Το τέλος της λογικής

Για τη ζωή στη Βόρεια Κορέα και το λογοτεχνικό επίτευγμα του Άνταμ Τζόνσον.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι κανένα μεγάλο μυστικό ότι η ζωή στη Βόρεια Κορέα είναι, ας πούμε, κάπως διαφορετική. Το γνωρίζουμε αυτό, αλλά το γνωρίζουμε με έναν αόριστο τρόπο. Τα περισσότερα απλώς τα υποθέτουμε. Άλλωστε οι πηγές δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεξάντλητες. Ο Άνταμ Τζόνσον έκανε ένα βήμα παραπάνω – πολλά βήματα, για την ακρίβεια. Η έρευνά του για το μυθιστόρημα Ο γιος του αφέντη των ορφανών κράτησε επτά χρόνια. Μελέτησε πολύ, βρήκε Βορειοκορεάτες και κουβέντιασε μαζί τους και τελικά κατάφερε να ταξιδέψει στη χώρα σε ένα από εκείνα τα μικρά, ελεγχόμενα τουριστικά παράθυρα που άνοιξαν πριν από κάποια χρόνια. Ο Τζόνσον αφηγείται τις απίθανες περιπέτειες του νεαρού Τζουν Ντο που εκπαιδεύεται να είναι ποικιλοτρόπως χρήσιμος για την πατρίδα – το πρώτο μέρος κυλάει γραμμικά, το δεύτερο όμως είναι ένα κέντημα: οι αφηγητές εναλλάσσονται, η οπτική γωνία αλλάζει, η ιστορία γίνεται πολύπλοκη, αινιγματική. Ο συγγραφέας δεν μας δίνει απλώς μια κλειδαρότρυπα για να κοιτάξουμε το μεγαλύτερο μυστήριο του πλανήτη, αλλά μας προσφέρει και μια ματιά στις σκέψεις των ανθρώπων που ζουν εκεί. Τι φοβούνται, πώς ξυπνάνε κάθε πρωί, σε τι ελπίζουν, πώς ερωτεύονται. Εκεί είναι το τρομακτικό: ο Τζόνσον περιγράφει έναν κόσμο βουτηγμένο στην προπαγάνδα, στους μύθους, στην καχυποψία και στην παράνοια, εντός του οποίου επιτυγχάνεται μυστηριωδώς μια συνθήκη κανονικότητας. Η ζωή κάπως προχωράει και αυτό είναι τόσο απίστευτο που κάποιες στιγμές προκαλεί ένα αμήχανο γέλιο. Το μυθιστόρημα κέρδισε το Πούλιτζερ το 2013 και κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Οι σχεδόν 700 σελίδες τελειώνουν πολύ γρήγορα.

Το τέλος της λογικής-1Το μυθιστόρημα του Άνταμ Τζόνσον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε μετάφραση Ιωάννας Ηλιάδη. 

Το τέλος της λογικής-2ΕΚΔΟΣΗ

Στον Έφηβο στο υπόγειο ο Γιάννης Ζέρβας μάς μεταφέρει στα γραπτά μιας περασμένης προσωπικής του εποχής. Ποιήματα και μικρά πεζά (ποιητικού ή ψευτοημερολογιακού χαρακτήρα) εμφανίζονται στο παρόν με την ορμή της νεότητας, με τη γοητεία και τη φιλοδοξία τους, με άγνοια κινδύνου και κάποια νοσταλγία. Από τις εκδόσεις Άγρα.

Το τέλος της λογικής-3PODCAST

Ο γνωστός συγγραφέας Μάρλον Τζέιμς και ο επιμελητής Τζέικ Μόρισεϊ κάνουν μαζί ένα λογοτεχνικό podcast, με τίτλο Marlon & Jake Read Dead People. Στο τελευταίο επεισόδιο προσπαθούν να ιεραρχήσουν έργα και ονόματα από τους παρελθόντες αιώνες της λογοτεχνίας, στην πιο απολαυστική βιβλιοκουβέντα που έχω ακούσει εδώ και καιρό. 

Το τέλος της λογικής-4ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Το 1940 εμφανίστηκε στα αμερικανικά γράμματα η 23χρονη Κάρσον Μακάλερς με ένα μυθιστόρημα που βρήκε αμέσως τη θέση του στον λογοτεχνικό κανόνα των νότιων πολιτειών. Η Καρδιά κυνηγάει μονάχη επανεκδίδεται σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου από τις εκδόσεις Διόπτρα. Κατευθείαν για τη βιβλιοθήκη σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή