Ένα μπουκάλι όλο πάθος

Amaretto: μια ιστορία γραμμένη με πικραμύγδαλα.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σας αρέσουν οι δακρύβρεχτες ιστορίες αγάπης; Εμένα καθόλου. Με κάνουν να βαριέμαι. Με μία εξαίρεση: όταν αυτές κρύβονται μέσα σε ένα μπουκάλι και διαλέγουν αρώματα και γεύσεις για να εκφραστούν. Θα σας πω λοιπόν μια ιστορία αγάπης 28% vol. Μια φορά κι έναν καιρό, στην Ιταλία του 1525, ένας νεαρός, όμορφος και γνωστός ζωγράφος, ο Μπερναντίνο Λουίνι, κλείνει μια σπουδαία δουλειά, να αγιογραφήσει στην εκκλησία Santa Maria του Saronno το Προσκύνημα των Μάγων. Μια και δυο φτάνει στο χωριό και καταλύει στο μοναδικό πανδοχείο, ιδιοκτησίας μιας γοητευτικής χήρας. Ο Μπερναντίνο βρίσκει στο πρόσωπό της το ιδανικό μοντέλο για την Παναγία του και, όπως επιβάλλουν τα love stories όλων των εποχών, ξαφνικά έρχεται ο έρωτας! Έλα όμως που η ενάρετη λοκαντιέρα δεν ήθελε να σπιλώσει τη μνήμη του πρόωρα χαμένου συζύγου της και να γίνει και βούκινο στο χωριό! Έτσι, καταπνίγοντας αισθήματα και ερωτικές διαθέσεις, αποφάσισε να βρει έναν άλλο δρόμο να φτάσουν τα αισθήματά της στην καρδιά του νεαρού ζωγράφου. Κι επειδή πάντα ο καλύτερος δρόμος για την καρδιά περνούσε από το στομάχι, του έφτιαξε ένα ποτό! Βερίκοκα και πικραμύγδαλα δίνουν ένα γλυκόπικρο μεθυστικό αποτέλεσμα, όπως ακριβώς ο έρωτας. Amaretto, από το «amaro» (πικρό) και το «amore» (αγάπη), ένα όνομα χαϊδευτικό και παιχνιδιάρικο. Ένα λικέρ που ισορροπεί ανάμεσα στην πικράδα και τη γλυκύτητα, όπως ακριβώς και οι ανεκπλήρωτοι έρωτες. Σκούρο χάλκινο, αστραφτερό χρώμα, πικραμύγδαλο και φρούτα, βότανα και παλιομοδίτικα φοντάν.

Στο ποτήρι

Σίγουρα έχετε πιει ένα amaretto! Με τον εσπρέσο μετά το δείπνο, κάνοντας skip το επιδόρπιο, με τριμμένο πάγο το καλοκαίρι.

→ Δοκιμάστε όμως κι αυτό: Όσο υπάρχουν ακόμα σταφύλια, ρίξτε μερικές ρώγες σ’ ένα μεγάλο ποτήρι για κόκκινο κρασί, προσθέστε 70 ml amaretto και απογεμίστε το ποτήρι με παγωμένο χυμό σταφυλιού χωρίς ζάχαρη. 

→ Για κάτι πιο ξινούτσικο: 50 ml amaretto, 15 ml φρέσκος χυμός λεμονιού, 1/2 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη, 1 φέτα πορτοκαλιού, άφθονα παγάκια. Αν θέλετε, απογεμίζετε το ποτήρι με ανθρακούχο παγωμένο νερό. Τελειώνω με τη δική μου αγαπημένη συνταγή, που είναι μια αλλιώτικη Μαργαρίτα! Χρειάζομαι: 60 ml tequila bianco, 30 ml amaretto, 45 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (όταν βγουν τα σαγκουίνια, τα προτιμώ για το χρώμα), 15 ml χυμό λάιμ. Χτυπάμε στο σέικερ και σερβίρουμε σε ποτήρι για Μαργαρίτα με rim αλατιού.

ΙΝFO → Amaretto στα ράφια Disaronno 19,30 €, Gozio 17,50 €, Gabriel Boudier 21,20 €, Mercati tre Venezie 11,10 €, Marie Brizart 12,42 € (στην κάβα Κύλιξ, www.kylix.gr)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή