Βιβλίο: Ύπνος δεσμώτης

Για τις μυθολογικές εμπνεύσεις του Neil Gaiman.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις πιο ποιητικές επινοήσεις της μυθολογίας, ο Ύπνος, γιος της Νύχτας και του Ερέβους, ήταν ο δίδυμος αδερφός του Θανάτου. Χιλιάδες χρόνια αργότερα, στο τέλος της δεκαετίας του ’80, ένας νεαρός κομίστας ονόματι Νιλ Γκέιμαν επεξεργάστηκε τις διάφορες εκδοχές του αρχαίου μύθου και έχτισε έναν καινούργιο, που αποτελεί μέχρι σήμερα (μαζί με το σχεδόν σύγχρονο Watchmen του Άλαν Μουρ) σημείο αναφοράς της κομίστικης κουλτούρας. Ο λόγος για το Sandman, που πρωτοεμφανίστηκε το 1989 από την DC – διαβάζω αυτές τις μέρες το πρώτο μέρος του, Πρελούδια & Νυχτωδίες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Anubis. Η ιστορία ξεκινά με έναν φιλόδοξο μάγο στις αρχές του 20ού αιώνα, που προσπαθεί να αιχμαλωτίσει τον Θάνατο για να κερδίσει την αθανασία. Αντ’ αυτού αιχμαλωτίζει τον Ύπνο, που έχει τη μορφή ενός χλωμού άνδρα – κρατείται φυλακισμένος για 70 χρόνια σε ένα κελί, αγέραστος φυσικά, μέχρι που αποδρά και επιχειρεί να εκδικηθεί και να επανακτήσει το βασίλειό του. Το Sandman ακολουθεί ένα γκόθικ μονοπάτι, μοντέρνα ρομαντικό, με στοιχεία τρόμου και μεταφυσικού, αφηγηματικά πολύπλοκο στις ονειρικές του διαστάσεις. Οι λιγότερο εξοικειωμένοι θα χρειαστούν λίγες σελίδες για να νιώσουν άνετα – οι πιο εξοικειωμένοι υποθέτω το έχουν διαβάσει ήδη. Ο τρόπος του Γκέιμαν βέβαια δεν είναι άγνωστος σε κανέναν, αφού βρισκόταν πίσω από δύο δημοφιλείς πρόσφατες σειρές, American Gods (Netflix) και Good Omens (Amazon Prime), ενώ και το ίδιο το Sandman θα ανέβει τον επόμενο καιρό στην πλατφόρμα του Netflix.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Βιβλίο: Ύπνος δεσμώτης-1ΛΙΣΤΑ
Στη στήλη Top 10 της ιστοσελίδας του Guardian δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα μια λίστα με δέκα μυθιστορήματα που βασίστηκαν σε ελληνικούς μύθους: Τζόις, Τόιμπιν, Άλι Σμιθ, Κάρσον κ.ά. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στα εκατοντάδες σχόλια αναγνωστών που συμπληρώνουν όσα παραλείφθηκαν.

Βιβλίο: Ύπνος δεσμώτης-2ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Θυμάται κανείς την υπόθεση της Γκέλι Ράουμπαλ; Η ανιψιά του Χίτλερ αυτοκτόνησε/δολοφονήθηκε το 1931 μπλέκοντας τον θείο της σε μια αστυνομική υπόθεση, την οποία μεταφέρει μυθιστορηματικά ο Φαμπιάνο Μασσίμι στον Άγγελο του Μονάχου (εκδ. Πατάκη). Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης παραμένει στη μόδα.

Βιβλίο: Ύπνος δεσμώτης-3ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Αυτή η μίνι τηλεοπτική σειρά που συζητιέται στα πέριξ, The Girl Before (HBO Max, BBC), βασίζεται στο ψυχολογικό θρίλερ του Τζ. Π. Ντιλέινι, Το προηγούμενο κορίτσι, που κυκλοφορεί εδώ και κάποια χρόνια από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Αν ψάχνετε καινούργιο σπίτι, είναι το συμπέρασμα, να προσέχετε ποιος έμενε εκεί πριν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή