ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Ο άνθρωπος που ήξερε τα πάντα

Για τον Ρομπέρτο Καλάσο που αγαπούσε την Ελλάδα και τους αρχαίους της μύθους

o-a-nthropos-poy-i-xere-ta-pa-nta-561462226

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ θα δώσει το όνομά του σε έναν δρόμο της πόλης, όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά τον θάνατο του Ρομπέρτο Καλάσο, την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν 80 ετών, παλαιάς κοπής πολυμαθής, μιας εποχής προ διαδικτύου. Το όνομά του στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, παρά τη μεγάλη του αγάπη για τη χώρα μας – μιλούσε ελληνικά και ήταν επίμονος μελετητής των αρχαίων μύθων. Το πιο φημισμένο του έργο, Οι γάμοι του Κάδμου και της Αρμονίας (εκδ. Καστανιώτη), είναι μια υποδειγματική μυθολογική αφήγηση, ένα «έργο λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας και ιστορίας που καταργεί τα όρια των ειδών», όπως γράφτηκε στον σχετικό επικήδειο των New York Times. Ο Καλάσο υπήρξε επίσης γνωστός για την εκδοτική του δραστηριότητα ως επικεφαλής του οίκου Adelphi – από το τέλος της δεκαετίας του ’60 «πάντα κάνω τα ίδια πράγματα- διαβάζω, επιλέγω και ετοιμάζω βιβλία» (Paris Review, 2002). Την ίδια περίπου περίοδο γνώρισε την Ελβετίδα συγγραφέα Φλερ Γιέγκι (γεν. 1940), με την οποία παντρεύτηκαν και έμειναν μαζί ως το τέλος. Σε ένα διήγημά της θυμάμαι αναφέρει τον Καλάσο ονομαστικά· λέγεται Το σπίτι με το αλμυρό νερό, από τη συλλογή Είμαι ο αδερφός της ΧΧ (εκδ. Άγρα). Στο ίδιο διήγημα αναφέρει και τον Καλβίνο και αρκετούς ακόμα, τακτοποιεί αναμνήσεις, κυρίως όσες αφορούν τη φίλη της, Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν. Δεσίματα όλα αυτά μιας εποχής που τα λύνει ο χρόνος.

o-a-nthropos-poy-i-xere-ta-pa-nta0
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Από τις εκδόσεις Κίχλη θα επανακυκλοφορήσει το έργο του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου – η αρχή έγινε με τη συλλογή των σύντομων αφηγημάτων από τη δεκαετία του ’60, Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη. Απλή γραφή, μια νοσταλγία και κάποιος σαρκασμός, ένας άλλος κόσμος άγνωστος και οικείος.

 

 

 

o-a-nthropos-poy-i-xere-ta-pa-nta2
ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ

«Ο θάνατος και του δεύτερου γονέα είναι σαν να κοιτάς με ένα τηλεσκόπιο τη νύχτα και να μην μπορείς πια να βρεις έναν πλανήτη που ήταν πάντα εκεί». Ο Ροδρίγκο Γκαρθία, γιος του Μάρκες, αποχαιρετά τους γονείς του στο A farewell to Gabo and Mercedes (εκδ. HarperCollins).

 

 

 

o-a-nthropos-poy-i-xere-ta-pa-nta4


ΜΥΘΙΣΤΟΡHΜΑ

Για αρκετούς γνώστες του έργου του Το μαύρο βιβλίο αποτελεί την πιο σημαντική στιγμή του Ορχάν Παμούκ. Αυτό το μεταμοντέρνο έπος ήταν για καιρό εξαντλημένο και επανεκδόθηκε σήμερα από τον Πατάκη που συγκεντρώνει σιγά σιγά το σύνολο του έργου του Τούρκου νομπελίστα.