Τι θα λέγατε για ένα κάρι με μπανανόφλουδες;

Τι θα λέγατε για ένα κάρι με μπανανόφλουδες;

Δέκα από τις τροφές που πετιούνται συχνότερα στις κουζίνες του δυτικού κόσμου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν διαφορετικά. Ακολουθούν μερικές ιδέες.

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψωμί 

Σύμφωνα με στοιχεία του earth.org, περίπου 240 εκατομμύρια φέτες ψωμιού καταλήγουν στα σκουπίδια. Αντ’ αυτού, δώστε νέα πνοή σε μια μπαγιάτικη φέτα ψωμί βρέχοντάς τη με λίγο νερό και ψήνοντάς τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς, φτιάξτε κρουτόν για σαλάτες και σούπες ή μετατρέψτε τη σε ψίχουλα (διατηρούνται στην κατάψυξη για δύο μήνες) για σνίτσελ ή για να δώσετε «σώμα» σε κάποιο φρίτερ λαχανικών. 

Γάλα

Σίγουρα σας έχει συμβεί. Ανοίγετε το ψυγείο και συνειδητοποιείτε πως το γάλα είναι έτοιμο να λήξει. Αν καταλάβετε ότι έχετε περισσότερο από αυτό που μπορείτε να καταναλώσετε, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό γιαούρτι. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, το γάλα αλλάζει σύσταση και μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περισσότερο διάστημα. Μπορείτε να βρείτε αρκετές οδηγίες στο διαδίκτυο.

Φυλλώδη λαχανικά 

Αν και είμαστε αρκετά φιλόδοξοι όταν τα αγοράζουμε από τον μανάβη, τα φυλλώδη λαχανικά καταλήγουν πολλές φορές στον κάδο των απορριμμάτων. Αν έχουν αρχίσει να μαραίνονται και δεν κάνουν για σαλάτα, μπορείτε να τα σοτάρετε σε ένα stir-fry ή να τα προσθέσετε σε κάποια σούπα ή smoothie.

Μήλα

Σε smoothie μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε και τους πυρήνες των μήλων, που πολλές φορές καταλήγουν αδίκως στα σκουπίδια. Μπορείτε, επίσης, να αλέσετε τους πυρήνες σε ένα μπλέντερ και να τους προσθέσετε σε μπίρτσερ βρόμης –ελβετικό πιάτο με μουλιασμένη βρόμη– ή σε μια σπιτική συνταγή γκρανόλα. 

Μπανάνες

Αν και οι μπανάνες συνήθως δεν προλαβαίνουν να χαλάσουν, καθώς όλοι τις λατρεύουμε, τι μπορούμε να κάνουμε με τις μπανανόφλουδες; Η Ναϊτζέλα Λόσον, Βρετανή food writer του BBC, προτείνει να τις χρησιμοποιήσουμε ως υποκατάστατο του κρέατος σε ένα κάρι. Αν αυτό είναι πολύ εξωτικό για εσάς, τότε δοκιμάστε να τις εντάξετε σε κάποιο κέικ, για επιπλέον υγρασία, ή να τις τοποθετήσετε στον φούρνο μαζί με κάποιο κρέας – μελώνουν και είναι πολύ νόστιμες. 

Αβοκάντο

Όλοι γνωρίζουμε ότι ανά πάσα στιγμή τα αβοκάντο μπορεί να αρχίσουν να χαλάνε. Αν τα αβοκάντο σας έχουν αρχίσει να χάνουν το φωτεινό πράσινο χρώμα τους, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια εύκολη σοκολατένια μους. Βάλτε δύο αβοκάντο στο μπλέντερ με 100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα. Απολαύστε τη μους κρύα. 

Καρότα

Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ οι σακούλες με τα καρότα περιέχουν πολλά περισσότερα από αυτά που μπορείτε να καταναλώσετε σε μία εβδομάδα. Αν έχουν αρχίσει να παίρνουν την κάτω βόλτα, μπορείτε να τα αναζωογονήσετε κόβοντάς τα σε λωρίδες και ψήνοντάς τα στον ατμό – υπέροχα σε μια σαλάτα. Το φυλλώδες επάνω μέρος τους μπορείτε να το εντάξετε σε ένα πέστο αντί για βασιλικό. 

Εσπεριδοειδή

Όσο ζεσταίνει ο καιρός, όλο και περισσότερο χρησιμοποιούμε δροσιστικά εσπεριδοειδή, όπως λεμόνια και λάιμ. Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε με τις αρωματικές φλούδες τους; Δοκιμάστε να τις αποξηράνετε στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για δύο ώρες και να τις προσθέσετε σε ντρέσινγκ ή κρύα ροφήματα τσαγιού. Για πιο αρωματικά καλοκαιρινά κοκτέιλ, μπορείτε να τις προσθέσετε σε ένα μπουκάλι βότκα, ώστε το αλκοόλ να εμποτιστεί με τα αρώματά τους. 

Αυγά

Πολλές συνταγές απαιτούν συγκεκριμένα μέρη του αυγού, είτε το ασπράδι είτε τον κρόκο. Τα ασπράδια που περίσσεψαν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να δώσετε λάμψη σε ψωμιά και σφολιατοειδή ή, εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη έως και τρεις μήνες με μια πρέζα αλάτι ή ζάχαρη για κάθε ασπράδι. Όταν μαζέψετε αρκετά, μπορείτε να φτιάξετε μια καλοκαιρινή πάβλοβα με φρούτα του πάθους ή μια ελαφριά ομελέτα. Τους κρόκους μπορείτε να τους αξιοποιήσετε σε μια σπιτική μαγιονέζα ή σε μια δροσιστική lemon curd.

Ρύζι

Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο ρύζι πρέπει να μαγειρέψουμε ως συνοδευτικό σε κάποιο πιάτο και ειδικότερα όταν έχουμε καλεσμένους στο σπίτι, πάντα στρογγυλοποιούμε προς τα πάνω. Το ρύζι που αναπόφευκτα θα περισσέψει μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως βάση σε πόριτζ αντί για βρόμη, σαν βάση για μια γρήγορη σαλάτα ή για να φτιάξετε αραντσίνι – αυτές τις λαχταριστές ιταλικές μπάλες ρυζιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή