Community: Πώς μια τηλεοπτική προφητεία εκπληρώνεται

Community: Πώς μια τηλεοπτική προφητεία εκπληρώνεται

Με αφορμή την ανακοίνωση των γυρισμάτων για το «Six Seasons and a Movie», ανακαλύπτουμε γιατί το Community ήταν μια τηλεοπτική όαση κωμωδίας την προηγούμενη δεκαετία.

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

2009. Τέσσερα χρόνια προτού υλοποιήσει μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του Τζάστιν Ρόιλαντ τις διαστημικές περιπέτειες του Rick and Morty, ο σεναριογράφος Νταν Χάρμον δημιούργησε ένα sitcom που διαδραματίζεται σε ένα ξεπεσμένο κολέγιο της φαντασίας του. Σε αυτό το “community college” που ονομάζεται Γκριντέιλ τοποθέτησε για κεντρικό ήρωα έναν ξύπνιο και δαιμόνιο δικηγόρο που αναγκάστηκε να εγγραφτεί εκεί ως ποινή για την πλαστογραφία του πτυχίου του. 

Για τις επόμενες έξι σεζόν, 110 επεισόδια και δύο αλλαγές τηλεοπτικών δικτύων, ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας που ονομάζεται Τζεφ, θα γνωρίσει έξι ετερόκλητους ανθρώπους με διαφορετικές ηλικίες, παρελθόντα και ενδιαφέροντα, θα δεθεί μαζί τους και θα δημιουργήσουν όλοι μαζί μια τηλεοπτική παρέα που έγραψε τη δική της ιστορία στην μικρή οθόνη με την αλήθεια, το κέφι και ένα μέτα-χιούμορ που αγάπησαν εκατομμύρια τηλεθεατές απ’ όλο τον κόσμο στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Κυρίες και κύριοι, καλωσορίσατε στον κόσμο του Community.

Τα μέλη του Community

Σπουδάζοντας στο κολέγιο του Γκλέντειλ στην Καλιφόρνια, ο Νταν Χάρμον έζησε την ατμόσφαιρα του χώρου, συνέλεξε αρκετές ιστορίες, γνώρισε ενδιαφέροντες προσωπικότητες, αλλά πέρασαν χρόνια μέχρι να τις αποτυπώσει στο χαρτί. 

Εκτός από τον Τζεφ (Τζόι ΜακΧέιλ), υπάρχει και η Μπρίτα (Τζίλιαν Τζέικομπς), η κοινωνικά προβληματισμένη σπουδάστρια της πρώτης σεζόν που ξαφνικά και αψυχολόγητα μετατράπηκε στον αποδιοπομπαίο τράγο και σε έναν κωμικό τραγέλαφο στις επόμενες σεζόν. 

Γνωρίσαμε την Ανι (Άλισον Μπρι), το «φυτούλι» της παρέας, το οποίο εκμεταλλεύεται τις εκφράσεις του προσώπου της που θυμίζουν χαρακτήρα ταινίας Disney για να αποκτήσει αυτό που θέλει και την Σίρλει (Υβέτ Νικόλ Μπράουν), η οποία κρύβει ένα εκρηκτικό ταμπεραμέντο πίσω από την θρησκευτική ηθική της. 

Λατρέψαμε να μισούμε τον Πιρς (Τσέβι Τσέις), έναν ρατσιστή και σοβινιστή επιχειρηματία που γράφτηκε στο Γκριντέιλ το 1999 και βρίσκει την αξία στα ομοφοβικά και σεξιστικά αστεία που εκτοξεύει. Λατρέψαμε να αγαπάμε τον Πρύτανη (Τζιμ Ρας), με την σπιρτάδα, τα κακά λογοπαίγνια και την drag πλευρά του.

Απ’ όλους όμως, την παράσταση κλέβουν ο Τρόι και ο Άμπεντ. Το δίδυμο των Ντόναλντ Γκλόβερ (προτού γίνει ο Childish Gambino και δημιουργήσει το τηλεοπτικό του έπος «Ατλάντα») και Ντάνι Πιούντι ζουν σε μια δικιά τους σφαίρα, ανακατεμένη με παιδική φαντασία, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παρωδίες, ποπ κουλτούρα και meta-αστεία.

Meta-σειρά

Ουσιαστικά, το meta-χιούμορ είναι ένα αστείο που σχολιάζει σαρκαστικά ένα προϋπάρχον μοτίβο αστείων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Τρόι και ο Άμπεντ κουβάλησαν στους ώμους όλη την ποπ κουλτούρα της Αμερικής και την τοποθέτησαν στην κλίμακα του κολεγίου. Κάποτε μπήκαν στο πετσί ενός Βρετανού ντετέκτιβ που μεταπηδάει σε διάφορες χρονικές περιόδους, όπως ο Doctor Who. 

Σε άλλα επεισόδια, μετέτρεψαν τους διαδρόμους του κολεγίου σε ένα τεράστιο κάστρο από παπλώματα, μαξιλάρια και κουβέρτες, οργάνωσαν αγώνες paintball στα πρότυπα του Call of Duty και παρτίδες με Dungeons & Dragons, ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού περιπέτειας, το οποίο βασίζεται στην φαντασία των παικτών. Μάλιστα, το επεισόδιο με την πρώτη φορά που οι ήρωες έπαιξαν Dungeons & Dragons είναι από τα πιο καλογραμμένα της σειράς, με τη δράση να λαμβάνει χώρα σε ένα δωμάτιο, γύρω από ένα τραπέζι. Δυστυχώς, το επεισόδιο κατέβηκε από το Netflix λόγω πολιτικής ορθότητας, εξαιτίας μιας σκηνής όπου ο Κεν Τζονγκ καλύπτει το πρόσωπο του με φούμο (aka blackface).

Η σειρά πέρασε κυριολεκτικά μέσα από σαράντα κύματα. Οι κριτικές ήταν αποθεωτικές, αλλά αυτές δεν μεταφράζονταν σε υψηλά τηλεοπτικά νούμερα. Μετά το τέλος της τρίτης σεζόν, το NBC απέλυσε τον Χάρμον και προσέλαβε στην θέση του τον Ντέιβιντ Γκουαράσιο και τον Μόουζες Πορτ. Τώρα, και οι κριτικές και οι τηλεθεατές δεν ήταν φιλικοί απέναντί στις ιδέες τους.

Το NBC επαναπροσέλαβε τον Χάρμον, ο οποίος έπρεπε να διαχειριστεί την απώλεια του Ντέιβιντ Γκλόβερ, της Υβέτ Νικόλ Μπράουν και του Τσέβι Τσέις, ο οποίος δήλωσε το 2020 πάνω-κάτω πως δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στον ίδιο και στον ρόλο του, γεγονός που δημιούργησε και προστριβές με τον Χάρμον και τους πρωταγωνιστές. Μετά την πέμπτη σεζόν, το NBC ακύρωσε την σειρά και βρέθηκε το Yahoo να δώσει χώρο και χρήματα για να ολοκληρωθεί η ιστορία. 

Είναι δύσκολο να ειπωθεί μια υπόθεση του Community μέσα σε λίγες σειρές, γιατί πολύ απλά δεν υπήρξε ποτέ. Μια αφετηρία, άκρως απαραίτητη για το ξεδίπλωμα της ιστορίας, ίσως. Την διαβάσατε παραπάνω. Ωστόσο, το στοιχείο που έκανε την κωμική σειρά αγαπητή και πετυχημένη, έστω και μετά την ολοκλήρωσή της, ήταν το πώς έκανε ανθρώπους με ένα σωρό μειονεκτήματα και προβλήματα να έρθουν πιο κοντά και να γίνουν μια παρέα, μια γροθιά. Η απόλυτη ελευθερία που απολάμβανε ο Χάρμον, οι απλοί και καθημερινοί χαρακτήρες και η χημεία των πρωταγωνιστών μετέτρεψαν το Community σε καλτ φαινόμενο και χαλαρό comfort zone για όσους έχουν ξεκινήσει να το παρακολουθούν στο Netflix. 

Τώρα όμως υπάρχει άλλος ένας ακόμη να το παρακολουθήσετε, γιατί η προφητεία (μάλλον) θα εκπληρωθεί σύντομα. Στο 21ο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, ο Αμπεντ εκτιμάει πως η σειρά που ετοιμάζει μέσα στο Community θα διαρκέσει έξι σεζόν, συν μια ταινία (να ένα παράδειγμα αυτοαναφορικού/μετα-χιούμορ). Με την ολοκλήρωση του Community σε έξι σεζόν, οι φανς της σειράς είδαν την συγκεκριμένη ατάκα σαν μια προφητεία που πρέπει να εκπληρωθεί και για χρόνια, πίεζαν στα social media να γίνει πραγματικότητα. 

Επτά χρόνια μετά το τελευταίο επεισόδιο του Community, η διαδικτυακή πλατφόρμα του NBC, Peacock, ανακοίνωσε την δημιουργία μιας ταινίας, την οποία θα σκηνοθετήσει ο Χάρμον. Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα δούμε όλους τους πρωταγωνιστές μαζί, αλλά το 2023 οι φανς του Community θα κάνουν πάρτι στα σόσιαλ μίντια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή