Βιβλίο: Μοντέρνο «κατηγορώ»

Βιβλίο: Μοντέρνο «κατηγορώ»

Για τη φύση της εξουσίας με τον τρόπο της Ελφρίντε Γέλινεκ.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2019 ο επικεφαλής του αυστριακού ακροδεξιού συγκυβερνώντος κόμματος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συναντήθηκε με μια υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία και συζήτησαν για την παραχώρηση κρατικών συμβάσεων έναντι πολιτικής στήριξης. Η συνάντησή τους βιντεοσκοπήθηκε, το υλικό κυκλοφόρησε στα μέσα και το λεγόμενο σκάνδαλο Ίμπιζα αναστάτωσε την πολιτική σκηνή και την κοινωνία της χώρας. Προς τα εκεί στρέφεται η Ελφρίντε Γέλινεκ (Νόμπελ 2004) με το πιο πρόσφατο βιβλίο της, Μαύρο νερό (εκδ. Εκκρεμές, μτφρ. Αντώνης Γαλέος). Τέσσερις θεατρικοί (;) χειμαρρώδεις μονόλογοι εξετάζουν τη φύση της εξουσίας, αν και τίποτα δεν είναι απόλυτα σαφές, αφού ο λόγος της Γέλινεκ έχει τον δικό του συνειρμικό ρυθμό και τα γεγονότα καταλήγουν στο χαρτί ανακατεμένα και με τη μορφή ενός πολυεπίπεδου και φιλοσοφικής υφής στοχασμού. Η Γέλινεκ δεν είναι εύκολη. Λόγω του κυνισμού, της αινιγματικής της διάθεσης και ενίοτε της αβάν-γκαρντ γλωσσικής της προσέγγισης. Η Λαγνεία, για παράδειγμα, ένα παλιότερο μυθιστόρημά της, αποτελεί μέγιστη αναγνωστική δοκιμασία. Γνωστότερο έργο της, πάντως, είναι πιθανότατα Η πιανίστρια, χάρη και στη διάσημη μεταφορά της στο σινεμά από τον Χάνεκε. Συστηματικά απούσα ως φυσική παρουσία από τη δημόσια ζωή, η 75χρονη συγγραφέας παλεύει με τις ιδέες και τις λέξεις της, εμπνέεται από την επικαιρότητα και καταγγέλλει τακτικά τις όψεις της πατριαρχίας, τις μορφές της σεξουαλικής καταπίεσης, τις παθογένειες της σύγχρονης ζωής. Αξίζει τον κόπο να τη γνωρίσει κανείς.

Βιβλίο: Μοντέρνο «κατηγορώ»-1Τα βιβλία της Ελφρίντε Γέλινεκ στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εκκρεμές.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Βιβλίο: Μοντέρνο «κατηγορώ»-2ΕΚΔΟΣΗ
Μία από τις πιο γνωστές λογοτεχνικές φιλίες του 20ού αιώνα αποκαλύπτεται μέσα από τα γράμματα που αντάλλαξαν ο Γιόζεφ Ροτ και ο Στέφαν Τσβάιχ στα χρόνια του μεσοπολέμου και στη σκιά των μεγάλων γεγονότων. Η έκδοση Αλληλογραφία 1927-1938 (εκδ. Άγρα) είναι ένα παράθυρο στον τότε κόσμο. 

Βιβλίο: Μοντέρνο «κατηγορώ»-3ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου (με αφορμή τη σχετική παγκόσμια ημέρα) διοργανώνεται στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης στις 2 και 3 Απριλίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Πάγκοι με εκδόσεις, παιχνίδια, εργαστήρια, προβολές. Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν. agorakypselis.gr 

Βιβλίο: Μοντέρνο «κατηγορώ»-4ΛΙΣΤΑ
Τα 50 καλύτερα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών διάλεξαν οι συντάκτες του αμερικανικού Esquire. Υπάρχουν αρκετοί «φρέσκοι» τίτλοι στη λίστα, όχι όμως στις πρώτες θέσεις, όπου βρέθηκαν τα Χρονικά του Άρη, το Dune και στην κορυφή ο αγέραστος, ρομαντικός Φρανκενστάιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή