8 ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομίας δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας

8 ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομίας δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας

Οκτώ ιδρυτές και ιδρύτριες ανερχόμενων αλλά και ώριμων ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας δίνουν το στίγμα της επιτυχημένης πορείας τους και μιλούν για τις προκλήσεις της επόμενης (δύσκολης) μέρας.

12' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ιδρυτική ομάδα». Αυτή είναι μία από τις δημοφιλέστερες απαντήσεις ιδρυτών και στελεχών του κλάδου των startups στην ερώτηση «τι είναι αυτό που καθορίζει τελικά την εξέλιξη μιας ανερχόμενης νεοφυούς επιχείρησης;». Οι εμπειρίες, οι δυσκολίες, οι καθημερινές προκλήσεις, οι επιτυχίες αλλά και οι αποτυχίες των ανθρώπων τους είναι αυτές που χαράσσουν την πορεία και το επιχειρηματικό τους μέλλον. Σε ένα περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός, η διαφαινόμενη ύφεση και η αύξηση του κόστους δανεισμού έχουν μειώσει σημαντικά τη διάθεση για επενδύσεις υψηλού ρίσκου, οι ελληνικές startups προσπαθούν να επιδείξουν ανθεκτικότητα, κόντρα στο δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον. 

Οκτώ ιδρυτές και ιδρύτριες ανερχόμενων αλλά και ώριμων ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας, κάποιες εκ των οποίων έχουν εξαγοραστεί από εταιρείες και ομίλους του εξωτερικού, μοιράζονται τις εμπειρίες τους μιλώντας για την αξία της αποτυχίας, τις δυσκολίες τους πριν από το μεγάλο deal, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ελληνική γραφειοκρατία, τις ελλείψεις ταλέντων, τους φόβους, τις φιλοδοξίες τους, αλλά και τις αλλαγές στη νοοτροπία και στη στρατηγική τους. Πρόκειται για εταιρείες που προσπαθούν να διεκδικήσουν τον δικό τους χώρο στον χάρτη του ελληνικού επιχειρείν, ο οποίος διαχρονικά απαρτίζεται από πολύ μικρού μεγέθους επιχειρήσεις (βλ. εστίαση, ελεύθεροι επαγγελματίες) με περιορισμένη εξωστρέφεια και χαμηλό βαθμό υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών. Τα μηνύματα που εκπέμπουν είναι θετικά τόσο για τις ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου, όσο και για τα πολύτιμα εργαλεία που έχει το οικοσύστημα πλέον στη διάθεσή του. Ενδεικτική είναι η επιστροφή επαγγελματιών από το εξωτερικό στην Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργήσουν εδώ τη δική τους εταιρεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Lambda Automata, στον τομέα της άμυνας, όπως και άνθρωποι που θέλουν να ανοίξουν κέντρα έρευνας και τεχνολογίας (tech hubs) στη χώρα μας.

Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου
Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Blueground / εκμίσθωση επιπλωμένων διαμερισμάτων 

8 ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομίας δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας-1

«Για να καινοτομήσει κανείς, πρέπει να δοκιμάσει πολλές φορές διαφορετικά πράγματα», λέει ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, προσθέτοντας πως ένας επιχειρηματίας πρέπει να βλέπει την αποτυχία ως αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής διαδικασίας, ενίοτε και ως κομμάτι της επιτυχίας. Ο ίδιος εκτιμά πως η Ελλάδα από το 2013, έτος ίδρυσης της Blueground, έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στον κλάδο των startups και πως υπάρχουν πλέον περισσότεροι πόροι αλλά και άνθρωποι στους οποίους μπορεί να στραφεί κανείς για να φτιάξει τη δική του επιχείρηση. Ευκαιρία αποτελεί και η τηλεργασία. «Εάν κάποιος ιδρύσει σήμερα μια εταιρεία τεχνολογίας, μπορεί να στραφεί σε όλο το εργατικό δυναμικό του πλανήτη», λέει, εκτιμώντας πως πλέον υπάρχουν περισσότερα εφόδια ώστε να πετύχουν όσοι είναι επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Ο κ. Χατζηελευθερίου έχει αρχίσει να παρατηρεί πως, όπως και στο εξωτερικό, έτσι και στην Ελλάδα επιτυχημένοι επιχειρηματίες επανεπενδύουν τα κεφάλαιά τους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία του λεγόμενου οικοσυστήματος καινοτομίας. Παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί παγκοσμίως, η Blueground δηλώνει επαρκώς χρηματοδοτημένη και παραμένει πιστή στους στόχους και στα σχέδιά της. Αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία δικτύου 40.000 διαμερισμάτων σε 50 πόλεις και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Γιάννης Παπαδάκης
Συνιδρυτής και CEO Pollfish / πλατφόρμα για έρευνα αγοράς

8 ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομίας δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας-2

Ο Γιάννης Παπαδάκης της Pollfish, μιλώντας για τη σημασία που έχουν οι εξαγορές ελληνικών startups για την Ελλάδα και ευρύτερα για το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, λέει χαρακτηριστικά πως «κάθε επιτυχία ανεβάζει τις επόμενες εταιρείες ένα σκαλί ψηλότερα». Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι επενδυτές βλέπουν πως ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «σηκώσει» κεφάλαια από γνωστά funds, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχει κανείς έδρα στη Νέα Υόρκη ή να είναι απόφοιτος του ΜΙΤ για να μπει στο παιχνίδι. «Καθημερινότητα» ήταν για την εταιρεία οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει πριν εξαγοραστεί από την αμερικανική Prodege τον Φεβρουάριο του 2022. Η Pollfish, η οποία έχει αναπτύξει ένα προϊόν που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να κάνει έρευνα αγοράς εύκολα και οικονομικά, είναι από τις εταιρείες που ιδρύθηκαν το 2013, στην καρδιά της κρίσης, καταφέρνοντας σχεδόν 10 χρόνια μετά να καρπωθεί τα οφέλη της επιχειρηματικής της προσπάθειας. «Υπήρχαν πολλές δυσκολίες. Από το να βρεθούν οι πρώτοι επενδυτές και πελάτες, τα ικανά άτομα για να δουλέψουν στην εταιρεία, και μετά πάλι νέοι επενδυτές, ακόμη μεγαλύτεροι πελάτες κ.λπ.». Μεγάλο αγκάθι για την εταιρεία, την πλατφόρμα της οποίας χρησιμοποιούν 3.500 πελάτες κάθε χρόνο (μικρές εταιρείες, κυβερνήσεις, κολοσσοί), ήταν τα capital controls. «Δεν μπορούσαμε ως εταιρεία να κάνουμε πληρωμές στο εξωτερικό. Ευτυχώς, είχαμε ανοίξει ήδη υποκατάστημα στην Αμερική. Αν τότε δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε τους συνεργάτες μας, ίσως σήμερα να μην υπήρχαμε», παραδέχεται. 

Άννα Χλιούρα
Συνιδρύτρια και επικεφαλής marketing Elektronio / σχεδιασμός και κατασκευή ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών για εφαρμογές αστικής μετακίνησης

8 ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομίας δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας-3
©ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

«Ξεκίνησα την επιχειρηματική μου δραστηριότητα στα 29 μου, εάν όμως γυρνούσα τον χρόνο πίσω, θα ήθελα να ξεκινούσα αμέσως μετά τις σπουδές μου. Κατάλαβα ότι η επιχειρηματικότητα μου αρέσει, παρά τις δυσκολίες που τη συνοδεύουν».
 
Αυτές τις σκέψεις μοιράζεται η Άννα Χλιούρα, καθώς μιλάει για την ίδρυση της Elektroniο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη το οικογενειακό περιβάλλον και το εκπαιδευτικό σύστημα να καλλιεργήσουν και να εμφυσήσουν από νωρίς την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ερεθίσματα που να μας ωθούν στη δημιουργία της δικής μας επιχείρησης, εκτός εάν υπάρχει κάποια οικογενειακή παράδοση». Η Elektronio ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη από την Άννα Χλιούρα και τον Παντελή Ζάρκο και αναπτύσσει προϊόντα μικροκινητικότητας, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, που εξυπηρετούν διάφορες μορφές αστικής μετακίνησης. Στο εργαστήριό τους στη Θεσσαλονίκη έχουν αναπτυχθεί οκτώ μοντέλα τα οποία διατίθενται σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Ήδη έχει πουλήσει πάνω από 150 πατίνια και ποδήλατα, ενώ στις αρχές του χρόνου ετοίμασε έναν στόλο πατινιών για την εταιρεία efood. Καθ’ όλη την πορεία της, η εταιρεία έχει έρθει αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις, όπως τα capital controls, οι δυσκολίες εύρεσης πρώτων υλών και ανταλλακτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας κ.ά. Σε αυτά προστίθεται και η μη ένταξή της στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, εξαιτίας της νομικής της μορφής. «Δυστυχώς, εμείς έχουμε ετερόρρυθμη εταιρεία, ενώ στο μητρώο δικαίωμα ένταξης έχουν ΙΚΕ, ΑΕ και ΕΠΕ. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές είναι οι προδιαγραφές προκειμένου να προσελκύσουν οι επιχειρήσεις κεφάλαια, απλώς, όταν θέλουμε να υποστηρίζουμε νεοφυείς επιχειρήσεις, το πρώτο που πρέπει να μας νοιάζει είναι η καινοτομία», τονίζει. «Στην Ελλάδα πρέπει να δούμε την επιχειρηματικότητα αλλιώς. Είναι καλή η παροχή υπηρεσιών, αλλά πρέπει να δοθούν κίνητρα και να στηριχθούν νεοφυείς εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να παραγάγουν κάτι, π.χ. hardware». H ίδια εκτιμά πως, λόγω της ζήτησης για τα προϊόντα της, τα προγράμματα και η χρηματοδοτική στήριξη που δίνονταν μέσω του Elevate Greece, ιδίως εν μέσω πανδημίας, θα τους «απογείωναν». Όλα αυτά ωστόσο δεν αποθαρρύνουν την ομάδα. «Τα βλέπουμε σαν πρόκληση και προσπαθούμε να βρούμε άλλα εργαλεία που μπορούν να μας πάνε παρακάτω. Εξάλλου αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η επιμονή», καταλήγει.

Δημήτριος Κώττας 
Συνιδρυτής και CEO Lambda Automata /ανάπτυξη αυτόνομων αμυντικών συστημάτων

8 ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομίας δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας-4

H πρόοδος της Ελλάδας σε ζητήματα ψηφιοποίησης είναι εντυπωσιακή, βοηθώντας την επαφή του πολίτη με τις κρατικές υπηρεσίες, λέει ο Δημήτριος Κώττας, παρατηρώντας όμως πως χρειάζεται να γίνουν βήματα από την πλευρά των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. «Πολλές επιχειρήσεις, μικρές και κάποιες φορές ακόμα και μεγάλες, όπως για παράδειγμα τράπεζες, είναι πολύ πίσω σε ζητήματα ψηφιοποίησης», αναφέρει ο κ. Κώττας, που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2021. Ο ίδιος δίνει ως παράδειγμα τον όγκο των εγγράφων που είναι απαραίτητος για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό στην τράπεζα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται και γνωστοποιούνται εντός μιας μικρής επιχείρησης εσωτερικά καθημερινά και απλά θέματα, όπως το κλείσιμο ενός ραντεβού. «Γίνεται είτε με χαρτάκι είτε προφορικά», λέει. 

Μαζί με τους Γιώργο Κοντογιάννη, Θεόδωρο Ντάκουρη και Ιωάννη Σουριαδάκη ίδρυσε τον Σεπτέμβριο του 2021 τη Lambda Automata, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, απασχολώντας από νέους αποφοίτους ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων μέχρι άτομα με προϋπηρεσία σε θέματα άμυνας και πρώην εργαζομένους σε διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας (Αpple, Palantir Technologies). Ο Δημήτριος Κώττας, πρώην μηχανικός της Apple με εμπειρία σε αυτόνομα συστήματα, εξηγεί πως, ενώ στον κλάδο της άμυνας χρησιμοποιείται μια γκάμα αισθητήρων (κάμερες, drone, radar), κάθε ένας από αυτούς απαιτεί χειροκίνητη λειτουργία, επικοινωνία με κάποιο κέντρο επιχειρήσεων, ανάλυση για εξαγωγή πληροφοριών, κ.ά. Στόχος της εταιρείας είναι να αυτοματοποιήσει αυτή τη διαδικασία. «Το πρώτο μας προϊόν είναι αυτόνομοι πύργοι παρατήρησης, που λειτουργούν με πλήρη αυτονομία και αναγνωρίζουν απειλές (από πυρκαγιά μέχρι αεροσκάφη) μέσω αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης. Δεν χρειάζονται ρεύμα και μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς να έχουν κάποιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», λέει ο ίδιος. Με τις ΗΠΑ να παραμένουν δεύτερη πατρίδα του, ο κ. Κώττας επέστρεψε στην Ελλάδα επειδή, όπως λέει, «θέλαμε πολύ τα παιδιά μας να μεγαλώσουν στην ίδια κοινωνία που μεγαλώσαμε κι εμείς, να έχουν παρόμοιες παραστάσεις και εμπειρίες». 

Iάκωβος Σταμούλης
Διευθυντής ανάπτυξης προϊόντων και συνιδρυτής Think Silicon, μέλος του ομίλου Applied Materials / επεξεργαστές γραφικών υψηλής απόδοσης και ελεγκτές οθόνης

8 ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομίας δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας-5

Ο Ιάκωβος Σταμούλης της Think Silicon τονίζει ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής προκειμένου η υψηλή τεχνολογία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι deep tech εταιρείες, όπως η Think Silicon, επικεντρώνεται στην περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου, στην έλλειψη ταλέντου, καθώς και στην απουσία πελατών. «Λόγω της φύσης τους, οι deep tech εταιρείες, ειδικά στην πρώτη φάση, που αναπτύσσουν τις καινοτόμες τεχνολογίες τους, στηρίζονται σε κρατικές επιδοτήσεις ή σε κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου. Συνεπώς, η αύξηση των κονδυλίων για την ανάπτυξη αυτών των εταιρειών μέσω παροχών χρηματοδότησης για ερευνητικά προγράμματα ή μέσω αύξησης των κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτά τα εμπόδια». Η τεχνολογία της εταιρείας –η οποία έχει επεκταθεί και σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης– εντοπίζεται σήμερα σε 50 εκατομμύρια wearable συσκευές, τύπου smartwatches και fitness bands, αριθμός που αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, να διπλασιαστεί την επόμενη χρονιά. «Πλέον, η τεχνολογία μας βρίσκεται σε πάνω από 15 διαφορετικά μοντέλα wearables, ενώ τα έσοδά μας “τρέχουν” το τελευταίο διάστημα με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 100%, κατέχοντας το 20% της αγοράς έξυπνων ρολογιών παγκοσμίως». Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ταλέντου που πλήττει και την ελληνική αγορά, είναι και το κάλεσμα εργαζομένων από άλλες χώρες. «Δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες για μηχανικούς στη χώρα θα εκτοξευτούν και λαμβάνοντας υπόψη τον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό μηχανικών που αποφοιτούν κάθε χρόνο από τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου είναι να φέρουμε ταλέντο από άλλες χώρες». Πώς θα γίνει αυτό; «Θα πρέπει να καταρτιστεί μια στρατηγική επικοινωνίας προκειμένου να αναδειχθεί η χώρα ως ένα από τα καλύτερα μέρη για να δουλεύει κανείς, για τους λόγους που όλοι ξέρουμε, προβάλλοντας ταυτόχρονα την οικονομική και φορολογική σταθερότητα της Ελλάδας».

Χρήστος Σπαθαράκης
Συνιδρυτής και CEO Ferryhopper / πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

8 ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομίας δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας-6

«Πλέον είναι κοινός τόπος ότι το οικονομικό πλάνο κάθε εταιρείας πρέπει να βγάζει νόημα όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και στο άμεσο μέλλον. Κάτι που ακολουθούμε πιστά είναι η πορεία και οι στόχοι που βάζουμε ως ομάδα να συνδέονται με μια βιώσιμη στρατηγική από πολύ νωρίς». Αυτό είναι το μήνυμα που δίνει ο Χρήστος Σπαθαράκης μιλώντας για την αστάθεια που επικρατεί στο παγκόσμιο περιβάλλον και τον αντίκτυπο που έχει στον κλάδο των startups. Όπως εξηγεί, «οι τελευταίοι οκτώ μήνες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι για μια startup που αναζητά χρηματοδότηση», παραδεχόμενος πως και στη δική τους περίπτωση η επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η εταιρεία το καλοκαίρι, ήταν μια διαδικασία που στέφθηκε μεν με επιτυχία, αλλά χρειάστηκε χρόνο και πολλή προετοιμασία. «Κάθε περίπτωση προφανώς είναι πολύ διαφορετική, αν όμως μπορεί κανείς να πει κάτι που έχει πιο καθολική εφαρμογή, είναι πως έχουμε απομακρυνθεί σημαντικά από το μοντέλο που υπήρχε προ κορωνοϊού, όπου το να «καίει» μια startup χρήματα θεωρούνταν απόλυτα λογικό και αποτελούσε έως έναν βαθμό εδραιωμένη πρακτική», λέει ο ίδιος. Η Ferryhopper, που μετράει πάνω από 100 εργαζομένους, δηλώνει ικανοποιημένη τόσο για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα όσο και για τις φετινές επιδόσεις της, ενώ δηλώνει προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη στιγμή. «Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πότε και πώς θα εξομαλυνθούν οι συνθήκες, ούτε αν το 2023 θα αποδειχθεί πιο εύκολη χρονιά. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε πως είμαστε σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένοι για μια δύσκολη συγκυρία, ειδικά μετά την εμπειρία της Covid-19 και το πώς καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη, και είμαστε αισιόδοξοι πως θα αντιδράσουμε σωστά και έγκαιρα».

Κώστας Χαλκιάς 
Συνιδρυτής Mysten Labs / τεχνολογία blockchain και κρυπτογραφίας

8 ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομίας δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας-7

«Παρά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, η χώρα αποτελεί τα τελευταία 10 χρόνια πόλο έλξης για πολλές εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής. Παρατηρούμε μια τάση να δημιουργούν παραρτήματα κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα στις νέες τεχνολογίες παγκοσμίως», λέει ο Κώστας Χαλκιάς, ο οποίος μέσα από την εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων Mysten Labs έπραξε ακριβώς αυτό. Όπως εξηγεί, η εταιρεία απέκτησε πρόσφατα ελληνικό ΑΦΜ προχωρώντας στην ανάπτυξη δύο τεχνολογικών hub στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, η διαδικασία απόκτησης ελληνικού ΑΦΜ περιλάμβανε και προκλήσεις. «Το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ήταν πιο σύνθετο και χρονοβόρο από ό,τι περιμέναμε», λέει, προσθέτοντας πως έπρεπε να έρθει από την Αμερική για λίγες ημέρες ώστε να κλείσει την εκκρεμότητα, κάτι το οποίο δεν έχει αντιμετωπίσει σε άλλες χώρες στις οποίες διατηρεί λογαριασμούς τραπέζης. H Mysten Labs αποτελείται από πέντε πρώην επικεφαλής του τμήματος crypto και blockchain της Facebook (Novi), οι οποίοι αναπτύσσουν από το μηδέν δική τους τεχνολογία blockchain, γνωστή ως Sui, καθώς και το ομώνυμο ψηφιακό τους νόμισμα. Με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ, η νεοφυής εταιρεία έχει καταφέρει σε έναν χρόνο να «σηκώσει» 336 εκατ. δολάρια, με την αποτίμησή της να ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια. Απαριθμώντας τους λόγους που η Mysten Labs έκανε πρόσφατα «απόβαση» στη χώρα μας, ο κ. Χαλκιάς στέκεται στο ελληνικό ταλέντο και στην εξειδίκευση πολλών Ελλήνων επιστημόνων στον κλάδο του blockchain. Όπως αναφέρει, εκτός από το υψηλό και απαιτητικό, σε σύγκριση με άλλες χώρες, επίπεδο διδασκαλίας μαθημάτων όπως τα μαθηματικά, η οικονομική κρίση παραδόξως έδωσε τη δυνατότητα σε αρκετούς να ασχοληθούν με την εξεύρεση λύσεων πάνω σε ένα πρόβλημα. «Αρκετοί συνδύασαν την οικονομία και το επιχειρείν με την πληροφορική, στοιχεία απαραίτητα για να αποκτήσει κάποιος εξειδίκευση στον κλάδο του blockchain», καταλήγει.

Tόμμυ Ανδρουτσέλης 
Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Timberhub / πλατφόρμα για την ψηφιοποίηση του εμπορίου ξυλείας

8 ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομίας δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας-8

Ο συνιδρυτής της Timberhub, εταιρείας τεχνολογίας με έδρα την Ολλανδία, προχωρά στο άνοιγμα ενός tech hub και στη χώρα μας. «Ειδικά στη μετά Covid-19 εποχή, όπου η τηλεργασία αποτελεί μέρος της καινούργιας πραγματικότητας, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία ως χώρα να προσελκύσουμε όχι μόνο επενδύσεις, αλλά και ένα ποιοτικό εργατικό δυναμικό με φιλοδοξίες και όρεξη για δουλειά. Τέτοιοι άνθρωποι δημιουργούν κοινωνίες στις οποίες γεννιούνται οι επόμενες μεγάλες ιδέες», εξηγεί. Η Timberhub συνδέει τους προμηθευτές ξύλων με τους αγοραστές, δηλαδή τις βιομηχανίες με τις κατασκευαστικές εταιρείες, αναλαμβάνοντας όλη τη διαδικασία αγοράς, πώλησης αλλά και μεταφοράς ξύλων. «Όταν το 2019 μετακόμισα στο Σαν Φρανσίσκο, είχα την τύχη να γνωρίσω και να έρθω σε επαφή με άλλους νέους ανθρώπους που είτε είχαν ξεκινήσει τις δικές τους startups είτε εργάζονταν σε startups», λέει, καθώς περιγράφει το «ταξίδι» του στην επιχειρηματικότητα. «Τα ερεθίσματα μέσα από τις συναναστροφές με έκαναν να συνειδητοποιήσω πως η προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη που έχεις, καθώς και οι εμπειρίες που αποκομίζεις δημιουργώντας τη δική σου εταιρεία δεν συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο». Με τους συνεταίρους του, Δημήτρη Παγκράτη, Γιάννη Ανδρουτσέλη και  Ίωνα Σέργη, ξεκίνησαν πριν από οκτώ μήνες την Timberhub. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια b2b πλατφόρμα που διευκολύνει το εμπόριο ξυλείας, βελτιώνει την εφοδιαστική αλυσίδα και πιστοποιεί την προέλευση ξυλείας από βιώσιμα δάση». Κόντρα σε ένα περιβάλλον που οι επενδύσεις σε startups στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν μειωθεί δραστικά, η Timberhub εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση 5,8 εκατ. ευρώ από Ευρωπαίους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή