Ένα Chianti για τον Μίκη

Ένα κόκκινο κρασί εις ανάμνησιν του μεγάλου συνθέτη.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Fattoria Nittardi είναι ένα οινοποιείο στην Τοσκάνη, στην καρδιά του Chianti Classico. Μπορεί να μην είναι το παλαιότερο ή το πιο γνωστό οινοποιείο της περιοχής, αν και η οινική του ιστορία αρχίζει κάπου τον 12ο αι., σήμερα όμως δεν είναι αυτό το θέμα μου. Θέλω να ξεκινήσω γνωρίζοντάς σας τους σημερινούς ιδιοκτήτες, τον Peter Femfert, εκδότη και γκαλερίστα από τη Φρανκφούρτη, και τη Stefania Canali, ιστορικό από τη Βενετία. Είναι το ζευγάρι που έχει δώσει μια καλλιτεχνική κατεύθυνση στο οινοποιείο, όχι μόνο με τις παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο και στα κτίρια, αλλά και στα κρασιά τους. Κάθε χρόνο ένας καλλιτέχνης δημιουργεί μια ετικέτα και ένα χαρτί περιτυλίγματος για το απλό Chianti classic Casanuova di Nittardi. «Αποφασίσαμε αυτή την ιδιαίτερη τιμή να μην την κάνουμε στα ακριβά κρασιά μας, αλλά στο πιο απλό Chianti μας», λέει ο Peter, «γιατί θέλουμε έτσι να περάσουμε ένα μήνυμα αξιών, που δεν βρίσκονται αναγκαστικά στο χρήμα».

Από το 1981 έως σήμερα, καλλιτέχνες όπως οι Hundertwasser, Tadinio, Gunter Grass, Alechinsky, Yoko Ono, Dario Fo και πολλοί άλλοι ζωγράφισαν τις ετικέτες και τα χαρτιά περιτυλίγματος των ιδιαίτερων αυτών φιαλών. Ο Peter και η Stefania ήταν και είναι φανατικοί θαυμαστές του Μίκη Θεοδωράκη και του έργου του και τον πολιορκούσαν για χρόνια, ώστε να τον πείσουν να υπάρχει κάποια φιάλη με κάτι δικό του στο περιτύλιγμα και στην ετικέτα της. Και ο Μίκης, παρά τις διακρίσεις και τις διεθνούς φήμης αναγνωρίσεις, θεώρησε εξαιρετικά τιμητικό να φιγουράρουν δύο έργα του σε μια φιάλη κρασιού. Δύο πολιτισμοί που μένουν ανεξίτηλοι στον χρόνο, το κρασί και η μουσική. Συναίνεσε να δώσει τα έργα του και η «ανταμοιβή» του ήταν σε φιάλες κρασιού από τη συγκεκριμένη χρονιά, ως είθισται και στο Château Mouton Rothschild, τις ετικέτες του οποίου έχουν κοσμήσει από το 1945 μεγαθήρια όπως οι Picasso, Dalí, Balthus, Chagall, Miro, Kandinsky, Warhol, Francis Bacon, Jeff Koons. Έτσι λοιπόν η σοδειά Casanuova di Nittardi Vigna Doghessa του 2017, που κυκλοφορεί ακόμα στην αγορά, εκφράζει εικαστικά την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Το έργο της ετικέτας ονομάζεται Linear music, δηλαδή γραμμική μουσική, και στο γαλανό περιτύλιγμα της φιάλης απλώνεται ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη. Η αρμονία του σύμπαντος με τη μορφή της μουσικής.

Ένα Chianti για τον Μίκη-1ΙΝFO →
Το κρασί προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας Sangiovese από το αμπελοτόπι Vigna Doghessa, παλαιώνει για 14 μήνες σε δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια ωριμάζει αρκετούς μήνες στη φιάλη. Εντυπωσιακά εκφραστικό στόμα, με ώριμα κόκκινα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά, ωραίες τανίνες, οξύτητα και πλούτο. Θα το βρείτε στις καλές κάβες με τιμή γύρω στα 30 €.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή