Eκείνη η παλιά συριανή ιστορία

Eκείνη η παλιά συριανή ιστορία

Για τη θέση της Μεγάλης χίμαιρας στην ελληνική πεζογραφία.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν είδα μια κοπέλα σε ένα πεζοδρόμιο στο Χαλάνδρι να περπατάει διαβάζοντας τη Μεγάλη χίμαιρα, σκέφτηκα ότι ήταν παράξενο. Όταν κάποιες μέρες αργότερα πρόσεξα μια άλλη κοπέλα να διαβάζει το βιβλίο σε μια στάση λεωφορείου στη Συγγρού, μοιράστηκα το γεγονός με συναδέλφους στο γραφείο και μου είπαν: «Πού ζεις;». Κάποια πράγματα τα μαθαίνω πάντα τελευταίος. Το ότι το τηλεοπτικό Maestro του Χρ. Παπακαλιάτη δημιούργησε ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για το μυθιστόρημα του Καραγάτση (καθ’ υπερβολήν γράφτηκε μάλιστα ότι το βιβλίο εξαντλήθηκε) είναι απλώς μια ευχάριστη συγκυρία. Η Μεγάλη χίμαιρα, πάντως, δεν ήταν θαμμένη σε σκονισμένα ράφια. Εδώ και 70 χρόνια αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα αναγνώσματα του ελληνικού κοινού (από την κλασική έκδοση της Εστίας). Το μυθιστόρημα μάλιστα θα μεταφερθεί και στην τηλεόραση, σε μια πανάκριβη, όπως λέγεται, παραγωγή με τη συγχρηματοδότηση της ΕΡΤ. Αναρωτήθηκα το εξής: αν δημιουργούσαμε μια λίστα με όλα τα ελληνικά μυθιστορήματα, συνυπολογίζοντας την ποιότητα του κειμένου, την ιστορική σημασία αλλά και τη σημερινή τους δημοφιλία, πόσα θα βρίσκονταν πάνω από τη Μεγάλη χίμαιρα; Επιπόλαια (προφανώς) σκέφτομαι μόνο τον Ζορμπά. Το πλεονέκτημα της συριανής ιστορίας του Καραγάτση είναι ότι μπορεί να διαβαστεί, λίγο πολύ, από όλους. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι οποιοδήποτε σίριαλ θα έστελνε τον κόσμο να αγοράσει μαζικά, π.χ., τη Φόνισσα, τις Ακυβέρνητες πολιτείες, το Κιβώτιο ή την Πάπισσα Ιωάννα, έργα δηλαδή που ίσως με διαφορετικά κριτήρια να βρίσκονταν ψηλότερα. Ωραίες συζητήσεις που γεννούν άλλες και άλλες.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Eκείνη η παλιά συριανή ιστορία-1ΘΡΙΛΕΡ
Το μυθιστόρημα του Πολ Τρέμπλεϊ Ένα βήμα πριν την αποκάλυψη, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οξύ, είναι το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε ο Σιάμαλαν για το Χτύπος στην καλύβα (φωτογραφία) που από βδομάδα θα ανέβει στις ελληνικές αίθουσες για να τρομοκρατήσει μια νέα γενιά θεατών. 

Eκείνη η παλιά συριανή ιστορία-2ΠΑΖΑΡΙ
Από την Παρασκευή ξεκίνησε το φετινό παζάρι στην Κλαυθμώνος και θα κρατήσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Μερικές χιλιάδες τίτλοι, σε τιμές όχι πάνω από το 30% της αρχικής. Θέλει καλό ψάξιμο στους πάγκους και σίγουρα όσο πιο νωρίς πάτε, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε να βρείτε βιβλία που όντως θέλετε. 

Eκείνη η παλιά συριανή ιστορία-3ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ
Το 2017 ήταν μια βραζιλιάνικη παραγωγή, την επόμενη χρονιά μια ολλανδική, αυτές τις μέρες κάνει πρεμιέρα στα φεστιβάλ του εξωτερικού μια γαλλική ταινία και αναμένεται μία ακόμα, επίσης γαλλική, του χρόνου. Όλες αποτελούν διασκευές της 120 ετών νουβέλας του Χένρι Τζέιμς Το θηρίο στη ζούγκλα (εκδ. Άγρα). Μυστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή