Εβίβα España!

Τετρακόσιες οινοποιήσιμες ποικιλίες και στιλ κρασιών από εξαιρετικούς αμπελώνες.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αφορμή ήταν μια ευγενική πρόσκληση από το Οικονομικό και Εμπορικό Τμήμα της εν Αθήναις ισπανικής πρεσβείας, για μια διαδικτυακή γνωριμία με ισπανικά κρασιά. Οι φίλοι Ισπανοί οινοπαραγωγοί ακολουθούν εδώ και χρόνια την οδό της προόδου, σεβόμενοι την παράδοση, και έχουν καταφέρει μια πραγματική επανάσταση. Τετρακόσιες οινοποιήσιμες ποικιλίες και στιλ κρασιών από αφρώδεις cava, γλυκές Muscatel, δυναμικά κόκκινα από τη Navarra και τη Ribera del Duero. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Master of Wine», γράφει η Renate Ruge στους Sunday Times, «για να δει τις ριζικές αλλαγές ακόμα και στους πιο παραδοσιακούς αμπελώνες με Μonastrell, Μencía και Βobal, που ακολουθούν νέους δρόμους στα χέρια των δημιουργικών οινοποιών». Αλλά ας μιλήσουμε για τη δοκιμή και τα κρασιά. Με την ευγενική καθοδήγηση του Ανδρέα Ματίδη, ξεκινήσαμε με τα αφρώδη. Cava Brut Nature Subirat από Macabeau, Xarel.lo, Perellada, Subirat, φρουτώδες και δροσιστικό και AA Bruant – Organic Brut Nature Reserva, μια cava μεσογειακή χωρίς θειώδη, γαστρονομική και πλούσια. Με το La Trucha έκλεισα τα μάτια και ταξίδεψα στους υπέροχους αμπελώνες του Albariño στα Rías Baixas και με το Pablo Claro Sauvignon blanc από την Castilla βούτηξα σε αρώματα φρέσκων φρούτων. Δεν είχα ποτέ στο παρελθόν δοκιμάσει την ποικιλία Merseguera και τη βρήκα ενδιαφέρουσα, με λίγη ωραία πίκρα του αμυγδάλου και του ανανά, στο Canada Paris Baldovar. To Tempranillo (Estola Reserva 2016 Ayuso και Origen de Resalte 2017 D.O. Ribera del Duero) δεν μας απογοητεύει ποτέ, αλλά και ένα ιδιαίτερο, φρουτώδες και ζουμερό Hécula organic Μonastrell 2019 μου άρεσε πολύ. Η δοκιμή τελείωσε με ένα χαρμάνι Arzuaga Reserva D.O. Ribera del Duero με Tinto Fino (95%), Cabernet Sauvignon (3%) και Merlot (1%), με ωραία δομή και φρούτο. 

Κι επειδή η περιέργεια δεν σκοτώνει πια τη γάτα, αλλά την οδηγεί σε ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, διάβασα και εντυπωσιάστηκα ότι η Ισπανία είναι η τρίτη στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη παραγωγός βιολογικών κρασιών. Διαθέτει 100.000 εκτάρια βιολογικών αμπελώνων, που το 2023 θα φτάσουν τα 160.000 και θα αποτελούν τον μεγαλύτερο πιστοποιημένο βιολογικό αμπελώνα παγκοσμίως. 

* Σε κανένα από αυτά τα κρασιά οι ex cellar τιμές δεν ξεπερνούν τα 10 €, ξεκινώντας από τα 3,5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή