Με ποιο… νερό συνοδεύετε το φαγητό σας;

Με ποιο… νερό συνοδεύετε το φαγητό σας;

Ποιο εμφιαλωμένο είναι ιδανικό για ένα κόκκινο πιάτο, τι σερβίρουμε για να αναδείξουμε μια λευκή σάλτσα και τι επιλέγουμε για να συνοδεύσουμε το ψάρι;

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσκληση ήταν από το γνωστό και πολυβραβευμένο μεταλλικό νερό Θεόνη. 

Μας καλούσε να δοκιμάσουμε ένα γαστρονομικό μενού πέντε πιάτων σε συνδυασμό με νερό! Απολαμβάνοντας τη ζεστή υποδοχή των ανθρώπων της εταιρείας Θεόνη και την υπέροχη θέα από τις βεράντες του εστιατορίου Πέλαγος στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όλοι είχαμε την περιέργεια να γνωρίσουμε τον διάσημο water sommelier που θα καθοδηγούσε όλη τη διαδικασία της δοκιμής και του ταιριάσματος. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν γνωρίζοντας τον κύριο Μάικλ Μάσα. Κομψός, ευγενής, με στρογγυλά γυαλάκια, ξεκίνησε την καριέρα του ως ειδικός των κρασιών, όταν ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπος με το εξής δίλημμα που του παρουσίασε ο γιατρός του: ή θα ζούσε ή θα συνέχιζε να πίνει αλκοόλ. «Σκέφτηκα για μια στιγμή τις περίφημες σαμπάνιες που είχα μόλις αγοράσει», λέει ο ίδιος, αλλά φυσικά δεν υπήρχε περιθώριο. Αποφάσισε λοιπόν να στρέψει την εξασκημένη παλέτα του σε ένα άλλο ποτό, το νερό. Εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, ο Μάικλ Μάσα είναι μια σημαντική προσωπικότητα στη διεθνή βιομηχανία ύδατος και δημιουργός του FineWaters.com, μιας on-line εγκυκλοπαίδειας εμφιαλωμένων νερών που παρουσιάζει την ιστορία νερών από όλη την υφήλιο. Από την Ελλάδα μέλη στο FineWaters είναι τα νερά Θεόνη και Ζάρος, αλλά αναφέρονται 32 ακόμα εμφιαλωμένα νερά, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά. 

Να επιστρέψω όμως στο δείπνο. Ένα πολύπλοκο «κόκκινο» πιάτο με γαρίδα συνοδεύτηκε με το πολύ απαλό νερό Wossa από την Αυστρία. Ένα κρύο caviar σπαγκέτι με θαλασσινή υφή από ζωμό οστράκων ήταν πολύ ευχάριστο με ένα ήσυχο Θεόνη, ενώ στον κιτρινόπτερο τόνο με τη σάλτσα καρμπονάρα έδωσε άλλη γεύση και υπόσταση το Θεόνη αφρώδες. Το αυστραλέζικο Three Bay έμοιαζε γλυφό στην πρώτη γουλιά, δίπλα στο άγριο λαβράκι με μαστίχα, αγκινάρα και κουμκουάτ, όμως άλλαζε γεύση και γινόταν ταιριαστά γευστικό, όπως και το περίφημο ισπανικό νερό Vichy Catalan, με τον έντονο αφρισμό, δίπλα στο σοκολατένιο γλυκό με το μανταρίνι.

Δεν μπορώ να σας μεταφέρω τις διαφορές των νερών με τα pH, TDS, μεταλλικά στοιχεία κ.λπ., γιατί δεν τα κατάλαβα πολύ καλά, αλλά μπορώ να σας πω ότι όσο πιο ελαφρύ το πιάτο, τόσο πιο διακριτικά αφρώδες νερό πρέπει να διαλέγουμε. 

Φυσικά κανείς δεν σκέφτηκε, ούτε ο Μάικλ Μάσα, ότι το εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό σε οποιαδήποτε μορφή του, αφρώδη ή ήσυχη, θα αντικαταστήσει το κρασί. Ούτε καν το νερό βρύσης, που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένο και σε μεγάλα εστιατόρια. Όμως ένας μικρός εμπεριστατωμένος κατάλογος ιδιαίτερων νερών είναι μία ακόμα προσφορά στο παιχνίδι των γεύσεων και των συνδυασμών που μας αρέσει να παίζουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή