ένα μεγάλο αν», μου λένε.  Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον σήμερα;  Το «Η σύμπτωση και άλλες ιστορίες» του Μίχαελ Άουγκουστιν (εκδ. Μελάνι). Ποιος συγγραφέας θα θέλατε να μπει στο βιβλιοπωλείο σας και τι θα του δίνατε να διαβάσει; Βλέπουμε τον Νικολάι Γκόγκολ μπροστά στο ταμείο να κρατάει τον «Άνθρωπο στο απόρθητο κάστρο» (εκδ. Χίμαιρα) του Φίλιπ Ντικ, χαρούμενο με την επιλογή του. Διαβάσατε περισσότερο όσο τα βιβλιοπωλεία ήταν κλειστά; Τι ξεχωρίσατε; Βρήκαμε περισσότερο χρόνο, διαβάσαμε αρκετά. Δύο-τρεις τίτλοι: «Στο χείλος της αβύσσου» του  Έριχ Κέστνερ (εκδ. Πόλις), «Ένας, κανένας και εκατό χιλιάδες» του Λουίτζι Πιραντέλο (εκδ.  Ίνδικτος) και «Η βλάβη, το τούνελ, ο σκύλος» του Φρίντριχ Ντίρενματ (εκδ. Αντίποδες). Αν πουλούσατε μόνο ένα βιβλίο, ποιο θα ήταν αυτό; «To βιβλίο με τα λάθη» της Κορίνα Λάκεν (εκδ. Φουρφούρι). Tι σημαίνει ένα μικρό βιβλιοπωλείο για μια γειτονιά; Τα μικρά μαγαζιά δίνουν χρώμα και ταυτότητα στη γειτονιά. Το βιβλιοπωλείο είναι ένας ακόμη κρίκος σε αυτή την αλυσίδα. Tι σημαίνει για σας ένα βιβλιοπωλείο; Αν ξυπνήσεις ρομαντικός, θα μπορούσες να πεις ότι είναι ένα άλλο ταξιδιωτικό γραφείο. Αν πάλι ξυπνήσεις κυνικός και με διάθεση να σηκώσεις μεγάλη κουβέντα, τότε είναι ο εμπορικός χώρος όπου συνήθως ο αγοραστής γνωρίζει περισσότερα από τον πωλητή. Αν το δεις εύθυμα κι αφηρημένα, είναι αυτό το ξύλο, το χαρτί και το μελάνι, και μπόλικος αέρας, είτε στα πανιά μας είτε κοπανιστός. Τελικά το βιβλιοπωλείο είναι ένα μεγάλο αν. 
—Λεωφόρος Πεντέλης 39Α και Έκτορος 2, Βριλήσσια


LIBER – ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Και τώρα τί διαβάζουμε;-2
Ο Γιάννης Χριστάκος στην πολυθρόνα του Liber. 

«Ένας πνευματικός πυρήνας», μου λέει ο Γιάννης Χριστάκος, όταν τον ρωτάω τι είναι ένα βιβλιοπωλείο για μια γειτονιά.  Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον σήμερα; Τα ποιήματα του Νίκου Καρούζου. Γιατί η ποίηση δίνει λόγο στο ανείπωτο, μας οδηγεί και μας φωτίζει. Ποιος συγγραφέας θα θέλατε να μπει στο βιβλιοπωλείο σας και τι θα του δίνατε να διαβάσει; Ο αγαπητός Πιερ Πάολο Παζολίνι. Και θα του πρότεινα το «Όλοι θέλουν να χορεύουν» (εκδ. Πόλις) του Αλμπέρτο Γκαρλίνι. Διαβάσατε περισσότερο; Τι ξεχωρίσατε;  Ναι, βρήκα χρόνο να διαβάσω περισσότερο. Η «Πατρίδα» (εκδ. Πατάκη) του Φερνάντο Αραμπούρου, το «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο» (εκδ. Δώμα) του Ζαν-Πωλ Ντυμπουά, ο «Πρώτος άνθρωπος» (εκδ. Καστανιώτη) του Καμύ ήταν λίγες από τις αναγνωστικές απολαύσεις αυτής της περιόδου. Αν πουλούσατε μόνο ένα βιβλίο, ποιο θα ήταν αυτό; Το «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος» (εκδ. Άγρα) του Πρίμο Λέβι. Γιατί αφηγήθηκε τον αδιανόητο πόνο με αξιοπρέπεια, χωρίς μίσος και μιζέρια, για να μας βοηθήσει να σταθούμε απέναντι στη ζωή συνειδητά. Να επιλέγουμε τη ζωή συνειδητά. Με γνώση και ευθύνη. Τι σημαίνει ένα μικρό βιβλιοπωλείο για μια γειτονιά; Είναι ένας πνευματικός πυρήνας, οργανικά δεμένος με τη γειτονιά, ενσωματωμένος στις ανάγκες της, όπου το κάθε μέλος της έχει έναν χώρο για να εκφράσει τον καλύτερο εαυτό του. Τι σημαίνει για σας ένα βιβλιοπωλείο; Ένας τόπος συνάντησης· ανθρώπων, σκέψεων και ιδεών. Ένας χώρος φωτεινός.
—Ελπίδος 8, Αγία Παρασκευή


ΣΠΟΡΟΣ – ΚΗΦΙΣΙΑ

Και τώρα τί διαβάζουμε;-3
Η Μάρω Ξενάκη και η Κορίνα Αλιβιζάτου στον Σπόρο.

Η Κορίνα Αλιβιζάτου «φύτεψε» τον Σπόρο πριν από επτά χρόνια, μαζί με τη Μάρω Ξενάκη. Το μικρό βιβλιοπωλείο έκτοτε έγινε το σπίτι της και συγχρόνως μια γέφυρα πολιτισμού για τη γειτονιά.  Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον σήμερα; Τον «Ωκεανό» (εκδ. Πατάκη) του Αλεσσάντρο Μπαρίκκο. Οι ήρωες αναδύονται από τη φθορά του σώματος και της ψυχής και συναντιούνται στο πανδοχείο «Αλμάγερ», σε ένα φανταστικό ακρωτήρι όπου η απόληξη της ξηράς σηματοδοτεί το τέλος της διαδρομής τους. Εκεί, στο απέραντο του ωκεανού θα αναζητήσει ο καθένας –και θα βρει– τη σωτηρία. Ποιος συγγραφέας θα θέλατε να μπει στο βιβλιοπωλείο σας και τι θα του δίνατε να διαβάσει; Η Μαργκερίτ Ντυράς. Θα της πρότεινα το «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο» (εκδ. Gutenberg) της Μπερναρντίν Εβαρίστο, ένα βιβλίο-ωδή στο γυναικείο φύλο. Διαβάσατε περισσότερο όσο τα βιβλιοπωλεία ήταν κλειστά; Τι ξεχωρίσατε; Ναι, η λογοτεχνία μού άνοιξε ένα παράθυρο σε μια άλλη διάσταση, όταν ήθελα να αποδράσω από την πραγματικότητα και το άγχος των ημερών. Ξεχώρισα τα: «Στη Γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι» (εκδ. Gutenberg) του Όσιαν Βουόνγκ, «Χιλιανός ποιητής» (εκδ. Ίκαρος) του Αλεχάντρο Σάμπρα, «Η γυναίκα που γνώρισα» (εκδ. Καστανιώτη) του Άμος Οζ και το «Άνδρας με κόκκινο μανδύα» (εκδ. Μεταίχμιο) του Τζούλιαν Μπαρνς. Αν πουλούσατε μόνο ένα βιβλίο, ποιο θα ήταν αυτό; Τη «Σκακιστική νουβέλα» (εκδ. Άγρα) του Στέφαν Τσβάιχ. Τι σημαίνει ένα μικρό βιβλιοπωλείο για μια γειτονιά; Μια γέφυρα πολιτισμού, ένα στέκι, σημείο συνάντησης, καταφύγιο. Τι σημαίνει για σας ένα βιβλιοπωλείο; Ο τόπος όπου κατοικεί η καρδιά μου. Το σπίτι μου.—Δροσίνη 7, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή