Τι κάνουν όλοι στη Φειδίου;

Ένα στενό δρομάκι του κέντρου, με νεοκλασικά κτίρια, ιστορικά καφενεία και παραδοσιακά γλέντια, έχει εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερη πιάτσα εξόδου.

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Φειδίου συνυπάρχουν, σχεδόν απέναντι το ένα από το άλλο, σαν καλό ανέκδοτο, ένα «χριστιανικό ορθόδοξο» βιβλιοπωλείο και το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Στη γωνία του δρόμου με τη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, σχεδιασμένο από τον Τσίλλερ, όμορφο και καλοσυντηρημένο, ενώ λίγο παρακάτω ο Καπετάν Μιχάλης, με έτος ίδρυσης το ’65, σερβίρει τραγανά κεφτεδάκια και κρητική ρακή. Αρκετά βράδια της εβδομάδας, το Μουσικό Καφενείο στον αριθμό 2 ξεκινάει live με παραδοσιακά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια. Το γλέντι απλώνεται συχνά μέχρι τα τραπέζια του Καπετάν Μιχάλη απέναντι και δεν είναι λίγες οι φορές που ο δρόμος γεμίζει με καθιστούς και όρθιους θαμώνες. Και δεν είναι μόνο αυτά. Στο κεντρικό αλλά κρυμμένο από την κίνηση δρομάκι που ενώνεται με τη Χαριλάου Τρικούπη, τη Γεωργίου Γενναδίου και την Εμμανουήλ Μπενάκη, σχηματίζοντας ένα έψιλον, στεγάζονται μπόλικοι εκδοτικοί οίκοι και δικηγορικά γραφεία. Εκεί στέκει ακόμα (σε άσχημη, βέβαια, κατάσταση) ένα από τα τρία παλαιότερα σπίτια της κεντρικής Αθήνας εκτός Πλάκας, η κατοικία του πρώτου Αυστριακού πρέσβη στην Αθήνα, του περίφημου φον Πρόκες Όστεν. Αν ψάξει κανείς λίγο, θα διαβάσει για τους λαμπρούς χορούς που δίνονταν στο αρχοντικό τα καλοκαιρινά βράδια του 1840. Το κτίριο στέγασε αργότερα το Ελληνικό Ωδείο, στο οποίο φοίτησε και η Μαρία Κάλλας. Στη Φειδίου βγάζει επίσης η έξοδος κινδύνου του σινεμά Ιντεάλ, εκεί και η πίσω έξοδος του Rex. Σε αυτό το καλλιτεχνικό, «παρασκηνιακό» στενό ξεχωρίσαμε μερικά από τα νόστιμα στέκια που το γεμίζουν ξανά με ζωντάνια.

Τι κάνουν όλοι στη Φειδίου;-1
Ο Καπετάν Μιχάλης.

Τι κάνουν όλοι στη Φειδίου;-2
O Μανώλης Σερβιλάκης, σημερινός ιδιοκτήτης του μαγαζιού. 

Καπετάν Μιχάλης: Από την Κρήτη στην Αθήνα

Ένα προπολεμικό καφενείο ανέλαβαν το ’65 τα αδέρφια Γιώργος και Μιχάλης Σερβιλάκης από το Ρέθυμνο. Λίγο το όνομα του δεύτερου, λίγο η αγάπη του ίδιου για τον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη, και κάπως έτσι προέκυψε η επωνυμία του μαγαζιού, που συνέχισε για χρόνια να λειτουργεί με καφέ, χαρτάκι και τάβλι. Σιγά σιγά οι παρέες έμαθαν για την καλή ρακή που έφερναν στο μαγαζί οι ιδιοκτήτες από την Κρήτη και άρχισαν να ζητούν μεζέδες για συνοδεία. «Λίγα πράγματα στην αρχή. Κάνα ψαράκι, κάνα κεφτεδάκι, κάνα φασολάκι. Και σιγά σιγά έγινε μεζεδοπωλείο», λέει ο κ. Μανώλης, ανιψιός του Μιχάλη και σημερινός ιδιοκτήτης του μαγαζιού. Πίσω από το παλαιού τύπου ανοξείδωτο ψυγείο δείχνει τη φωτογραφία του θείου του με τα εντυπωσιακά μουστάκια.  

Τι κάνουν όλοι στη Φειδίου;-3
H κουζίνα του Καπετάν Μιχάλη.

Και άλλα ασπρόμαυρα στιγμιότυπα από την πολύχρονη ιστορία του Καπετάν Μιχάλη γεμίζουν τους τοίχους, ενώ το μενού γράφεται ακόμα με κιμωλία στον μαυροπίνακα. «Ο δρόμος ήταν πάντα καλλιτεχνικός. Είναι δίπλα στο Rex, στο Ιντεάλ. Παλιότερα βρίσκονταν εδώ και τα γραφεία της Απογευματινής. Στα τραπέζια μας θα δεις από δικηγόρους, φοιτητές, δημοσιογράφους μέχρι καλλιτέχνες και ανθρώπους της κουλτούρας», λέει ο ίδιος λίγο πριν φύγει πρωί πρωί για τη Βαρβάκειο να ψωνίσει μόνος του τα ψάρια της ημέρας. Ανάλογα με την όρεξη και την εποχή, αυτά που μαγειρεύονται στην κουζίνα αλλάζουν. Αυτές τις μέρες θα βρεις γίγαντες, γουρουνοπούλα στον φούρνο, φάβα, κεφτεδάκια και ψάρια, όπως κουτσομούρες, γαύρο ή μπακαλιάρο, στο τηγάνι. 

Τι κάνουν όλοι στη Φειδίου;-4
Live στο Μουσικό Καφενείο-Φειδίου 2 

Το Μουσικό Καφενείο στον αριθμό 2

Παρόμοια, απλά μεζεδάκια αλλά και ζωντανή μουσική –από παραδοσιακά και ρεμπέτικα μέχρι σμυρναίικα και Χατζιδάκι– απολαμβάνουν οι θαμώνες του Μουσικού Καφενείου ή αλλιώς Φειδίου 2. Έχω πετύχει τον δρόμο ασφυκτικά γεμάτο και ζωηρό κάποιες από τις μέρες που οργανώνονται τα live. «Είναι εντυπωσιακό το πόσος νέος κόσμος ενδιαφέρεται σήμερα γι’ αυτή τη μουσική», λέει ο Χρήστος Στρατηγόπουλος, γιος της οικογένειας που «τρέχει» το μουσικό μεζεδοπωλείο. Κάποια βράδια ο ίδιος παίζει μπουζούκι ή πιάνο, ενώ η αδερφή του τραγουδάει και η μητέρα του συνοδεύει με φλάουτο. «Πριν από 12 χρόνια η μητέρα μου άνοιξε το μαγαζί, στη θέση ενός αγαπημένου της παλαιοβιβλιοπωλείου όπου ερχόταν από μικρή. Της άρεσε το σημείο, με το κτίριο του Τσίλλερ και τον αγαπημένο μας Καπετάν Μιχάλη απέναντι, και αποφάσισε να ανοίξει εδώ τον δικό της χώρο», συμπληρώνει. Ανάμεσα στους μουσικούς που παίζουν στο Φειδίου 2 είναι και ο Στράτος Στρατηγόπουλος, πατέρας του Χρήστου και ιδρυτικό μέλος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας, όπως και ο φημισμένος μπουζουξής της παλιάς σχολής, Θύμιος Στουραΐτης. Στα πιατάκια: ντάκος, απάκι, γραβιέρα και σπιτικό τουρσί μανιτάρι. 

Τι κάνουν όλοι στη Φειδίου;-5
Το Frau, ένα μπαρ που προσφέρεται για χορό 

Για χορό στο Frau

«Είναι μια ειδική πιάτσα η Φειδίου. Πρόκειται για ένα κεντρικό αλλά και κρυφό δρομάκι γεμάτο ιστορικά σημεία», λέει η ηθοποιός Μαρία Σκαφτούρα, που μαζί με τον σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι και τον φυσικό (και πρώην πελάτη) Γιώργο Μπαλάση διαχειρίζονται το Frau, που βρίσκεται στη γειτονιά από το 2016. Τα γλέντια στον δρόμο με τη ζωντανή μουσική, η γειτνίαση με το Εθνικό Θέατρο και τη σινεφίλ αύρα από τις γειτονικές Νύχτες Πρεμιέρας ήταν μερικοί από τους λόγους που την τράβηξαν στο σημείο. «Αγαπάμε πολύ τα γύρω μαγαζιά, το Μουσικό Καφενείο, τον Καπετάν Μιχάλη… Δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά αδελφά μαγαζιά», λέει η Μαρία. Γι’ αυτό και το Frau από την αρχή έκανε μια διαφορετική πρόταση διασκέδασης: «Νωρίς το πρωί θα δεις παρέες να πίνουν καφέ και πολλούς από τους θαμώνες να μελετούν θεατρικά έργα, ενώ το βράδυ έχουμε DJ sets με πολύ χορό. Το σημαντικό για μας είναι, είτε είναι Δευτέρα είτε Σάββατο, να μπορεί κάποιος να έρθει και να περάσει καλά, φορώντας φόρμες, παγέτες ή κοστούμι – δεν έχει σημασία. Να είναι όλοι ό,τι θέλουν να είναι», καταλήγει. 

Τι κάνουν όλοι στη Φειδίου;-6
Γερμανικές λιχουδιές στο Petra’s 

Γερμανικές σπεσιαλιτέ στο Petra’s

Σε μια μικρή κουζίνα που θυμίζει κουζίνα σπιτιού, η Πέτρα από το Μόναχο ετοιμάζει παραδοσιακά σνίτσελ και βαυαρέζικη πατατοσαλάτα. Στο εστιατόριο που άνοιξε πριν από εννέα χρόνια στη Φειδίου φτιάχνει τα δικά της πρέτσελ, ψήνει γερμανικά λουκάνικα, ενώ, ανάλογα με την ημέρα, εμπλουτίζει το μενού και με λιγότερο γνωστές γερμανικές σπεσιαλιτέ. «Το προηγούμενο επάγγελμά μου ήταν αρχιτέκτονας. Η μαγειρική ήταν το χόμπι μου. Κάποια στιγμή αποφάσισα να αλλάξω καριέρα και άνοιξα αυτόν τον χώρο, που σήμερα είναι ένα από τα λίγα εστιατόρια με γερμανικό φαγητό που απομένουν στην πόλη. Έχουμε και άλλα πιάτα, με επιρροές από όλο τον κόσμο, αλλά τον χειμώνα επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα γερμανικά φαγητά. Σήμερα, για παράδειγμα, έχουμε ένα πολύ κλασικό: μοσχαρίσια ρολάκια γεμιστά με κορνισόν (αγγουράκια τουρσί), μπέικον, κρεμμύδι και μουστάρδα. Σερβίρονται με μια ωραία σάλτσα με λίγο κόκκινο κρασί, μαζί με γλυκόξινο λάχανο και πατάτες. Συχνά κάνουμε χοιρινό κότσι και γκούλας με συνταγή της μητέρας μου», λέει η Πέτρα. Μαζί με μπίρες από τη Βαυαρία μπορεί να δοκιμάσει κανείς και λουκάνικα Νυρεμβέργης, κόκκινα χοιρινά λουκάνικα Debreziner, λευκά λουκάνικα Μονάχου ή currywurst με σπιτική κέτσαπ. 

Τι κάνουν όλοι στη Φειδίου;-7
Το Motiv ειδικεύεται στον speciality καφέ.

Motiv: Για speciality καφέ στη γωνία

Στη γωνία της Φειδίου με την Εμμανουήλ Μπενάκη, το Motiv ειδικεύεται στον καλό καφέ. Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος επιλέγει καφέδες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι έπειτα φτάνουν και καβουρδίζονται στην Αθήνα. «Επιλέγουμε να δουλεύουμε με μικρές ποσότητες καφέ που εναλλάσσονται μέσα στον χρόνο», εξηγεί ο ίδιος. Το χαρμάνι ροής, ευκολόπιοτο αλλά όχι βαρετό, είναι ένας συνδυασμός Βραζιλίας, Νικαράγουας και Γουατεμάλας, ενώ ανάμεσα στις μονοποικιλιακές επιλογές που φέρνουν στο Motiv αυτή την εποχή, είναι μια geisha με εντελώς «τροπική» γεύση. Μπάρες ενέργειας και λίγα γλυκά (π.χ. χειροποίητα μπισκότα) συνοδεύουν τον καφέ.

☛ Info

→ Καπετάν Μιχάλης, Φειδίου 3, Τ/210-3820073
→ Μουσικό Καφενείο, Φειδίου 2, Τ/210-3300060
→ Frau, Φειδίου 6, Τ/210-3810640
→ Petra’s, Φειδίου 11, Τ/210-3300565
→ Motiv, Φειδίου και Εμμανουήλ Μπενάκη 20, Τ/210-3810899

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή