15 +1 όροι για να πλοηγηθείτε με ευκολία στον επιχειρηματικό κόσμο της τεχνολογίας

15 +1 όροι για να πλοηγηθείτε με ευκολία στον επιχειρηματικό κόσμο της τεχνολογίας

Ένα χρήσιμο και κατατοπιστικό γλωσσάρι που θα σας βοηθήσει να μιλήσετε τη γλώσσα των επιχειρήσεων τεχνολογίας.

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

a

ACCELERATOR
ελληνικά: πρόγραμμα επιτάχυνσης 

Προγράμματα (συγκεκριμένου χρόνου και περιεχομένου) που προσφέρουν δικτύωση και τεχνογνωσία σε εταιρείες που δεν έχουν ανάγκη στέγασης, αλλά σύνδεσης με την αγορά. Κατά τη διάρκειά τους oι νεοσύστατες επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε μέντορες –συνήθως στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκούς, ιδρυτές startups, εκπροσώπους επενδυτικών funds κ.ά.– και λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη για να αναπτύξουν περαιτέρω το προϊόν ή την ιδέα τους. Τέτοια προγράμματα διοργανώνουν τράπεζες, εταιρείες, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, φορείς καινοτομίας, πανεπιστημιακά ιδρύματα ή επενδυτικά funds. 

ACQUISITION
ελληνικά: εξαγορά

Συνήθως, αλλά όχι πάντα, μια μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη εταιρεία αγοράζει μια μικρότερη startup. Αυτό σημαίνει καλά νέα για τους επενδυτές, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις ομάδες εργασίας, που πρέπει να προσαρμοστούν σε μια καινούργια πραγματικότητα, όχι πάντα καλύτερη ή θελκτικότερη. 

ANGEL INVESTOR
ελληνικά: χρηματοδότης άγγελος

Ο ιδιώτης επενδυτής παρέχει οικονομική στήριξη σε μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα συνήθως ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Συχνά ένας «άγγελος» στηρίζει επιχειρηματίες που ήδη γνωρίζει ή έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του. 

b

BUBBLE
ελληνικά: φούσκα

Μια εταιρεία που είναι υπερτιμημένη ή «φουσκωμένη» σημαίνει πως το τίμημα που πληρώνουν οι επενδυτές γι’ αυτήν είναι υπερβολικά υψηλό σε σύγκριση με την αξία της μετοχής της. Όταν σκάσει μια «φούσκα» στον κλάδο της τεχνολογίας, τότε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις χρεοκοπούν και οι επενδυτές χάνουν τα λεφτά τους.

BURN RATE
ελληνικά: κάψιμο κεφαλαίου

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ποσοστό με το οποίο μια νέα εταιρεία ξοδεύει το επιχειρηματικό της κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση γενικών εξόδων, πριν δημιουργήσει θετικές ταμειακές ροές από τις δραστηριότητές της. 

c

CROWDFUNDING

Είναι μια επαναστατική διαδικασία με την οποία οι επιχειρηματίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να συγκεντρώσουν μετρητά. Μια επιχείρηση μπορεί να συγκεντρώσει μικρά χρηματικά ποσά από μεγάλο αριθμό ατόμων, συνήθως μέσα από καμπάνιες στο διαδίκτυο σε συγκεκριμένους χρόνους και στόχους. 

e

ECOSYSTEM
ελληνικά: οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων 

Περιλαμβάνει θερμοκοιτίδες, επιταχυντές ωρίμανσης ιδεών, κοινόχρηστους χώρους εργασίας (co-working spaces), μέντορες, κέντρα τεχνολογίας και τεχνολογικά πάρκα, επενδυτές και επιχειρηματικά κεφάλαια συμμετοχών, εταιρείες και ανθρώπους με ιδέες. Σε περίπτωση που αυτά δεν συνυπάρχουν, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για οικοσύστημα.

EXIT STRATEGY
ελληνικά: στρατηγική εξόδου

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις συνήθως σχεδιάζουν μια «έξοδο», για να παρέχουν αποδόσεις στους επενδυτές, στους μετόχους αλλά και στους υπαλλήλους τους. Κάποιες άλλες φορές μια έξοδος γίνεται για να περιοριστούν οι πιθανές απώλειες. Είναι μια σημαντική στρατηγική για τους ιδρυτές, την οποία μπορούν να υλοποιήσουν σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης της επιχείρησης.

i

INCUBATOR
ελληνικά: θερμοκοιτίδα

Απευθύνεται συνήθως σε νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε αρκετά πρώιμα στάδια ανάπτυξης και δεν έχουν προσελκύσει κάποια χρηματοδότηση. Όπως αναφέρει έκθεση του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, αποστολή της, πέρα από τη στέγαση της startup, είναι η παροχή συμβουλών στα επιχειρηματικά πλάνα, καθώς και η συνεχής εκπαίδευση μέσα από σεμινάρια, ομιλίες και επαφή με στελέχη μεγάλων εταιρειών. Η πλειονότητα των θερμοκοιτίδων είναι ιδιωτικών συμφερόντων.

l

LAUNCH
ελληνικά: λανσάρισμα

Η διαφορά του «ξεκινάω μια εταιρεία» και «λανσάρω μια startup» είναι πως στη δεύτερη περίπτωση οι ιδρυτές προσπαθούν να φτιάξουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που δεν υπήρχε πριν – κάτι εντελώς καινούργιο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι νεοφυείς επιχειρήσεις αξιοποιούν την τεχνολογία για να καινοτομήσουν. Κάθε τι χρειάζεται δοκιμή, έλεγχο, προσαρμογή και πάλι από την αρχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι το λανσάρισμα γίνεται αφού τελειοποιηθεί το προϊόν. «Εάν δεν ντρέπεσαι για την πρώτη εκδοχή του προϊόντος σου, μάλλον λάνσαρες πολύ αργά», είναι ένα από τα πιο γνωστά ρητά στον χώρο των startups, από τα χείλη του Αμερικανού επιχειρηματία του διαδικτύου και συγγραφέα Reid Hoffman. 

m

MINIMUM VIABLE PRODUCT
ελληνικά: ελάχιστο βιώσιμο προϊόν

Είναι η πιο πρώιμη μορφή προϊόντος, με τα απολύτως απαραίτητα χαρακτηριστικά, που μπορεί να παρουσιαστεί για την άντληση των πρώτων κεφαλαίων (pitching) ή να πάρει feedback από τους πρώτους χρήστες, ώστε να αναπτυχθεί και να τελειοποιηθεί. «Δεν χρειάζεται να είναι καλό ή “όμορφο”… αρκεί να δουλεύει», λέει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός επιχειρηματίας, μπλόγκερ και συγγραφέας Eric Ries, που εισήγαγε τον όρο για πρώτη φορά το 2001.

r

RUNWAY
ελληνικά: χρόνος ζωής

Ο όρος αναφέρεται στους πόσους μήνες μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί η νεοφυής επιχείρηση προτού τελειώσουν τα χρήματά της. Είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τον προϋπολογισμό, τη στρατηγική, την πρόβλεψη και τη συγκέντρωση κεφαλαίων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της εταιρείας.

s

SCALABLE
ελληνικά: εξελίξιμη

Μια scalable startup παίρνει μια καινοτόμο ιδέα και αναζητά ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα της επιτρέψει να εξελιχθεί σε μια κερδοφόρο εταιρεία. Όχι απλώς σε μια μεγάλη εταιρεία, αλλά σε μια τεράστια. Αυτό μπορεί να το πετύχει είτε μπαίνοντας σε μια μεγάλη αγορά και αφαιρώντας μερίδιο από τους υπάρχοντες παίκτες είτε δημιουργώντας μια νέα αγορά την οποία θα αναπτύξει ραγδαία.

u

UNICORN
ελληνικά: μονόκερoς

Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως και στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για μια εταιρεία της οποίας η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια, γεγονός σπάνιο και ιδιαίτερο, που την εντάσσει αυτόματα σε μια «μυθική» κατηγορία.

v

VENTURE CAPITAL (VC)
ελληνικά: κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών

Όπως αναφέρει έκθεση της διαΝΕΟσις, πρόκειται για έναν οργανισμό που διαχειρίζεται τα χρήματα επενδυτών σε μια startup που θεωρούν ότι έχει προοπτικές ανάπτυξης, με αντάλλαγμα συνήθως κάποιο ποσοστό της εταιρείας. Τα χρήματα αυτά δίνονται σε μορφή επένδυσης και όχι δανείου. Στην περίπτωση που η startup φτάσει να εξαγοραστεί, αυτό σημαίνει ότι το επιχειρηματικό κεφάλαιο/επενδυτικό σχήμα θα πολλαπλασιάσει το ποσό που επένδυσε αρχικά. Σε αντίθετη περίπτωση, τα χρήματα χάνονται. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι επενδύσεις αυτές θεωρούνται υψηλού ρίσκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή